Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.12.12

2015.12.08. Döntött a Kúria

2015. december 8.-án nem kevesebb mint három devizahiteles ügyben döntött a Kúria. A sajtóban nem találtam eddig beszámolót, a Kúria honlapja sem ad tájékoztatást.

 

Az egyik Kúrián zárult perről a felperes ügyvédje a Facebookon így számol be:

 


Dr. Varga-Damm Andrea

december 9., 20:07 · 

 

Kedves Barátaim! 


Kellett egy nap ahhoz, hogy leülepedjen bennem mindaz, ami tegnap a Kúrián történt.

 

A Summit gépjármű hiteleket nyújtott cég ellen volt egy ügyfelemnek pere, aki saját maga egyedül csinálta végig az első fokú eljárást. Miután Zajácz László bíró elutasította keresetét, meg kellett fellebbeznie a Fővárosi Törvényszékre az első fokú ítéletet.

 

Minthogy kötelező a jogi képviselet a másodfokú eljárásban, segítettem neki, hogy eredményes legyen. Megnyerte másodfokon az ügyet, az árfolyamrés költségek között való feltüntetésének hiánya miatt megsemmisítették a szerződését. 

 


Természetesen a Summit felülvizsgálati eljárást indított arra hivatkozva, hogy nem várta be a másodfokú bíróság a 2/2014. PJE határozatot. Kollár Márta tanácsához volt kitűzve tegnapra az ügy, s amint belépünk a tárgyalóterembe, Wellmann György ült az elnöki székben. Miután ő az, aki mindent elkövetett ahhoz a bírósági szervezetben, hogy a teljes mértékben semmis szerződések megmaradjanak, sarkából fordítsák ki az érvénytelenség jogintézményét, nem volt kétséges számomra, hogy mi lesz az ügy kimenetele. 

 


Be kell látni, hogy a jogszabályok tartalma mára semmit nem ér, teljesen mindegy, hogy egy szabály milyen kötelezettségeket tartalmaz, ha valaki elegendő gazdasági, politikai lobby erővel bír, érdekében bármilyen jogszabályt átértelmeznek. 

 


Olyan indoklást hallottam tegnap - szerencsére a sajtó is rögzítette -, amelyhez nem kell elvégezni a jogi egyetemet. Teljesen felesleges olyan sok időt tanulmányokkal eltölteni, az ösztönök elegendőek olyan jogi indokláshoz, amit végig kellett hallgatnom. Ha ezt egy egyetemi vizsga valamelyikén adta volna elő a vizsgázó, azzal utasították volna el a vizsgáztatók, hogy nem bocsátható a pályára, mert képtelen volt magáévá tenni azokat az alapvető jogelveket, amelyek nélkül nem lehet ezt a pályát gyakorolni. 

 


Azt hinnénk, hogy a Kúrián ülnek azok a bírák, akik a legmagasabb szintű tudással, a társadalom iránti elkötelezettséggel, a legerősebb lelkiismerettel végzik munkájukat és felismerik azokat a társadalmat veszélyeztető folyamatokat, amelyeket az elébük kerülő ügyek útján meg kell állítaniuk. Ez igy volt pár évvel ezelőttiig. Mára ezt már csak egy-két bíró képviseli. 

 


Nagyon sajnálom azokat a kiváló bírákat - számuk rohamosan csökken -, akiknek ítéleteit ilyen szemléletű emberek bírálhatják felül.

 

wellmann---damm.png

 

Itt pedig az ítélet hírdetés - és benne mintha a Wellmann főbíró tanácsokat adna, hogy miként nyerhetnek pert a devizahitelesek:

 

 

20016 nagyon izgalmas és forró lesz!