Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.12.02

MNB válasz - élő exdevizás jelzálog szerződések száma

mnb-valast---csardi---kep.png

 

Tisztelt Képviselő Úr!

 

A Magyar Nemzeti Bankhoz az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) 28. § (1) bekezdése alapján előterjesztett közérdekű adat igénylésére vonatkozó kérelmét az alábbi tájékoztatés megküldésével teljesítjük.

 

A rendszerváltás óta a legszélesebb körre kiterjedő, legmélyebbre gyűrűző pénzügyi veszélyt Magyarországon a devizahitelezés jelentette. A pénzügyi válság, a svájci frank árfolyamának erősödése és a hitelkamatok egyoldalú emelése tízezrek lakhatásának elvesztésével fenyegetett, ezért kiemelt cél volt ennek a problémának a rendszerszintű megoldása. A devizahitelezés kivezetését a 2014. évi forintosítás és a bankok által tisztességtelenül felszámolt költségek elszámolása jelentette, melynek hatására számottevően csökkent az ügyfelek törlesztőrészlete és a bankrendszer, valamint az ország sérülékenysége is jelentősen mérséklődött. Természetesen a forintosítás nem lett volna lehetséges, ha az MNB nem bocsátja rendelkezésre devizatartalékából az ehhez szükséges 8 milliárd eurót.

(megj: 8 milliárd euró   x  320 forint/euró árfolyam  =  2.560 milliárd forint)

 

Mindent figyelembe véve az elszámolás és a forintosítás körülbelül 1000 milliárd forinttal csökkentette a háztartások adósságát és terheit. Mindezt jó időzítéssel, hiszen a devizahitelek konverziós árfolyamát még azelőtt sikerült rögzíteni, mielőtt a svájci frank tovább erősödött volna. A devizahitelesek átlagos havi törlesztőrészlete akár 70 százalékkal is növekedett volna az intézkedések nélkül, ami egyúttal 2000 Mrd forintos adósságnövekedést eredményezett volna.  

 

 

Összesen hány devizahiteles szerződés került forintosításra?

A forintosítással az elszámolást követően összesen 692 ezer deviza alapú hitelszerződés volt érintett, amelyből mintegy 546 ezer szerződés jelzáloggal fedezett, míg 146 ezer szerződés fedezetlen (deviza alapú személyi- és gépjárműhitel) hitelszerződés volt. A forintosítás mellőzését kérőkre tekintettel a ténylegesen forintosított szerződésszám hozzávetőleg 686 ezer volt.

(megj: ennél a 692 ezernél lényegesen több devizahiteles szerződés volt, mivel a már kifutott szerződéseket nem kellett értelemszerűen forintosítani)

 

 

Hányan nem éltek a forintosítással?

A jelzáloghitelek tekintetében a forintosítás mellőzésére 433 esetben került sor, míg a deviza alapú személyi- és gépjárműhitelek forintra váltásával 5 871 szerződés esetében nem éltek a fogyasztók.

 

 

Mennyi korábban már felmondott vagy lezárt szerződés került forintosításra?

A felmondott szerződések esetében pontos ügyfélszámról, illetve ügyletszámról nem áll rendelkezésünkre információ. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a felmondott szerződések esetében sok esetben már a hitelszerződés felmondását követően forintosításra kerültek a tartozások (tehát a bankok nem devizában tartották nyilván a tartozást a felmondást követően), így e követelések érdemi részét később már nem érintette a törvény által előírt forintosítás.

(megj: ez a válasz erős csúsztatás, az MNB pontosan nyomon követi még azt is, hogy hányan vannak fizetési elmaradásban - ha közölné az MNB a felmondás alatt lévő (ex)devizahitelesek több százezres számát, akkor elismerné hogy nem sikerült "megmenteni a devizahiteleseket.

Lásd még:

"A kutatás során 14 pénzintézet 229.000 adatát vizsgálták (ebbe nem csak a 90 napon túli tartozással rendelkezők voltak).  A késedelmi kamatokat is tartalmazó teljes tartozás összeg 1.780 milliárd forintot tett ki. Ekkor, 2015 tavaszán, 80.000 felmondott szerződés volt. Ebből már 43 ezer szerződés volt végrehajtás alatt."

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/a-parlament-ben/matolcsy-5-valasz---ertekeles.html

 

A kormány pl. azt  titkolja, hogy pár devizahiteles-, végrehajtás elleni per van és azt is hányan vannak végrehajtás alatt:

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/a-parlament-ben/titkoljak-a-devizahiteles-perek-es-a-vegrehajtasok-szamat-.html

nem kívánnak semmiképpen sem az elkeserítő tényekkel szembe nézni).

 

 

Hányan éltek a végtörlesztés lehetőségével?

