Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.07.16

A mi nagy közös adósságunk (2)

Nagyon fontos információkat tartalmaznak a Magyar Nemzeti Bank honlapján lévő adatsorok. - A nemzetgazdaság éves pénzügyi számlái

 

Az egyikből megtudjuk, hogy hazánk pénzügyi helyzete miként alakult.

 

Egyik oldalról látjuk, hogy mivel rendelkezünk, ezek tulajdonrészek vállalatokban, különféle részvények, értékpapírok. Ezek az eszközök.

 

Az összes pénzügyi eszköz 2014 végén 81.000 milliárd forint.

 

Ezzel szemben állnak a kötelezettségek, a felvett kölcsönök, mások részvényei, vállalati tulajdonrészei.

 

Az összes pénzügyi kötelezettség 2014 végén 104.900 milliárd forint.

 

A két számot összevetve megkapjuk, hogy a nemzetgazdaságunk pénzügyi vagyona negatív!

 

A pénzügyi vagyon – 23.900 milliárd forint.

 

Az MNB adatai 1989-től tartalmazzák az adatokat. Ebből kiderül, hogy a rendszerváltásnál a pénzügyi vagyon alig volt negatív. Szinte annyink volt akkor, mint amennyi a pénzügyi kötelezettség. A helyzet azóta jelentősen romlott.

 

mi2-01.png

 

 

A nemzetgazdaságon belül több csoport is van.

 

Vannak a vállalatok, ezeken belül megkülönböztetik a pénzügyi vállalatokat (bankok, biztosítók, takarékszövetkezetek) és a többi vállalatot, van a lakosság (háztartásoknak nevezi az MNB) és van a kormányzati szektor, az, amit mi egyszerűen államnak hívunk.

 

A nemzetgazdaságon belül tehát van 4 csoport. A nemzetgazdaság mint láttuk hatalmas vagyont vesztett az elmúlt 25 évben.

 

Nézzük a négy csoportot, melyik, hogyan járt?

 

A vállalatok vagyona az elmúlt 25 évben folyamatosan csökkent:

 

mi2-02.png

 

 

A pénzügyi vállalatok, nevezzük most egyszerűen bankoknak ezeket, esetén látjuk talán a legjobban, hogy mi a pénzügyi helyzet két oldala.

 

A bankoknál pénzt helyeznek el a magánszemélyek, a vállalatok, önkormányzatok és sorolhatnánk. Ezeket a pénzeket a bankok fogják előbb-utóbb visszafizetni a betéteseknek. A bankoknak fizetési kötelezettségük van a betétesek felé. Valamint az anyabank felé is, ha kaptak pénzt a külföldi tulajdonostól.

 

A bankok kölcsönöket is adnak, ugyanúgy magánszemélyeknek, a vállalatoknak, önkormányzatoknak és sorolhatnánk. A bankok ezt a pénzt előbb utóbb vissza fogják követelni.

 

A bankoknak van tehát a betétek és a kölcsönök miatt kötelezettségük (a betétesek felé) és van követelésük (az adósoktól).

 

A bankoknál, a fentieken túlmenően, nagyon jelentős még a tulajdonosi részesedés is. Itt is van követelés is és kötelezettség is.

 

Ha mindezeket összesítjük, azt látjuk, hogy a bankok vagyona az elmúlt 25 évben kis mértékben növekedett.

 

 

mi2-03.png

 

 

Mi a helyzet az állammal? Az első részből tudjuk, hogy az államadósság hatalmas, évtizedek óta folyamatosan, megállás nélkül nő.

 

Negyed évszázada, 25 éve, az állam vagyona pozitív volt, az eszközök meghaladták a fizetési kötelezettséget!

 

 

 

mi2-04.png

 

 

 

A pénzügyi kötelezettség most 32.000 milliárd Ft, a vagyoni helyzet – 23.300 milliárd forint.

 

Egyszerűen nem lehet ez a véletlen műve! Nem növekedhet az állam adóssága „oda nem figyelésből” 25 év alatt ilyen hihetetlen mértékben!

 

Szintén az MNB adatbázisából származik az első részben már megismert ábra (ez 2000-től mutatja az adósságot):

 

mi-07.png

 

 

Hátra van még a negyedik csoport, a lakosság. A lakosság vagyoni helyzete is negatív? Annak kell lennie, hiszen épp most számolnak el több millió szerződés kapcsán a bankok az adós lakossággal.

 

Most is piros vonal a fizetési kötelezettség. Jól látszik a lakosság eladósítása, 2000-ig a lakosságnak alig volt adóssága. Pár év alatt a lakosságnak kikölcsönöztek a bankok 10.000 milliárd forintot, ennek nagy része a mérgező deviza elszámolású kölcsön volt.

 

 

 

mi2-05.png

 

 

Míg a lakosság túlnyomó része nélkülöz, hétről-hétre, hónapról-hónapra él, miközben adósok százezreire vár az ősszel kilakoltatás, miközben rokkantakat, 70-80 éves embereket tesznek utcára, mert nem tudják fizetni a lakbért, a lakosság egy piciny része elképesztő pénzügyi vagyont halmozott fel, 37.200 milliárd forintot.

Ők a nyertesei ennek az elmúlt 25 évnek!

 

Az államunk már visszafizethetetlen mértékű államadósságot halmozott fel, hazánkban szinte már semmire sincs pénz, sem az orvosokra, sem a tanárokra, sem az utak felújítására (tudjuk mindannyian hogyan állunk), de közben, az MNB adatai mutatják, a lakosság „összességében” jól járt.

 

A háztartások vagyon bámulatosan növekedett az elmúlt 25 évben.

 

Ha nem lépünk a lehető leghamarabb, akkor a most ismertetett folyamat a következő években ugyanígy megy tovább. Az állam adóssága tovább fog nőni, az államnak továbbra sem lesz pénze semmire, a szegények egyre szegényebbek lesznek, a gazdagok pedig tovább növelik pénzügyi (és nem pénzügyi) vagyonukat és hatalmukat.

 

Az az MNB adatbázis, melyből dolgozunk, tartalmaz mégy egy adatsort is. A külföld kezén lévő vagyont.

 

 

mi2-06.png

 

 

Ahogyan eladósodtunk, úgy nőtt meg a külföldi tőke befolyása.

A hazai (negatív) vagyon és a külföldi (pozitív) vagyon összege nulla.

 

 

Ha nem törekszünk változtatásra, véglegesen gyarmat leszünk.

 

Az első rész:

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/alap-informaciok/a-mi-nagy-kozos-adossagunk.html