Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.09.03

A kormány terve: legyen gyorsabb a végrehajtás

konnyebb-gyorsabb-vegrehajtas---kep.png

 

Törvénymódosítással könnyítenék az adósok kilakoltatását

Papp Gáspár

augusztus 30., 16:30

 

 

Gyorsítanák és egyszerűsítenék egy jogszabály-módosítással a végrehajtások folyamatát, mondta Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke.

 

A kormánypárti Magyar Időknek nyilatkozó Schandl szerint már az ősszel az Országgyűlés elé kerülhet a törvényjavaslat, amelynek célja, hogy „gyorsabb, átláthatóbb és egyszerűbb legyen a végrehajtás folyamata”.

 

A jogszabály-módosítás elsősorban az elmúlt két évben a devizahitel-válság miatt felpörgetett kilakoltatások miatt vetődhetett fel: 2017-ben 3636 kilakoltatás történt Magyarországon, míg 2018 április és június közt 1355

 

Ezeknek legnagyobb része (a 2018. második negyedévben történt kilakoltatások kb. 60%-a) az adóssággal terhelt lakásokból történt, ez az a kategória, amely az elmúlt években meredeken megnőtt.

A módosítás részletei nem derültek ki, a Végrehajtói Kar elnöke szerint pusztán technikai változtatásokról van szó. Az ördög azonban a részletekben rejlik: ma egyes esetekben akár egy év is eltelhet a végrehajtás kérése a végrehajtás közt (a jelenlegi jogszabályok például lehetőséget adnak arra, hogy az adós kérje a bíróságtól a végrehajtás felfüggesztését, legfeljebb hat hónapra),

 

ez az idő sokszor éppen arra elég, hogy az adós valamiképpen alternatív lakhatás után nézzen, és elkerülje az utcára kerülést.

 

A kormány eddig azt kommunikálta, hogy lezártnak tekinti a devizahitelek kérdését. Egy végrehajtásokat egyszerűsítő törvénymódosítás azonban fontos gesztus lenne az ingatlanpiaci befektetők és a bankok számára, miközben hátrányosan érintené azokat a jellemzően szegényebb adósokat, akiken a kormány korábbi intézkedései (forintosítás, Eszközkezelő) nem segítettek.

A végrehajtók személyi állománya is változik: 30 új végrehajtót neveztek ki, és további 20 hely kiadó még, miközben néhány tucat végrehajtó elhagyja a szakmát. A körülbelül 200 fős végrahajtói állomány azért cserélődött le részben, mert míg korábban a szakma gyakorlásának nem volt feltétele a jogi diploma, ez a helyzet mára megváltozott.

https://merce.hu/2018/08/30/torvenymodositassal-konnyitenek-az-adosok-kilakoltatasat/

 

 

2018. augusztus 30. csütörtök 05:45

Gyorsabb végrehajtások jöhetnek

Átláthatóbbá, egyszerűbbé válhatnak a hazai végrehajtási eljárások egy most készülő új törvénymódosítás nyomán, amelyről akár már ősszel tárgyalhat az Országgyűlés – tudta meg a Magyar Idők. A jogi rendelkezések felülvizsgálata közben gőzerővel zajlik a végrehajtói állomány megújítása: az év elején több mint két tucat olyan végrehajtó hagyta el a pályát, akinek nem volt jogi végzettsége, a hét elején tulajdonképpen a pótlásukra neveztek ki harminc jogászt.

 

Javában zajlik a végrehajtói kar megújítása, a napokban harminc új végrehajtó tette le az esküt – tájékoztatta lapunkat a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke. Schadl György rögzítette: minden most pozícióhoz jutó szakembernek van jogi diplomája és végrehajtói szakvizsgája.

 

– Az érintettek felkészültségéhez nem férhet kétség – vélekedett az elnök, majd megjegyezte: az esemény jelentőségét az is mutatja, hogy az eskütételen részt vett az igazságügyi tárca több képviselője.

 

Korántsem véletlen, hogy a végrehajtók vezetője az új szakemberek kapcsán elsőként a végzettségeket sorolja és a felkészültséget hangoztatja. Korábban – egy rendszerváltozás táján kialakított megoldás nyomán – olyan személyek is működhettek idehaza végrehajtóként, akik nem végezték el a jogi egyetemet.

 

Ez ugyanakkor sokáig mintha nem lett volna különösebben zavaró, a végrehajtók végzettségének kérdése a 2008-as pénzügyi krízis kirobbanása után, a devizahitel-válság idején vált sürgősen megoldandó problémává.

 

Akkoriban számottevő felháborodás alakult ki amiatt, hogy sokszor jogi ismeretekkel nem rendelkező személyek dönthettek az egyébként meglehetősen összetett szerkezetű és erősen vitatott jogi megítélésű devizahitelek adósainak vagyoni helyzetéről. Abban az időben botrányos esetek is kipattantak, az elemi erejű társadalmi reakciókat pedig a jogi rendelkezések átalakítása követte.

 

A hatályos előírások szerint ma már senki nem lehet végrehajtó jogi diploma híján, az ilyen végzettség nélküli, régebb óta végrehajtóként dolgozó személyeket pedig választás elé állította a jogszabály: vagy beiratkoznak a jogi egyetemre, vagy elhagyják a szakmát.

