Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.03.17

A bank is és a PBT is jogszabályt sértett az elszámolás során

A bíróság megállapítja, hogy a pénzügyi intézmény elszámolása, elletve a Pénzügyi Békéltető Testület döntése jogszabályt sért, ezért a Pénzügyi Békéltető Testület H-PBT-H-11108/2015. számú határozatát hatályon kívül helyezi és a kérelmezettet új elszámolás készítésére kötelezi.

 

A kérelmező annak megállapítását kérte a 2016. január 18.-án érkezett kérelmében, hogy a pénzügyi intézmény, illetve a Pénzügyi Békéltető Testület döntése jogszabályt sért, és kérte, hogy a bíróság a határozatot helyezze hatályon kívül, és kötelezze a pénzügyi intézményt új elszámolás készítésére.

 

A kérelmező az F/1 jelzésű űrlap keretében előterjesztett kérelmében kifejtette, hogy álláspontja szerint a PBT jogszabályt sértett, amikor a számítási hibák és azok okainak bemutatása ellenére sem végezte el a pénzügyi szolgáltató elszámolásának felülvizsgálatát, és nem kötelezte új elszámolás elvégzésére.

 

A rendelkezésre álló iratok alapján a bíróság megállapította, hogy pénzügyi intézmény elszámolása, illetve a PBT döntése jogszabályt sért, mert a laikus, jogban, valamint pénzügyi ismeretekben járatlan kérelmező a számítási hibával kapcsolatos álláspontjátteljeskörűen levezette, okiratokkal alátámasztotta, és ezt határozatában a PBT sem vitatta.

 

Indoklásában a PBT mindössze annyit rögzített, hogy ez a számítási hiba nem reveláns a kötelezően alkalmazandó elszámolási módszertan szempontjából, ezért mellőzte a pénzügyi intézmény által készített elszámolás tényleges felülvizsgálatát. Annak azonban, hogy a releváns eltérés miért nem állapítható meg, indokát nem adta.

 

(a fentiek részletek a végzésből)

 

 

budakornyeki---kep.png

 

 

"releváns" szinonimái:

fontos, nélkülözhetetlen, alapvető, lényeges, elemi, lényegbeli, központi, középponti, esszenciális, elengedhetetlen, jelentős, jelentőségteljes, meghatározó, létfontosságú, kulcsfontosságú, kardinális, sokat számító, hangsúlyos, kulcsponti, sarkalatos, lényegi, súlyponti, mérvadó, említésre méltó, számításba veendő, érdemleges, figyelemre méltó

http://szinonimaszotar.hu/keres/relev%C3%A1ns