Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.01.24

Az NGM nem kíván egyeztetni - 2018.jan

ngm-nem-kivan---kep.png

 

 

A Nemzetgazdasági (NGM) és az Igazságügyi Minisztériumnál (IM) kezdeményeztem találkozókat.

Az IM még nem válaszolt, az NGM teljesen elzárkózik.

 

Visszafelé az időben...:

 

 


---------------  2018.01.24. --------------------

 

 

 

 

 

Dr. Szabó József úr részére

Hiteles Mozgalom

hitelesmozgalom@gmail.com

 

Tisztelt Szabó József  Úr!

 

A 2018. január 10-én a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz (a továbbiakban: NGM) megküldött megkeresésében devizahiteles problémakörrel kapcsolatban kezdeményezett személyes megbeszéléstilletve a devizahitelezéssel kapcsolatban tett észrevételeket. A megkeresés mielőbbi megválaszolása érdekében intézkedtünk, amelynek eredményeképpen a jelzett észrevételeivel kapcsolatban az NGM 2018. január 17-én küldte meg válaszát.  A személyes megbeszélést ismételten kezdeményező 2018. január 17-i megkeresésére válaszolva jelezzük, hogy a devizahitelezést érintő szabályozással kapcsolatos elsődleges tevékenység ellátása az NGM-en belül nem tartozik a jogi és koordinációs ügyekért felelős helyettes államtitkárság feladatkörébe.

 

Kérjük tájékoztatásunk szíves tudomásulvételét.

 

Üdvözlettel:

 

Ügyfélkapcsolati Információs Iroda

Nemzetgazdasági Minisztérium

ugyfelszolgalat@ngm.gov.hu

Tel.: +36 1 795 5010

 

 

 

 

---------------  2018.01.17. --------------------

 

 

 

 

Tisztelt Ügyfélkapcsolati Információs Iroda!

 

Levelemben egy személyes találkozót kezdeményeztem Jármai úrral. Sajnálatos módon a kezdeményezésemre egyáltalán nem kaptam választ. Az, hogy mikor és milyen mértékben adósodott el a magyar lakosság, és az, hogy a kormányok az elmúlt 10-12 évben milyen lépéseket tettek, ismert számomra. Nem ezekről kívánok Jármai úrral egyeztetni.

 

Tisztelettel:

 

Szabó József

Hiteles Mozgalom ügyvezető

Arany Liliom Alapítvány

 

 

 

---------------  2018.01.17. --------------------

 

 

 


Szabó József részére

 

Hiteles Mozgalom

 

Tisztelt Szabó József!

 

Köszönettel vettük Jármi Péter helyettes államtitkár úr részére írt megkeresését és az Országgyűlés Gazdasági bizottsága részére, a devizahitelezéssel kapcsolatban írt észrevételeinek megküldését. A mellékelt levélben foglalt felvetésekkel kapcsolatban ezúton tájékoztatjuk az alábbiakról.

 

Levelében felveti a deviza árfolyam változásának lehetséges okait, gazdaságpolitikai összefüggéseit. Ezzel kapcsolatban fontos tisztázni, hogy a háztartások árfolyamkockázatnak való kitettségének gyökerei több mint egy évtizedre vezetnek vissza, a háztartások nem a jelenlegi vezetésnek köszönhetően fordultak a devizahitelek felé a forinthitelek helyett. 2003-ban az akkori kormány jelentősen megváltoztatta a kamattámogatott forinthitelek támogatási rendszerét, a piaci forinthitelek kamata pedig rendkívül magas volt. Ez utóbbi a Jegybank 2003. évi összesen 6 százalékpontos kamatemelésére vezethető vissza, amellyel a forint gyengülését igyekezett megállítani. A háztartások a megnövekedett költségű forinthitelek helyett inkább az alacsony kamatozású devizahiteleket részesítették előnyben annak kockázatossága mellett is.

 

A devizahitelesek érdekében 2010 óta a kormány számos intézkedést hozott (végtörlesztés, árfolyamgát, Nemzeti Eszközkezelő). A probléma átfogó rendezésére a Kúria 2014. júniusi döntése biztosított jogi lehetőséget. A 2014-ben elfogadott intézkedések közé tartozott a hitelek forintra váltása és a bankok elszámoltatása. A 2014-ben elfogadott törvények alapján a bankoknak 2015-ben el kellett számolniuk ügyfeleikkel a tisztességtelen árfolyamrés és egyoldalú szerződésmódosítás miatti túlfizetések visszatérítéséről. Az elszámolás keretében a bankok közel 750 milliárd forintot írtak jóvá az ügyfelek számláin. Ez jelentős tehercsökkenést eredményezett a háztartások számára a törlesztési kötelezettség csökkenése révén. Az adósoknak átlagosan 25%-kal csökkent a havonta fizetendő törlesztő részlete. A 256 Ft-os forintosítási árfolyam jelentős további terhektől óvta meg a lakosságot. A lakossági devizahitelek gyakorlatilag kivezetésre kerültek 2016-ra. A devizahitelek aránya a teljes lakossági hitelállományban kevesebb, mint 1%. A háztartások árfolyamkockázatnak való kitettsége megszűnt.

 

Kérjük fenti tájékoztatásunk szíves tudomásulvételét azzal, hogy levelünkben foglaltak szakmai vélemények, nem tekinthető jogi iránymutatásnak, jogi ereje, kötelező tartalma nincs.

 

Üdvözlettel:

 

 

Ügyfélkapcsolati Információs Iroda

Nemzetgazdasági Minisztérium

ugyfelszolgalat@ngm.gov.hu

Tel.: +36 1 795 5010

 

 

 

 

 

---------------  2018.01.10. --------------------

 

 

Tisztelt Jármai Péter Zoltán helyettes államtitkár úr!

 

 

Egy személyes találkozót kezdemények Önnel, a devizahiteles problémakörről szeretnék  20-30 perc időtartam keretében egyeztetni.

 

 

Szeretném előzetesen a figyelmébe ajánlani a Parlament Gazdasági bizottságának írt észrevételeimet.

 

 

Várom kedvező válaszát, tisztelettel:

 

 

Szabó József

Hiteles Mozgalom ügyvezető

Arany Liliom Alapítvány

 

 

 

 

 

Az NGM-nek elküldött melléklet itt olvasható:

 

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/a-parlament-ben/eszrevetelek-a-h-18383-szamu-hatarozati-javaslathoz.html

 

 

 

 

A

 

fenti

 

"kudarc" miatt

 

van szükség egy erős,

 

országos szervezettségű,

 

nagy tömegbázisú Adóskamarára!