Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.03.15

A bíróság megítélése szerint sérti a jogállamiság alkotmányos elvét

nol-cikk---16.03.14.---kep.png

A Fővárosi Törvényszék lapunkat arról tájékoztatta: a bíróság megítélése szerint a Kúria pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos törvény egyik paragrafusa sérti a jogállamiság alkotmányos elvét. Alkotmányosan nem feloldható ellentét áll fenn ugyanis a devizahiteles törvény rendelkezése és a polgári perrendtartás egyes passzusai között, és álláspontjuk szerint nem felel meg a jogállamiság tartalmi elemének tekinthető normavilágosság elvének sem.

 

Egy banki ügyfél jogi képviselője, Bács Márton ügyvéd kérelmének helyt adva a Fővárosi Törvényszék egyik bírája felfüggesztette a pénzintézet és Bács ügyfele közötti szerződés érvénytelenségének kimondása miatt folyó pert, és az Alkotmánybírósághoz (AB) fordult.

 

A 2015 októbere óta hatályos jogszabály Bács Márton szerint több sebből vérzik. Mindenekelőtt sérti a visszaható hatályú jogalkotás tilalmát. Több AB-határozat is kimondja: a jogbiztonságot a magánszemélyek körülményeit hátrányosan érintő visszaható jogalkotás sérti. Márpedig a kifogásolt rendelkezés szerint azokra a szerződésekre is az abban leírt elszámolási szabályokat kell alkalmazni, amelyek eseté­ben a bíróság kimondta az érvénytelenséget.

 

Csakhogy jelenleg akkor semmis egy banki devizahiteles szerződés, ha az jogszabálysértő. Amennyiben pedig a bíróság kimondja a szerződés semmisségét, az eredeti állapotot kell helyreállítani. Más esetekben. A hivatkozott törvénymódosítással ugyanis a parlament olyan helyzetet teremtett, amikor mindegy, hogy a bank törvénysértően­ járt-e el a szerződéskötéskor vagy „csak" tisztességtelenül, esetleg csupán a jogszabályi környezet megváltozása miatt kell szerződést módosítani: az elszámolás alapja és módja ugyanaz. Bács Márton ügyvéd szerint a jogalkotó egyértelműen megjutalmazta a jogszabálysértő bankokat.

 

 

Bács Márton ügyvéd szerint a jogalkotó egyértelműen megjutalmazta a jogszabálysértő bankokat.

 

 

A teljes NOL cikk:

http://nol.hu/belfold/alaptorveny-ellenes-lehet-a-devizahiteles-torveny-1606295

 

 

A hírt átvette a HVG is:

http://hvg.hu/gazdasag/20160315_Alaptorvenyellenes_devizahiteles_torveny

 

 

Részletek a alkotmánybírósági beadványból:

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/birosag/devizahitel-elszamolasi-szabalyok-----a-fovtov-az-alkotmanybirosaghoz-fordult.html