Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.04.15

Alkotmányjogász: a Kúria újabb értelmezése csak egy szűkebb kört érinthet

kaosz---kep.png

 

 

Alkotmányjogász: a Kúria újabb értelmezése csak egy szűkebb kört érinthet

 

 

Budapest, 2019. április 12., péntek (MTI) 

Az alkotmányjogász szerint a Kúria Konzultációs Testületének legfrissebb értelmezése a devizahitelek árfolyamkockázatának viseléséről várhatóan az ügyfelek szűkebb körét érinti majd, azokat, akiknek még fennálló devizahitelük van, esetleg ügyük még bírósági szakaszban van.

 

Lövétei István alkotmányjogász pénteken az MTI kérdésére elmondta, azok a devizahitelesek, akik már kiléptek a devizahitelből, például forintosították kölcsönüket - a túlnyomó többség -, vagy visszafizették a hitelt, további kárpótlásra  várhatóan már nem számíthatnak. "Abból káosz származna" - mondta. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a Kúria testülete a következő ülésén foglalkozik majd a jogkövetkezményekkel és az érintett körrel.


    Lövétei István hangsúlyozta, a héten kiadott értelmezésnek nincs kötelező ereje, de amennyiben további részletek is megjelennek a témában, valószínűleg a magyar bíróságok és a Kúria is figyelembe veszi majd azt döntéseinél.


    A Kúria elnöke által felállított Konzultációs Testület április 10-ei ülésén foglalkozott az árfolyamkockázat témájával - összhangban az Európai Unió Bírósága vonatkozó iránymutatásaival.


    Az ülésről kiadott tíz pont keretében megállapították: az árfolyamkockázat viselésével kapcsolatos tájékoztatás elmaradása, vagy nem megfelelő volta esetén tisztességtelen, és így érvénytelen a szerződésnek az a rendelkezése, amely szerint az árfolyamkockázatot a fogyasztó viseli. Többek között arra is kitértek, hogy nem minősül megfelelő tájékoztatásnak, ha az árfolyamkockázat viselése csak kikövetkeztethető a szerződés egyes rendelkezéseiből. A tájékoztatás akkor megfelelő, ha abból kitűnik, hogy a fogyasztóra hátrányos árfolyamváltozásnak nincs felső határa - szögezték le.


    A Konzultációs Testület a következő ülését június 19-én tartja, amikor megvizsgálják, hogy az árfolyamkockázatra vonatkozó kikötések érvénytelensége milyen jogkövetkezményekkel járhat, illetve a felek közötti elszámolás milyen elvek szerint történhet.

 

gvaz \ gte \ gkv

MTI 2019. április 12., péntek 18:31

 

------------- észrevétel ----------------------

 

 

Finoman szólva: hűtik a reményeket :(

 

A fentiek alapján (is) a jelenlegi hatalomnak devizahiteles téren minden úgy van jól, ahogy jelenleg van.

Vagyis.

A "becsapott és megtévesztett" családok százezrei veszítsék el az otthonukat, ha nem távoznak, akkor lakoltassák csak ki őket.

 

Semmi kedvező változásra sem számíthatunk, ha a jelenlegi hatalom élvezi továbbra is az emberek támogatását.