Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.08.23

A saját pereink lezárása „60 napon belül” a felfüggesztés után?

Feltűnt az első BANK-ÁLLAM per hivatalos sajtóanyagában, hogy a polgári pereket 60 napon belül be kell fejezni az Emberi Jogok Európai Bírósága ítélete szerint.


 

ft-60-napon-belul--01---kep.png


Pár nappal korábban feltűnt több mti híreiben, hogy

 

„…várhatóan az év vége felé lezárulhat a perfolyam és újraindulhatnak az adósok és pénzügyi intézmények közti - erre a néhány hónapra felfüggesztett - egyedi perek, amelyek akkor már rövid időn belül konkrét elszámolással lezárulhatnak.” 

 

Sehogy sem értettem, hogy miként akarnak több mint 10.000 pert (egy részük 3-4-5 éve vergődik a bíróságokon) rövid időn belül lezárni?

 

A hír a Fővárosi Törvényszék közleményére hivatkozott, ez azonban ilyent nem tartalmazott.

 

Mi és ki áll a hírtoldás mögött?

 

Írtam érdeklődő levelet az mti-nek is és a Fővárosi Törvényszéknek is.

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/level-az-mti-nek.html

 

 

Az mti még nem válaszolt.

 

A Fővárosi Törvényszék viszont igen: ez a hír Országos Bírósági Hivatal Sajtóosztályától származik.

 

Nagyon úgy tűnik, eldöntötték, hogy az általunk indított egyedi pereket rövid időn belül konkrét elszámolással lezárják!!!

 

Erre utal Dr. Fazekas Sándor a Fővárosi Törvényszék elnökének riportja is: az egyedi perek a jövő év első negyedévével be tudnak fejeződni (8:30)

 

Törvszéki készülődés a perekre - 2014.08.19

 

https://www.youtube.com/watch?v=gm9QztXi5VE

 

Így már érthető, hogy a 60 napos idő határidő miként került hírtelen elő. Eddig ezt miért nem mutogatta a Törvényszék?

 

Én nem találkoztam még ilyen Emberi Jogok Európai Bírósága által hozott ítélettel! A saját perem lassan már 3 éve (18 x 60 nap) tart, és nem éreztem semmilyen igyekezetet eddig arra, hogy le kívánnák zárni. Lehet, hogy ez a 60 napos ítélet nem jutott el a Fővárosi Törvényszék minden bírájához...

 

Hogy el ne felejtsem jelenleg a perem (és még legalább 10.000 sorstársamé) nagyjából 2x60 napra fel van függesztve.

 

 

A Fővárosi Törvényszék válasza:

 

Tisztelt Szabó József!

 

Megkeresésével kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy az MTI 2014. augusztus 15-én megjelent cikkeiben szereplő  „Így várhatóan az év vége felé lezárulhat a perfolyam és újraindulhatnak az adósok és a pénzügyi intézmények közötti egyedi perek, amelyek már rövid időn belül konkrét elszámolással végződhetnek” nyilatkozat nem a Fővárosi Törvényszék Sajtóosztályától, hanem az Országos Bírósági Hivatal Sajtóosztályától származik. Ezt a tényt az MTI is jelezte a „Devizahitelek - 700 milliót kaptak a bíróságok a perek intézésére” c. cikkében.

 

A cikk szerint az OBH Sajtóosztálya arról is tájékoztatta az MTIt, hogy a pénzügyi intézményeknek 

a várhatóan szeptemberben elfogadásra kerülő külön törvényszabályai szerint kell majd a fogyasztókkal 

elszámolniuk. Az OBH sajtóközleménye figyelembe vette a Kúria e tárgyban született és kötelezően 

alkalmazandó kétjogegységi határozatában, valamint a 2014. évi XXXVIII. törvényben írtak várható 

igazgatási következményeit. A "rövid időn belüli befejezés" értelemszerűen az etárgyban folyamatban 

lévő mintegy tízezer eljárás várható lefolyásának 

eredményeire vonatkozik.

 

Természetesen minden per egyedi és a bíróság minden esetben a felek kérelméhez kötötten az ügyben 

rendelkezésre álló tények és bizonyítékok, valamint a hatályosjogszabályok alapján hoz döntést, mely 

jogszabályok az eljárások határidejével, illetve tartamával kapcsolatban is 

tartalmaznak rendelkezéseket.

 

Tisztelettel

 

Fővárosi Törvényszék

Sajtó- és Nemzetközi Kapcsolatok Osztálya

 

 

A korábbi levelem:

 

Tisztelt Fővárosi Törvényszék!                

 

Augusztus 15.-én jelent meg a Fővárosi Törvényszék közleményére hivatkozva egy mti közlemény, mely az alábbi tájékoztatást is tartalmazza.

 

„…várhatóan az év vége felé lezárulhat a perfolyam és újraindulhatnak az adósok és pénzügyi intézmények közti - erre a néhány hónapra felfüggesztett - egyedi perek, amelyek akkor már rövid időn belül konkrét elszámolással lezárulhatnak.” 

 

Ezen a napon egy másik mti hír is hasonlóan fogalmazott:

 

„várhatóan az év vége felé lezárulhat a perfolyam és újraindulhatnak az adósok és a pénzügyi intézmények közötti egyedi perek, amelyek már rövid időn belül konkrét elszámolással végződhetnek.”