 

– A határidő lejárt, így az esztendő elején körülbelül két tucat végrehajtó távozott, jelenleg nagyjából 25 kolléga jár egyetemre, s harminc körül mozog azoknak a száma, akik közel állnak a nyugdíjhoz.

 

Utóbbiak esetében a törvény azért nem követelte meg, hogy beiratkozzanak az egyetemre, mert a nyugdíjkorhatárt hamarabb elérik majd, mint amennyi idő alatt az egyetemet elvégezhetnék – magyarázta Schadl György.

 

Közölte: a most kinevezett harminc szakemberrel együtt körülbelül kétszáz végrehajtó dolgozik az országban, további húsz hely ugyanakkor még kiadó. Hamarosan ezeket a posztokat is betöltik.

 

Az elnöktől megtudtuk, hogy nemcsak a személyi állomány átalakítása zajlik, hanem a végrehajtási eljárás előírásainak felülvizsgálata is. – Az ősszel kerülhet az Országgyűlés elé egy törvényjavaslat, amely új rendelkezésekkel egészítené ki a mostani jogszabályt – mondta Schadl György, majd megjegyezte: a törvénymódosításnak az lesz a célja, hogy gyorsabb, átláthatóbb és egyszerűbb legyen a végrehajtás folyamata.

 

– A változtatások leginkább technikai részleteket érinthetnek majd, az új paragrafusok ezzel együtt is fontosak lehetnek mind az adósoknak, mind a hitelezőknek – vélekedett a kar vezetője.

 

Schadl György megemlítette azt is, hogy sor került szakmai egyeztetésre, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar már elküldte javaslatait a szaktárcának.

 

https://magyaridok.hu/gazdasag/gyorsabb-vegrehajtasok-johetnek-3431180/

 

 

30 újonnan kinevezett

önálló bírósági végrehajtó lép szolgálatba

 

2018. augusztus 1.

Magyar Bírósági Végrehajtói Kar Hivatala

Kategória: sajtóközlemény

A Magyar Bírósági Végrehajtó Kar negyedik alkalommal írt ki és pályáztatott meg végrehajtói álláshelyeket. Az igazságügyi miniszter döntése alapján 30 új kolléga fogja letenni az esküt. Ennek köszönhetően 2018-ben 30 új, magasan képzett jogász végzettséggel rendelkező önálló bírósági végrehajtóval bővült az önálló bírósági végrehajtói kar személyi állománya.

 

 

A 2018. augusztus 1. napjával kinevezett önálló bírósági végrehajtók

1.

dr. Majorosi Eszter

Budai Központi Kerületi Bíróság

2.

dr. Eckert Attila

Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság

3.

dr. Hausz Dezső

Pesti Központi Kerületi Bíróság

4.

dr. Nagy Henrik

Pesti Központi Kerületi Bíróság

5.

dr. Berecz Dániel

Csongrádi Járásbíróság

6.

Tóthné dr. Rádi Ildikó Ibolya

Debreceni Járásbíróság

7.

dr. Fekete Gábor

Egri Járásbíróság

8.

dr. Fiedler Laura Ágnes

Esztergomi Járásbíróság

9.

dr. Pauer Sára Márta

Gyöngyösi Járásbíróság

10.

dr. Czinner Eszter

Győri Járásbíróság

11.

dr. Várady Zsolt

Gyulai Járásbíróság

12.

dr. Andresin Odett

Jászberényi Járásbíróság

13.

dr. Takács Ádám Mihály

Komlói Járásbíróság

14.

dr. Szabó Gábor

Makói Járásbíróság

15.

dr. Mezei Róbert Ádám

Mezőkövesdi Járásbíróság

16.

dr. Schmalz Péter József

Miskolci Járásbíróság

17.

dr. Gyovai Márk

Miskolci Járásbíróság

18.

dr. Zelena Gergely

Miskolci Járásbíróság

19.

Jávorné dr. Korbély Melinda

Nyíregyházi Járásbíróság

20.

dr. Darvai Zsolt

Nyíregyházi Járásbíróság

21.

dr. Varga Kata

Ózdi Járásbíróság

22.

dr. Gajzágó Péter

Salgótarjáni Járásbíróság

23.

dr. Pörnecz-Szalai Szilvia

Siófoki Járásbíróság

24.

dr. Mamlecz László

Szegedi Járásbíróság

25.

dr. Hangai-Dormán Bernadett

Szolnoki Járásbíróság

26.

dr. Kovács Zoltán Attila

Szolnoki Járásbíróság

27.

dr. Rádoki Andrea

Szombathelyi Járásbíróság

28.

dr. Vasi Gizella Szilvia

Tatabányai Járásbíróság

29.

dr. Migléczi Niké

Tiszafüredi Járásbíróság

30.

dr. Protzner András

Veszprémi Járásbíróság

 

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar szándéka továbbra is az, hogy a végrehajtási eljárások hatékonyságát kiemelkedő szakmai tudással rendelkező, jogi szakvizsgát és/vagy végrehajtói szakvizsgát sikerrel teljesítő, a végrehajtói szakmában szükséges, szerteágazó jogi ismeretekkel bíró és szakmai gyakorlattal rendelkező magas kvalitású, esetlegesen további szakjogászi vagy más felsőfokú végzettségű önálló bírósági végrehajtókon keresztül garantálja.

https://www.mbvk.hu/info.php#saj20180828