A kedvezményes végtörlesztés (2011. évi CXXI. törvény az otthonvédelemmel összefüggő egyes törvények módosításáról) során a program 2012. február 29-i lezárultáig 170 ezer lakossági hitel végtörlesztése valósult meg összesen 1355 milliárd Ft értékben. Így az árfolyamváltozás hatását kiszűrve a lakossági deviza jelzáloghitel állomány közel 25 százalékkal csökkent.

 

 

A végtörlesztés után, mennyi szerződés maradt, amit forintosítottak és ez mekkora tőke illetve teljes tartozás összeget tesz ki?

Az elszámolást követően összesen 686 ezer deviza alapú jelzáloghitel és személyi- valamint gépjárműhitel szerződés forintosítása történt meg. A forintosított állomány fennálló tőkéje nagyságrendileg közel 3 ezer milliárd forintot tett ki.

 

 

Az árfolyamgát megszűnése hány devizahitellel rendelkező ügyfelet érintett?

Az árfolyamgát programba történő belépés lehetősége 2014 év végéig állt fenn. Eddig az időpontig az adósok összesen 172 875 darab gyűjtőszámlát nyitottak, melyből 157 356 db gyűjtőszámla svájci frankban, 12 191 db gyűjtőszámla euroban, míg 3 328 db gyűjtőszámla japán yenben denominált jelzáloghitelhez kapcsolódott. Az elszámolási törvényekben (2014. évi XXXVIII. tv. és 2014. évi XL. tv.) meghatározottak szerint a tisztességtelenül felszámított összeget a pénzügyi intézményeknek az ügyfél esetleges lejárt tartozásait követően az árfolyamgáthoz kapcsolódó gyűjtőszámláján felhalmozott egyenleggel szemben kellett elszámolniuk. Így az összes érintett adós gyűjtőszámla-egyenlege csökkent az elszámolás során, átlagosan több mint 90 százalékkal, az esetek döntő többségében pedig teljesen el is tüntette a számlán szereplő tartozást.

 

 

Mai napon hány darab aktív devizahiteles (forintosított szerződést) tart nyilván az MNB?

A Központi Hitelinformációs Rendszer adatai alapján a teljes pénzügyi rendszerben (hitelintézetek, pénzügyi vállalkozások és követeléskezelők együtt) 2018. szeptemberi adatok alapján megközelítőleg 300 ezer forintosított jelzáloghitel található. E hitelek érdemi része esetében azonban már relatíve alacsony a hátralévő futamidő, így e tartozások kifutása a következő években megtörténhet.  

 

 

Kérjük tájékoztatásunk szíves tudomásul vételét.

 

Üdvözlettel,

 Magyar Nemzeti Bank - Kommunikáció

 

 

 

 

 

(megj: akik a mai napig is pontosan fizetik a forintosított és törvényileg módosított devizás szerződésüket, azokat is becsapták és megtévesztették a bankok, nem csak azokat akik ellen végrehajtás folyik, vagy már esetleg be is fejeződött a végrehajtás, a banki károsultak számába beleértendők a Nemzeti Eszközkezelő állományában lévők is, a gépjármű kölcsönnel rendelkezők is)

 

 

 

------------- a feltett kérdés ------------------

 

 

Dr. Matolcsy György elnök részére

Magyar Nemzeti Bank

1850 Budapest

 

Tisztelt Elnök Úr!

 

Alulírott Csárdi Antal országgyűlési képviselő az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) 28. § (1) bekezdése alapján a következő adatigénylést teszem.

 

A törvény alapján közérdekű adatigényléssel fordulok a Magyar Nemzeti Bankhoz a devizahiteleseket érintő 2015-ös forintosítással kapcsolatban. 2015 februárjában elkezdődött a devizaalapú szerződések forintosítása akkor piaci árfolyamon. A Magyar Nemzeti Bank 1000 Mrd-os segítségről beszél és a kormánnyal közösen azóta is megoldottnak tekinti a problémát, de az érintettek véleménye ettől nagymértékben eltér, ezért az alábbi kérdéseimre kérem, küldje meg a válaszokat:

 

• Összesen hány devizahiteles szerződés került forintosításra?

• Hányan nem éltek a forintosítással?

• Mennyi korábban már felmondott vagy lezárt szerződés került forintosításra?

• Hányan éltek a végtörlesztés lehetőségével?

• A végtörlesztés után, mennyi szerződés maradt, amit forintosították és ez mekkora tőke illetve teljes tartozás összeget tesz ki?

• Az árfolyamgát megszűnése hány devizahitellel rendelkező ügyfelet érintett?

• Mai napon hány darab aktív devizahiteles (forintosított szerződést) tart nyilván az MNB?

 

Az Infotv. 30. § (2) bekezdése szerint kérem, hogy az igényelt adatokat elektronikus formában a csardi.antal@parl áment.hu címre számomra megküldeni szíveskedjen.

 

Segítő együttműködésüket előre is köszönöm.

 

 

Budapest, 2018. október 26.

 

Tisztelettel,

Csárdi Antal országgyűlési képviselő