 

A honlapjukon lévő közlemény azonban nem tartalmaz „rövid időn belül” és konkrét elszámolás”-ról szóló információt az egyedi perekkel kapcsolatban.

http://fovarositorvenyszek.birosag.hu/sites/fovarositorvenyszek.birosag.hu/files/field_attachment/140815_deviza_kozlemeny.pdf

 

Szeretnénk érdeklődni, hogy adtak-e korábban az mti-nek tájékoztatást arról, hogy miként próbálják a 2-3-4 éve húzódó, deviza elszámolású, fogyasztói,  bankkölcsönökhöz kapcsolódó egyedi pereket „rövid időn belül” lezárni. Miként tervezik a Fővárosi Törvényszéken konkrét elszámolással  lezárni a pereket, ha a felperesek keresete nem kéri a jogkövetkezmény kimondását, nem kér a bíróságtól konkrét elszámolást, hanem „csak” a részleges, illetve teljes semmiség kimondását kéri.

 

Többen személyesen is érintettek vagyunk pereinkkel a Fővárosi Törvényszéken, évek óta várjuk, hogy történjen valami előre lépés, legyen már döntés első fokon. Kíváncsiak vagyunk ezért azon terveikre, elképzeléseikre, hogy milyen módon kívánják gyorsítani majd a most felfüggesztett 4-5.000 pert.

 

Várjuk válaszukat, üdvözlettel:

 

Szabó József

Hiteles Mozgalom ügyvezető

Arany Liliom Alapítvány

 

 

Budapest, 2014. augusztus 18.

 

 

A Fővárosi Törvényszék által hivatkozott mti hír:

 

Budapest, 2014. augusztus 15., péntek (MTI) - Mintegy 700 millió forintot kaptak a bíróságok a devizahiteles perek intézésére - derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent egyik határozatból.

    A rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból történő előirányzat-átcsoportosításról, egyes kormányhatározatok módosításáról, a pártalapítványok tartalékának átcsoportosításáról, valamint a 2013. évi költségvetési maradványok egy részének felhasználásáról szóló csütörtökön megjelent kormányhatározat összesen 2614,4 millió forint egyszeri átcsoportosítását rendeli el. 


    Ebből a bíróságok "pénzügyi intézmények devizában nyújtott fogyasztói kölcsönszerződéseinek rendezése" címén személyi juttatásokra 251,8 millió, munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adóra 68,1 millió, dologi kiadásokra 49,5 millió, beruházásokra 330,6 millió jut.


    Elszámolási és a fel nem használt rész tekintetében visszatérítési kötelezettséggel az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke tartozik.


    A mintegy 400 magyarországi pénzintézet a törvény szerint a devizahiteles szerződések egyoldalú módosításainak tisztességtelensége kapcsán augusztus 25-ig indíthat pert a magyar állam ellen. Ezek az eljárásokat rendkívül szoros határidővel kell intézniük a bíróságoknak, első és másodfokon egyaránt a 30-30 napon belül meg kell hozniuk a döntést.


    Az MTI érdeklődésére OBH azt közölte: a bírósági szervezet felkészült akár 400 ügy fogadására. Az új perekkel kapcsolatban felmerülő többletfeladatok, személyi és tárgyi feltételek biztosítása azonban többletköltségekkel jár.


    A keresetek feldolgozásában az előzetes tervek szerint mintegy 850 bíró és igazságügyi alkalmazott vesz részt, akik számára az ügyintézéshez informatikai eszközöket kell biztosítani, melyek beszerzése folyamatosan történik.


    A támogatást egyrészt informatikai eszközök, másrészt egyéb tárgyi feltételek - mint például tárgyalótermek bérlése, bútorozása - biztosítására fordítják. Ezek elősegítik a határidők betartását.


    A keresetek feldolgozása extrém többletmunkával is jár, amely az egyébként is magas terhelés mellett jelent plusz feladatokat - például a határidők betartásával együtt járó túlmunka, a pihenőidőben való rendelkezésre állási kötelezettség és munkavégzés -, és amelyet a törvény értelmében szintén díjazni kell, hiszen a devizahiteles ügyek intézése nem mehet a többi per rovására.


    Szeptember végére a törvényszéknél lezárulhat a munka, októberben a Fővárosi Ítélőtáblához kerülhetnek az ügyek, ahol a törvény szerint szintén 30 nap alatt kell meghozni a döntéseket, a jogerős határozatok ellen pedig a Kúriához fordulhatnak a felek rendkívüli jogorvoslattal.
Így várhatóan az év vége felé lezárulhat a perfolyam és újraindulhatnak az adósok és a pénzügyi intézmények közötti egyedi perek, amelyek már rövid időn belül konkrét elszámolással végződhetnek.


    A pénzügyi intézményeknek a várhatóan szeptemberben elfogadásra kerülő külön törvény szabályai szerint kell majd a fogyasztókkal elszámolniuk - olvasható az OBH MTI-nek megküldött tájékoztatásában.

 

bja \ bhi

MTI 2014. augusztus 15., péntek 14:11