Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.04.17

MNB: központi forintosítás is lehet a devizaalapú autóhiteleknél

Pár napja még Orbán Viktor büszke volt a devizahitelesek kimentésére, Lázár János azonnal jelezte, az autósok még hátra vannak. Most az MNB közli: lépni kell!

 

 

Központi, rendszerszintű forintosításra is sor kerülhet

a devizaalapú autóhitelek és személyi kölcsönök esetében,

ha nem sikerül rávenni a bankokat,

hogy maguktól váltsák forintra

a jelenleg jelentős árfolyamkockázatnak kitett hiteleket

mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója pénteken az M1 aktuális csatornának adott interjúban.

 

Nagy Márton hozzátette: a devizahitelek kivezetése a jelzáloghitelekre vonatkozott, ahol lakás volt a fedezet. Ez a probléma 80-90 százalékát meg is oldotta, azonban van még árfolyamkockázat a rendszerben. Különösen január óta, amikor a svájci frank erősen felértékelődött a forinttal szemben, nagyobb figyelem irányul az autó- és személyi hitelekre - jegyezte meg.


    Mivel ezen hiteleknél 2-3 év a hátralévő futamidő, és sajnos az adósság nagy részét a végén fizetik az ügyfelek, a "nagy meglepetés még most lehet" - fogalmazott.


    Sok bank már tömegesen forintosítja az autóhiteleket, de még nem minden bank kapcsolódott be - mondta. A bankoknak azért érdeke a forintosítás az MNB igazgatója szerint, mert ezek a hitelek kockázatosnak számítanak, az árfolyamok változékonysága miatt pedig az ügyfelek fizetőképtelenné válhatnak a törlesztőrészlet emelkedése miatt - mondta Nagy Márton.


    A 300 forint feletti svájci frank esetében akár 10-20 milliárd forintos veszteségről is lehet beszélni a bankoknál. Autóhitelek esetében az autó a fedezet, amely "lényegében értéktelen", egy tízéves autó esetében 10-20 százalékos a megtérülés - tette hozzá.

MTI 2015. április 17., péntek 9:40

 

auto-devizahitel---kep.jpg

 

Orbán Viktor miniszterelnök - Kossuth Rádió:

 

„Ugye, mit kell itt tenni ebben az ügyben? Elsősorban rendet, persze. Ugye, az egész magyar pénzügyi rendszer borzalmas állapotban volt 2010-ben: devizahitelek, bankok állapota, takarékszövetkezeti rendszer... És a kormány nekiállt, óriási konfliktusokat vállaltunk, hogy – senkit nem akarok bántani, de – ezt az istállót kitakarítsa, és egy európai pénzügyi rendszer jöjjön létre Magyarországon. Ugye, első lépésként rendbe raktuk a devizaügyeket, és stabilizáltuk a bankrendszert, és bevezettük a bankok elszámoltatását, és a fair bankok korszakát megnyitottuk.”

 

„Tehát az elmúlt években történt itt néhány nagy dolog, amire minden magyar büszke lehet. A devizahitelesek kimentésére szerintem, a rezsicsökkentésre mindenképpen, a munkaalapú társadalom megteremtése irányában tett lépésekre, a segély helyett munkát programra.” 

 

A miniszterelnökkel Kiss Gábor István beszélgetett a Kossuth Rádió „180 perc” című műsorában.

2015. április 10. 22:57

 

 

 

http://www.kormany.hu/hu/a-miniszterelnok/beszedek-publikaciok-interjuk/a-kovetkezo-kormanyulesen-nyujtja-be-varga-mihaly-a-koltsegvetes-tervezetet

 

 

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter - sajtótájékoztató:

 

„A deviza alapú autóhitelek forintosítására vonatkozó kérdésre pedig úgy felelt: egyelőre kisebbségben van azzal a véleményével, hogy meg kell tenni, de előbb-utóbb foglalkozni kell vele, mert nem tartható, hogy az emberek már rég visszafizették autóik árát és még most is háromszor annyival tartoznak.”

 

2015. április 16. 14:34

 

 

http://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek/a-rezsicsokkentes-zaloga-lehet-az-elso-nemzeti-kozmuszolgaltato