Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.11.25

MTI 2008 A bankszövetség nem számít jelentős forintgyengülésre

Budapest, 2008. február 7., csütörtök (MTI) - A forint gyengülése miatt nem kell súlyos következményektől tartaniuk sem a devizaalapú hitelt felvevőknek, sem a bankoknak - mondta Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára az MTI-nek a forintárfolyam romlására reagálva.    

 

Nyers Rezső az MTI-nek elmondta: nem számolnak azzal, hogy a forintárfolyamban lényeges elmozdulás következhet be, vagyis várakozásaik szerint a devizahitelek relatív előnye a forinthitelekkel szemben hosszabb távon is fennmarad. A bankok eddig is prudensen hiteleztek és megfelelően kezelték a kockázatokat, ez ezután is így lesz - hangsúlyozta.A bankszövetség hasonlóképpen vélekedett két évvel ezelőtti elemzésében is (ez jelenleg is olvasható honlapján), amikor ugyancsak felerősödtek az aggodalmak.Nyers Rezső szerint a korábbi alaptézisek változatlanul érvényesek. A helyzet kifejezetten javult az akkorihoz képest, hiszen a makrogazdasági fundamentumok ma jobbak, az államháztartás hiánya, ezáltal a finanszírozási igény lényegesen csökkent, s – ha számos ponton vitathatóan is - elindultak a szerkezeti reformok, ami a gazdaság helyzetét tovább erősíti. A világgazdaságban ugyan tapasztalható turbulencia, de bízom abban, hogy az országok képesek lesznek megfelelő mederbe terelni - mondta.A főtitkár felhívta a figyelmet: a devizaalapú hitelek kamatait a forinthitelek kamataival kell összevetni. Úgy vélekedett: 280 forintos HUF/EUR árfolyamig a devizahitelek törlesztő részlete kisebb, mint a forinthiteleké. Egyébként, ha a forint árfolyama nagyon gyengül, a forintkamatok sem maradnak a mostani szinten - hívta fel a figyelmet.A devizaalapú hitelek előnye akkor szűnne meg, ha a forintárfolyam elérné a deviza középárfolyamot és ez az árfolyam tartósan fennmaradna, valamint eközben a belföldi kamatok nem változnának. A mostani árfolyam azonban a főtitkár szerint nagyon messze van ettől.A törlesztő részlet lényeges növekedése Nyers Rezső szerint okozhatna problémát, erre azonban nem számítanak, ahogy az árfolyam lényeges növekedésére sem. Ha az adott deviza árfolyama a hiteltörlesztés időpontjában magasabb, mint a felvétel időpontjában volt, a törlesztő részlet természetesen emelkedik, ez azonban nem okoz elviselhetetlen terheket a lakosságnak -mondta a főtitkár.Hozzátette: rövidebb futamidő esetén nagyobb mértékű az árfolyamkockázat, a törlesztési teher megnőhet. A legtöbb bank az árfolyamkockázat áthidalására különböző konstrukciókat kínál, ilyen például a fix törlesztő részlet változó futamidő mellett. A hitelfelvevőnek ilyenkor mérlegelnie kell, mi fontosabb neki: rövid távon ugyanis így nagyobb biztonságban érezheti magát, ám ennek ára van, mert a futamidő meghosszabbodhat, s összességében nagyobb összeget kell visszafizetni - mondta.A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem kívánt reagálni a forintesésre.
Az MNB nem kommentál napi piaci eseményeket, a jegybank a február 25-én megjelenő inflációs jelentésben átfogó elemzést ad majd a gazdasági folyamatokról - közölte az MNB sajtóosztálya az MTI megkeresésére.Az MNB publikált adatai szerint 2007 végén a háztartásoknak nyújtott 5.916,6 milliárd forintos hitelállomány 55 százaléka devizahitel volt; a devizahitelek aránya az utóbbi két évben közel kétszeresére nőtt. A lakáshiteleken belül a devizahitelek aránya 2007 végén 46,4 százalék, a fogyasztási hiteleken belül 67,9 százalék, az egyéb hiteleken belül pedig 45 százalék volt.A devizahitelek zömét svájci frankban veszi fel a lakosság, kisebb része euró, de már a jenalapú hitelezés is megkezdődött két nagy kereskedelmi banknál. A jenalapú hitelezést fokozottan kockázatosan tartják a szakértők, a Pénzügyi Stabilitási Bizottság is foglalkozott vele szokásos negyedéves ülésén.Az MNB tavalyi negyedik negyedéves jelentése szerint a Pénzügyminisztérium (PM), a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) valamint az MNB képviselői egyhangúlag úgy ítélték meg, hogy az új devizanemben való hitelezés fölveti a rendszerszintű kockázatok esetleges növekedésének veszélyét, ezért szükségesnek tartották a helyzet részletesebb vizsgálatátFarkas István, a PSZÁF Felügyeleti Tanácsának elnöke januárban, az MTI-nek adott nyilatkozatában a jen alapú hitelezéssel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a jen árfolyamának, kamatának mozgása az európai intézmények - és főleg a hitelfelvevők - számára nehezen előre jelezhető, ezért nagyobb a  visszafizetési kockázat is. Az elnök jelezte: ha a jenhitelek bizonyos arányt meghaladnak egy hitelintézet lakossági állományán belül, várhatóan magasabb tőkefedezettségi/ tartalékolási kötelezettséget írnak elő
az ebben érdekelt intézményeknek.Az eurót csütörtökön reggel 264,50/60 forinton jegyezték a budapesti bankközi kereskedelemben, míg szerdán délután öt óra körül még 262,60/70 forint volt a kurzus. A HUF/EUR árfolyam a nap folyamán 266 forint fölé emelkedett, majd kismértékben süllyedt.


Az euró/jen árfolyam az elmúlt két napban 158-ról 156-ra gyengült, a svájci frankkal szemben pedig 1,62-ről 1,60-ra változott az európai deviza jegyzése.Az évet az euro/jen árfolyam 162-nél, a frank árfolyam pedig 1,65-nél kezdte. Egy éves távlatban a jen tavaly júliusban volt a legerősebb az euróval szemben, 168-as árfolyamon, a svájci frank pedig tavaly októberben 1,68-as árfolyamon.A jen 200 napos gördített átlagárfolyama jelenleg 162 felett van, a svájci franké pedig 1,65-nél. A jen/forint kedden 162 körül volt, csütörtökön pedig 171-nél, a svájci frank/forint árfolyam 159-ról 166-ra változott.

 

A KÉT ÉVVEL KORÁBBI ELEMZÉS:

 

Budapest, 2006. január 31., kedd (MTI)

 

A hosszabb lejáratú hitelt felvenni szándékozók továbbra is nyugodtan választhatják a devizaalapú konstrukciókat, mert a hitel futamideje alatt valószínűleg nem lesz a törlesztési terhet jelentősen és tartósan megnövelő árfolyammozgás - állítja a Magyar Bankszövetség (MB).

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/alap-informaciok/mti-2006-bankszovetseg--nem-kell-felni-a-devizaalapu-konstrukcioktol.html

 

GONDOLJUK ÁT! 

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/velemenyunk--allaspontunk/nem-kell-felni-a-devizahitelektol-----2006.html