Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.08.27

dr. Boross Imre közgazdász a devizahitelről - 2017.aug

dr. Boross Imre közgazdász cikkéből részletek:

 

 

Hirdetni kell az olcsó kamatokat, de el kell hallgatni az árfolyamok romlásából adódó, joggal várható katasztrófát. Kevesen voltunk, akik erre figyelmeztettünk. Igen, elhallgatás történt, hiszen aki a megelőző harminc év forintárfolyamának alakulását áttekintette, nem gondolhatott másra, mint hogy a forint leértékelődése folytatódni fog, kiváltképpen hosszú távon.

 

 

Devizát soha nem kapott, ha a folyósítást abban kérte volna, akkor sem, mégis úgy kell számolnia, mintha kapott volna. Ráadásul a kamat is magas volt, sokkal magasabb, mint a piaci devizás, és egy átváltási trükköt is végigjátszottak vele. Természetesen semmiféle átváltás nem történt, mert forintot forintra váltani abszurd, ezért nem is történhetett, de zsíros jutalékot kellett utána fizetni, nem is beszélve az egyéb költségekről. 

 

 

A jogi fórumok máig nem vergődtek zöld ágra abban a kérdésben, hogy kaptak-e kellő tájékoztatást az ügyfelek a rájuk leselkedő árfolyam-katasztrófáról, hiszen ez az ügy leglényegesebb kérdése.

 

 

Egyes jogerős bírói fórumok szerint nem kaptak, de ezt a legfelsőbb jogi fórum, a Kúria gazdasági kollégiuma felülírta és úgy foglalt állást, hogy elegendő volt a tájékoztatás. Mi több, egyik iránymutató határozatában azt is kimondta, hogy egyáltalán nem szükséges, hogy a szerződésben a deviza szó szerepeljen, enélkül is lehet a hitel devizahitel. A teljes képhez hozzátartozik, hogy az indokolatlan költségekből jócskán faragott a jogi fórum.

 

 

A teljes cikk:

 

http://magyaridok.hu/velemeny/visszapillantoban-a-devizahitelek-2119420/

 

 

boros-imre--allaspontja---kep.png

 

 

A szerzőről:

 

Boros Imre dr. (sz. 1947) Pénzügyi közgazdász diplomát a Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetemen szerezte 1970-ben, ahol a pénzügytanszéken azóta is oktatóként dolgozik.

 

Több mint 25 évet töltött a bankszektorban, nemzetközi pénzügyi területen. Az MNB deviza-kereskedelmi osztályát vezette 1988-ig, nemzetközi bankgyakorlatot Németországban, USA-ban és Spanyolországban szerzett.

 

1988-tól a Magyar Hitel Bank vezérigazgató helyettese továbbá Prágában és Moszkvában bankelnök, illetve elnökhelyettes. Az ÁV Rt-ben ügyvezető igazgatói posztot töltött be. Az Orbán-kormány PHARE-ügyekkel megbízott tárcanélküli minisztere, s azóta is országgyűlési képviselő.

 

Több egyetemi jegyzete és számos szakmai írása jelent meg, közülük több idegen nyelven is. A Corvinus Egyetem pénzügytanszékének docense, s 1998-óta a Nyugat-dunántúli Egyetem közgazdasági karán is oktat.

 

http://www.tozsdesztori.hu/tozsdesztori-szereplok/31-boros-imre.html

 

 

Ebből a riportból az derül ki, hogy a devizahiteles civileket képviselte 2013-ban a tárgyalásokon: