Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.08.14

A kölcsönszerződés nem jött létre, mert befektetéses ügylet.

nem-jott---00.png

 

Részletek az elsőfokú, tehát nem jogerős ítéletből:

 

nem-jott---01.pngnem-jott---02.pngnem-jott---03.png

nem-jott---04.png

nem-jott---05.png

nem-jott---06.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A perben lévő állításokról minden bizonnyal még sok-sok vita lesz. Főként azért mert már az EU Curia is állást foglalt (részletek):

 

A házaspár egy a Banif Plus Bank által a Ráckevei Járásbíróság (Magyarország) előtt indított eljárás keretében annak megállapítását kéri e bíróságtól, hogy a devizaalapú kölcsönszerződések a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelv1 hatálya alá tartoznak, és következésképpen a banknak mint hitelintézetnek értékelnie kellett volna a nyújtandó szolgáltatás alkalmasságát és megfelelőségét.

 

A Ráckevei Járásbíróság azt kérdezi a Bíróságtól, hogy egy olyan devizaalapú kölcsön nyújtása, mint amely az alapügy tárgyát képezi, tekinthető-e befektetési szolgáltatás nyújtásának, amely tekintetében az irányelv vonatkozó rendelkezései alkalmazandók. A magyar bíróság továbbá arra a kérdésre keres választ, hogy e rendelkezések be nem tartása a kölcsönszerződés semmisségét eredményezi-e.

 

Mivel a kölcsönvevő kizárólag fogyasztási cikk vásárlásához vagy szolgáltatás igénybevételéhez szükséges összeghez kíván jutni, és célja nem árfolyamkockázat kezelése vagy devizaárfolyam spekuláció, a szóban forgó műveletek nem befektetési szolgáltatások megvalósítására irányulnak. Egyébiránt ezen irányelv értelmében önmagukban e műveletek sem tekinthetők ilyen szolgáltatásoknak.

 

E körülmények között a Bíróság megállapítja, hogy - a kérdést előterjesztő bíróság által végzendő vizsgálattól függően - az ügyben szereplőhöz hasonló devizaalapú kölcsönök részét képező árfolyamműveletek nem tekinthetők befektetési szolgáltatásnak, vagyis az ilyen kölcsön nyújtása nem tartozik az irányelv befektetők védelmére vonatkozó rendelkezéseinek a hatálya alá.

 

https://mail.google.com/mail/u/0/#sent/15687a364c6c4552

 

 

 

Ráckevén szeptember 16.-án lesz a következő tárgyalás:

 

nem-jott---07---rackeve.png

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/birosag/hataridos-devizaugylet-e-egy-fiktiv-kolcsonnyujtas---.html