Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.11.11

899 milliárd az MNB realizált nyeresége a FORINTGYENGÜLÉSEN

mnb-889-nyereseg---kep.png

 

 

 

A forint árfolyamának csökkenéséből következő devizaállomány-átértékelésekből az MNB.

 

2013-ban 200 milliárd,

2014-ben 511 milliárd,

2015-ben 178 milliárd

(három év alatt összesen 889 milliárd) forint nyereséget realizált.

 

A monetáris pénzügyi folyamatok alakulásából származó közpénzek egy részét az MNB közvagyonná transzformálta.

 

 A közvagyon gyarapodása a jegybank saját vagyonának növekedése útján (Eiffel Palace, Borbély kúria), illetőleg a Pallas Athéne alapítványok induló vagyonának megteremtése formájában (régi budai városháza, IPOSZ-székház, kecskeméti megyei kórház, kémiai kutatóintézet) realizálódott. Az MNB vagyonán belül az ingatlanok aránya csekély (csupán néhány ezrelék), értéke viszont három év alatt több mint a kétszeresére nőtt. E növekedésben az ingatlan-vásárlások játszották a főszerepet.

 

 

MNB Felügyelőbizottsági jelentés

2016. június – 2017. május

Y/15694

 

https://www.mnb.hu/letoltes/felu-gyelo-bizottsa-gi-jelente-s-2016-hun-0602-vegleges.pdf

 

23. oldal

 

 

 

MI AZ HOGY ÁTÉRTÉKELÉS?????

 

Mi, mezei halandók a jövedelmünk, a fizetésünk után adózunk. Dolgozunk és fizetést kapunk a munkánkért.

 

A bankoknál más a helyzet.

 

A klasszikus banki munka mondjuk a pénzkölcsönzés és betétgyűjtés eredménye a kamatkülönbözet, a bank még felszámol jutalékokat, díjakat  is (számlevezetés, átutalás stb. nézd csak meg a havi bankszámla kivonatodat). