Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.03.13

Európai Fogyasztók Szervezetének ajánlása a Szlovén elnöknek

szloven-es-beuc---kep.png

 

A címzett:

ALOJZ KOVSCA a Szlovén Államtanács elnöke

A főként tanácsadói szerepet betöltő államtanács 40 tagú, megbízatása öt évre szól, munkavállalók és munkaadók, különböző foglalkozási rétegek és non profit szervezetek képviseltetik magukat benne.

http://eu.mti.hu/orszagok/2239601/szloven_koztarsasag/orszagismerteto

 

 

A feladó:

EURÓPAI FOGYASZTÓK SZERVEZETE

https://www.beuc.eu/

 

 

Kedves Mr Kovšca,

 

A BEUC, az Európai Fogyasztók Szervezete nevében írok, amely 43 nagy tiszteletnek örvendő független nemzeti fogyasztói szervezetet képvisel 32 európai országból.

 

A BEUC a legmesszemenőkig támogatja a svájci frank hitelekről (CHF) szóló törvényjavaslatot, amely jelenleg a szlovén döntéshozók felülvizsgálata alatt áll, és amely támogatott a mi szlovén tagunk, a Zveza Potrošnikov Slovenije (a szerk.: Szlovénia Fogyasztói Szövetsége) által. E jogszabály célja megvédeni a szlovén hitelfelvevőket a 2004 és 2010 között Euróban felvett svájci frank kölcsönöknek a hitelfelvételkor érvényes árfolyamon történő átkonvertálásával.

 

A 2000-es években a közép- és kelet-európai fogyasztók milliói vettek fel külföldi devizában denominált hiteleket, főként svájci frankban. Becslések szerint 16.000-20.000 szlovén vett fel svájci frank kölcsönt.

 

Temérdek bizonyíték rámutat arra, hogy a pénzügyi intézmények kudarcot vallottak felelős hitelezői kötelezettségeik terén, amikor ezen hiteleket biztosították. A devizahiteleket soha nem lehetett volna szabad forgalmazni felhasználói hitelfelvevőknek, mivel nem rendelkeznek semmilyen védelemmel az árfolyamkockázatokkal szemben, amelyeknek ki vannak téve. Számos bank hirdette azonban aktívan a svájci frank kölcsönöket, mint egy biztonságos és stabil választást a fogyasztók számára.

 

Ennek következtében a hitelfelvevők hatalmas veszteségeket szenvedtek el, amikor a svájci valuta 2008-ban és 2015-ben élesen felértékelődött. Ezután az illetékes hatóságok gyakorlatilag minden érintett országban megtiltották az új devizahitelek pénzügyi intézmények által kibocsátását. Emellett számos EU-ország jól időzített intézkedéseket tett annak érdekében, hogy megvédje az érintett hitelfelvevőket a devizaárfolyam-veszteségektől. A pénzügyi szolgáltatók felelőssége az ügyfeleikkel való tisztességes bánásmód.

 

Üdvözöljük a Szlovéniában tárgyalt törvénytervezetet. Eljött az ideje, hogy megvédjük a sérülékeny hitelfelvevőket, és helyreállítsuk bizalmukat a pénzügyi szektorral és az állami hatóságokkal szemben. Érdemes megemlíteni, hogy a fent említett törvényjavaslat elfogadása következtében a bankok pénzügyi terhe nem lesz jelentős (kevesebb, mint 500 millió euró), és a több svájci frankot nyújtó bank között oszlik meg.

 

Hangsúlyozni kívánjuk, hogy a szabályozó- és felügyeleti hatóságoknak biztosítaniuk kell, hogy a pénzügyi szolgáltatók felelősségteljesen működjenek, és a jövőben ne értékesítsenek a fogyasztóknak mérgező termékeket.

 

Legjobbakat kívánva,

 

Monique Goyens
Főigazgató

(a Hiteles Mozgalom fordítása)

 

Figyelem!

 

Az ausztrál tanulmány fordítása már kész, most épp a szlovén tanulmányt fordíttatjuk:

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/konyv/evan-jones---devizaban-nyilvantartott-kolcsonokkel-kapcsolatos-tapasztalatok-ausztraliaban.html

 

ausztral---kep--01.png

 

 

Kérjük, támogasd tevékenységünket