Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.09.20

A C 51/17. sz. ügy ítéletéről...

itelet-c-51---kep.png

 

Megszületett a régóta várt ítélet az 51-es EDE-ben!

 

http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=205931&pageIndex=0&doclang=hu&mode=req&dir=&occ=first&part=1&cid=735144

 

 

A sajtótájékoztatónk az ítélet megismerése után:

 

 

 

 

 

 

Amiről a sajtótájékoztatón beszéltünk, az nincs (még) a sajtóban:

 

 

 

Devizahitelek: sorsdöntő ítélet érkezett az Európai Bíróságtól

Újra a magyar bíróságok asztalán pattog tehát a labda: akár semmissé is nyilváníthatják az egyes hitelszerződéseket, ha megállapítják, hogy nem történt érthető és világos tájékoztatás.  

 

https://www.portfolio.hu/finanszirozas/hitel/devizahitelek-sorsdonto-itelet-erkezett-az-europai-birosagtol.3.298434.html

 

 

 

Devizaperek: a bankok ellen ítélt az uniós bíróság a sarkalatos kérdésben

Az árfolyamkockázat esetében nem elégséges, ha egy pénzintézet általánosságban írt arról egy kölcsönszerződésben

A luxembourgi központú testület álláspontja szerint a pénzintézetek kötelesek elegendő tájékoztatást nyújtani a kölcsönfelvevők számára ahhoz, hogy megalapozott döntéseket hozhassanak.  

 

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/devizahitel-arfolyamkockazat-itelet-europai-unio-birosaga.670165.html

 

 

 

Segített a magyar devizahiteleseknek az Európai Bíróság

 

Az árfolyamkockázatot a kölcsönfelvevőre telepítő, nem jogszabályi rendelkezéseket tükröző, nem világosan megfogalmazott szerződési feltételek tisztességtelen jellege bírósági felülvizsgálat tárgyát képezheti   

 

https://index.hu/gazdasag/2018/09/20/segitett_a_magyar_devizahiteleseknek_az_europai_birosag/

 

 

 

Az Európai Bíróság segítene a devizásoknak, innentől a magyar bíróságon múlik minden

 

Ha a bíróság úgy ítéli meg, hogy az árfolyamváltozás adósra való hárítása tisztességtelen volt, a forintosított tartozásokat is újra kell számolni, sőt, akár pénzt is visszafizethetnek az adósoknak. 

 

https://merce.hu/2018/09/20/az-europai-birosag-segitene-a-devizasoknak-innentol-a-magyar-birosagon-mulik-minden/

 

 

 

Perelhetnek a devizahitelesek az Európai Bíróság döntése szerint 

Az Európai Bíróság álláspontja szerint a pénzügyi intézmények kötelesek elegendő tájékoztatást nyújtani a kölcsönfelvevők számára. E követelmény magában foglalja, hogy az árfolyamkockázattal kapcsolatos feltételnek nemcsak alaki és nyelvtani szempontból, hanem a konkrét tartalom vonatkozásában is érthetőnek kell lennie a hitelfelvevőnek.  

 

https://nepszava.hu/3009037_perelhetnek-a-devizahitelesek-az-europai-birosag-dontese-szerint

 

 

 

Fontos ítélet az Európai Bíróságon: perelhetnek a devizahitelesek

 

Az árfolyamkockázat esetében nem elég, hogy általánosságban írt erről a bank a szerződésben - mondta ki a luxemburgi testület egy magyar ügyben.

Az árfolyamkockázatot a kölcsönfelvevőre telepítő, nem jogszabályi rendelkezéseket tükröző, nem világosan megfogalmazott szerződési feltételek tisztességtelen jellege bírósági felülvizsgálat tárgyát képezheti – mondta ki ítéletében az Európai Bíróság egy magyar devizahiteles ügyben.

 

https://hvg.hu/gazdasag/20180920_Fontos_itelet_az_Europai_Birosagon_perelhetnek_a_devizahitelesek

 

 

 

 

Trócsányi László: Vizsgálja a devizahitelesek ítéletét a minisztérium

 

Vizsgálja az igazságügyi tárca az Európai Unió bíróságának devizahiteles döntését, de a miniszter szerint az ítélet egyelőre nem jelent jogalkotási feladatot a számukra – erről Trócsányi László Magyarország élőben című műsorunkban nyilatkozott.

 

A teljes beszélgetés ITT tekinthető meg.

 

https://magyaridok.hu/belfold/trocsanyi-laszlo-vizsgalja-a-devizahitelesek-iteletet-a-miniszterium-3503369/

 

 

 

A Kúria tanulmányozza az uniós bíróság devizahitel-ügyben hozott döntését

A Kúria polgári kollégiuma tanulmányozza az Európai Unió Bíróságának csütörtöki ítéletét a devizahitelek ügyében – tájékoztatta a Kúria az MTI-t.

A döntés azt mondta ki, hogy az árfolyamkockázat esetében nem elégséges, ha egy pénzintézet általánosságban írt arról egy kölcsönszerződésben. A pénzintézetek kötelesek elegendő tájékoztatást nyújtani a kölcsönfelvevőknek ahhoz, hogy megalapozott döntéseket hozhassanak.

https://magyaridok.hu/gazdasag/a-kuria-tanulmanyozza-az-unios-birosag-devizahitel-ugyben-hozott-donteset-3502079/

 

 

 

 

Az MTI beszámolója (ez általában a sajtóanyagok alapja):

 

 

Devizahitel - Uniós bíróság: nem elégséges, ha egy kölcsönszerződés általánosságban ír az árfolyamkockázatról

 

    Brüsszel/Luxembourg, 2018. szeptember 20., csütörtök (MTI) - Az árfolyamkockázat esetében nem elégséges, ha egy pénzintézet általánosságban írt arról egy kölcsönszerződésben - mondta ki csütörtöki döntésében az Európai Unió Bírósága csütörtökön. 

 

    A luxembourgi központú testület álláspontja szerint a pénzintézetek kötelesek elegendő tájékoztatást nyújtani a kölcsönfelvevők számára ahhoz, hogy megalapozott döntéseket hozhassanak.

 
    Az uniós bíróság ítéletében aláhúzta, a nemzeti bíróságok vizsgálhatják az árfolyamkockázatnak a kölcsönfelvevőre terhelését, és tisztességtelennek nyilváníthatják az ezzel kapcsolatos szerződési feltételeket, ha a hitelfelvevő számára nem világosan és érthetően fogalmazták meg azokat. 


    "E követelmény magában foglalja, hogy az árfolyamkockázattal kapcsolatos feltételnek nemcsak alaki és nyelvtani szempontból, hanem a konkrét tartalom vonatkozásában is érthetőnek kell lennie a fogyasztó számára" - fogalmaztak.


    Ebből az következik, hogy az átlagos fogyasztó számára lehetőséget kell biztosítani nem csupán annak felismerésére, hogy a nemzeti fizetőeszköz a kölcsön nyilvántartásba vétele szerinti devizához képest leértékelődhet, hanem egy ilyen feltételnek a pénzügyi kötelezettségeire gyakorolt - esetlegesen jelentős - gazdasági következményeinek értékelésére is - húzták alá. 

   
    Az ügy előzménye, hogy két magányszemély svájci frankban nyilvántartott kölcsönre vonatkozó kölcsönszerződést kötött egy magyar bankkal. A szerződés értelmében a havi törlesztőrészleteket forintban kellett megfizetniük, de e részletek összegét a forint és a svájci frank aktuális árfolyama alapján számították ki. Ezenfelül a kölcsönfelvevők vállalták, hogy viselik a két pénznem árfolyamának esetleges ingadozásához kapcsolódó kockázatot. Az árfolyam későbbi jelentős megváltozása a fizetendő havi törlesztőrészletek összegének nagymértékű megemelkedését eredményezte.
   

 Közben Magyarország 2014-ben olyan törvényeket fogadott el, amelyek a deviza alapú kölcsönszerződésekben megszüntettek bizonyos tisztességtelen feltételeket, az ilyen szerződések alapján fennálló összes fogyasztói tartozást forintosították, és elrendelték, hogy a Magyar Nemzeti Bank által meghatározott árfolyamot kell alkalmazni. Az új törvények azonban fenntartották a magyar forintnak a svájci frankkal szembeni leértékelődése esetén fenyegető árfolyamkockázatnak a fogyasztóra terhelését.


    A bíróság hozzátette, a jogalkotó érdemben nem változtatta meg a devizahitel-szerződések azon rendelkezéseit, amelyek szerint a forint és a kölcsönügylet alapjául szolgáló deviza árfolyamának a fogyasztó kárára történt megváltozásából előálló többletköltségeket egyedül a fogyasztó köteles viselni.


    Végezetül az uniós bíróság megerősítette, hogy a nemzeti bíróságnak a felperesként eljáró fogyasztó helyett hivatalból figyelembe kell vennie, milyen, az árfolyamkockázaton túli esetleges tisztességtelen feltételek lehetnek a szerződésekben.

 

Figyelemreméltó hír az OTP-től, részlet az MTI-ből:

 

kgsz \ gfp

MTI 2018. szeptember 20., csütörtök 13:03
  

 

 

 

Csányi: az OTP eredménye idén elérheti az 1 milliárd eurót

 

    Budapest, 2018. szeptember 20., csütörtök (MTI) - Az OTP Bank Nyrt. idei eredménye történelmi léptékű lesz, eléri az 1 milliárd eurót, vagy nagyon közel lesz hozzá; ennél biztosabbat azért nem lehet mondani, mert nem tudni, hogyan alakul majd az euró árfolyama - mondta Csányi Sándor csütörtökön, a BÉT 50 konferencián.

 

...A devizahitelekről kifejtette: általában a bankokat okolják ezért, de a hatóságok legalább olyan felelősek, mert meg kellett volna állítani ezt a folyamatot. Bár a veszélyt az OTP jelezte mindenhol, nem történtek intézkedések. A válság előtti fellendülésnek a bankok és a vállalkozások is megfizették az árát az elnök-vezérigazgató szerint, hitelszűke köszöntött be. Hozzátette, bízik abban, hogy a 2016 óta tartó fellendülés tartósabb lesz, mint az előző....

 

 

ebz \ gry

MTI 2018. szeptember 20., csütörtök 14:33

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif