Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.01.05

MNB - elszámolásnál nem volt rendszerszintű hiba

Gazdaság-pénzügy-jegybank 
Nem tárt fel rendszerszintű hibát az MNB forintosítási vizsgálata a bankoknál

 

Budapest, 2017. január 5., csütörtök (MTI) - Lezárta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a banki elszámolásokhoz, forintosításhoz kötődő témavizsgálatát, a 322 pénzügyi intézménynél végzett ellenőrzések nem tártak fel rendszerszintű hibát. A hibázó piaci szereplők jellemzően még a vizsgálat ideje alatt pótolták a jegybank által feltárt hiányosságokat, az MNB által előírt további kötelezéseket pedig jelenleg teljesítik - közölte a jegybank az MTI-vel csütörtökön.

 

Az MNB 2015 februárjától kiemelten ellenőrizte a fogyasztóknak nyújtott devizaalapú-, deviza-, és forinthitelek elszámolás, illetve a forintosítás teljes folyamatát.


    Az MNB az elszámoláshoz kapcsolódó jogszabálysértések miatt 155 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki, ebből 112,3 millió forint jutott a Banif Plus Bank Zrt.-nek az értesítő levelek kiküldési határidejének sorozatos megsértése miatt.


    Az egyéb pénzügyi intézmények esetében az elszámolási értesítő levelek késedelmes kiküldése, a fogyasztói követelés összegének rossz módszertannal való helytelen meghatározása, a forintosítási törvény szerinti szerződésmódosulás után helytelenül meghatározott új irányadó ügyleti kamatmérték, illetve a fogyasztónak visszatérítendő összeg - jogszabályban előírt - kamatkifizetésének elmaradása miatt szabott ki bírságot a jegybank.


    Közölték, az intézkedésekkel érintett pénzügyi intézmények folyamatosan hajtják végre a jegybanki kötelezéseket. Ennek során a fogyasztók tájékoztatása mellett visszatérítik, illetve visszatérítették a hibás kamatoztatás és kamatszámítás miatt keletkezett összegeket.


    A jegybank az elszámolásra köteles pénzügyi intézményeknél és az ügyfelek kérelme alapján elszámolni köteles követelésvásárlóknál végzett témavizsgálata során ellenőrizte többek között az intézmények elszámolási folyamatait, a fogyasztóknak küldött elszámolási értesítő leveleket, a vonatkozó jegybanki rendeleteknek és ajánlásnak való megfelelést, és az intézmények elszámolási panaszkezelését is.

 

mti-kozl---elsz---ell---kep---17.01.05..png

 


    A közlemény szerint a feladat mértékét jól jellemzi, hogy az elszámolás ellenőrzése során több mint 18 ezer dokumentumot és 16 ezer elektronikus adatszolgáltatást dolgozott fel a jegybank. Az MNB több tucat állásfoglalást adott ki és 600-nál is több, a pénzügyi intézményektől érkező, az elszámolás megfelelő végrehajtását segítő kérdést válaszolt meg.

hvk \ gry

MTI 2017. január 5., csütörtök 10:22

 

Egy picivel bővebben az MNB honlapján:

 

http://www.mnb.hu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2017-evi-sajtokozlemenyek/nem-tart-fel-rendszerszintu-hibat-az-mnb-banki-elszamolasi-temavizsgalata

 

 ----------------------------------------------

Az MNB-nek küldött észrevételeinkre folyamatosan mellébeszélő, lekezelő válaszokat kaptunk

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/az-mnb-nem-ad-ki-informaciot-a-forintositasi-szamitasairol.html

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/velemenyunk--allaspontunk/az-mnb-elegedett-az-elszamolassal-es-a-forintositassal.html

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/mnb-valasz--nem-kuldi-a-kert-adatokat.html