Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.03.18

A bankok hatalmas felelőssége

 

Az ebben az írásban lévő ábrákat, adatokat itt meg tudjátok nézni:

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/fenykepek/abrakeszlet---bankok-felelossege.../

 ....  ÁBRAKÉSZLET - javaslom, nyiss rá egy új ablakot!

 

 

 Idézet egy beszámolóból:

„A forint/euró árfolyam 2000 és 2007 között a 253 forintos átlag körül ingadozott, viszonylag csekély szórás mellett. (Egy-egy rövid időszakban az árfolyam nagyobb ingadozást is mutatott.)

A forint az euróhoz képest ebben az időszakban mindegyik reál effektív árfolyamindex alapján jelentősen felértékelődött (fogyasztói inflációk különbsége alapján megközelítőleg 30%-kal).”

 

 „Az elmúlt években a makrogazdaság legfőbb feszültségpontja a fiskális politika volt.A fiskális politika nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a bérek és a fogyasztás elszaladtak,a GDP arányos költségvetési hiány közel tíz százalékra emelkedett, valamint az államadósság is nőtt.

 

 

A háztartások megtakarításai– többek között az olcsó lakáshitelek, illetőleg fogyasztói hitelek miatt - zérus közelire zuhantak.”

 

 Az EUR árfolyama 2007 év végéig:

 

01-eur-2007-ig.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van olyan mértékadó közgazdász, aki a fenti adatok és megállapítások alapján nem valószínűsítene forintgyengülést az EUR-hoz képest a következő időszakban?

Ajánlana felelős pénzintézet a lakosságnak a fenti tények ismeretében EUR elszámolású hiteleket? Nyugodtan tudná mondani, hogy nem várható a forint gyengülése a következő években?

 

 

Az idézet forrása:

 

02-bankszov-eleje.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

03-bankszov-idez-1.jpg

 

 

 

 

2007 végén a lakosság már nagyon jelentős deviza elszámolású hitelekkel rendelkezett.

A bankszektor tisztában volt azzal, hogy forint gyengülés várható, ezért intenzív reklámkampányba kezdett, enyhítette a hitelhez jutás feltételeit, hogy még több hitelt tudjon kihelyezni a lakosságnak, az ügyfeleinek.

 

 

04-hirdetesek.jpg

 

 

 

 

2008-ban (is)több olyan hónap is volt, amikor  képernyőkön  CHF elszámolású jelzáloghitelről szólt a legtöbbet leadott reklám. 

 

 

05-papapapap.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 „Minket nem érdekel mennyi a jövedelme, csak az ingatlan értéke számít”

http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=L2SVCMUHCqc

 

 

 

A forint 2007 végére CHF-fel szemben is felértékeltté vált:

 

 

 

06-chf-2007-ig.jpg

 

 

 

A bankok, a forintgyengülés ismeretében 2008-tól kihelyeztek  az MNB adatai szerint.

- nagyjából 500 milliárd forintnyi hitelt EUR elszámolással

 

 

07-eur-hitelek.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

- nagyjából 2.000 milliárd forintnyi hitelt „más deviza” elszámolással (meglepő módon az MNB csak az EUR állományt teszi közzé a devizahiteleken belül, a jelentősebb CHF hitelt nem).

 

08-masdev-hitelek.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bankrendszer, annak ismeretében, hogy forintgyengülés várható, kihelyezett  2.500 – 3.000 milliárd Ft összegű devizahitelt röpke két év alatt.

 

09-osszdevhitel.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Hol volt ekkor a Fogyasztóvédelem?

Hol volt a MNB, a PSZF, a GVH?

Hol volt a minisztérium, hol a parlamenti bizottságok?

 

„A háztartások megtakarításai– többek között az olcsó lakáshitelek, illetőleg fogyasztói hitelek miatt - zérus közelire zuhantak.”   -  Állapította  meg 2007-ben a bankszövetség.

 

Hogy legyen forrás, a bankok EURO kötvényeket bocsátottak ki, hogy a biztos nyereség reményében, még több hitelt tudjanak adni a lakosságnak. Pl:

 

 

 

10-otp-finansz-1.jpg   11-otp-finansz-2.jpg

 

 

 

12-otp-finansz-3.jpg

 

 

Így "lett" a befektetők EUR-jából CHF elszámolású hitel, annak ismeretében, hogy a Ft gyengülése várható.

Az EUR forrás és a CHF elszámolású hitel (eszköz) megjelenik a bank 2007 évi beszámolójában is:

 

 

13-otp-deviz.jpg

 

Ezen tények ismeretében is megdöbbentő a CHF elszámolású hitelek térnyerése:

 

 

 

14-hitelek.jpg

 

 

A forintgyengülés aztán bekövetkezett. Bekövetkezett, amire a bankok számítottak:

 

 

 

 

 

 

 

15-chf-2013ig.jpg

 

 

 

16-eur-2013-ig.jpg

 

 

 

„253 forintos átlag körül ingadozott” – Írta 2007éves beszámolójában a Bankszövetség

A bankok éves beszámolóiból megállapítható, hogy a forint, amerikai dollár és euro forrásaikat is CHF elszámolású hitelként helyezték ki.

Az EUR forrásokat miért nem EUR hitelként helyezték ki?

Miért erőltették a CHF hiteleket? A válasz egyszerű, ha a CHF várhatóan erősödik az EUR-hoz képest, akkor célszerűbb a hitelt CHF-ben, vagy CHF elszámolással kihelyezni. Így a bank, a bankrendszer nagyobb nyereséghez jut.

Pl. ennél a banknál 790,6 milliárd forinttal több CHF kihelyezés, mint amennyi CHF forrás valójában volt, és 627 milliárd forint „maradt”, mert kevesebb forinthitelt adtak, mint amennyi forinttal rendelkeztek.

 

 

17-rafi-1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

18-rafi-2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Törekedtek a bankok minden elérhető forrást CHF elszámolású hitelként kihelyezni, miközben tudták, hogy a forint gyengülni fog.

 

Idézetek a már említett Bankszövetségi beszámolóból (2008 márc)

 

 „Az Egyesült Államokban kibontakozó jelzálogpiaci válság felszínre hozta azt a súlyos problémát, hogy a pénzintézetek, illetőleg a felügyeleti hatóságok világszerte nem fordítottak kellő figyelmet a likviditási kockázatra, annak megfelelő kezelésére.

 

Ebben az értelemben egy általános problémával küzd a bankvilág: a nem megfelelő kockázatkezelés, illetőleg a nem hatékony felügyelet nemcsak a lakáshitelezésben, hanem más területeken is előfordulhat; a korábbi évek bő likviditása nemcsak a jelzáloghitelezésnél,hanem más területeken is háttérbe szorította a hatékony ügyfélminősítésre alapozó hitelezést.”

 

 Ismert volt a bankszövetség számára a „kibontakozó jelzálogpiaci válság”, kiderült, hogy „nem fordítottak kellő figyelmet a likviditási kockázatokra” és háttérbe szorult a „hatékony ügyfélminősítésre alapozó hitelezés”.

 

 Ismert volt a bankrendszer számára a forint jelentős, 30%-os felértékeltsége.

Ismert volt a bankrendszer számára a CHF menekülő valuta szerepe.  Ha még tovább bontakozik a „jelzálogpiaci válság”, akkor a CHF árfolyama jelentősen emelkedni fog.

Azért a társadalmi katasztrófáért, melyben most élünk, a magyar bankrendszer a felelős. A Magyarországon működő bankok szándékosan helyeztek ki nagyon-nagyon kockázatos CHF elszámolású hiteleket. Felelősek a kialakult helyzetért, családok anyagi tönkremeneteléért, az öngyilkosságokért, az otthonukat, szülőhazájukat elhagyókért.

Kötelezni kell a bankokat az okozott kár megtérítésére. Ha másként nem megy, büntető perek árán.

-jozef-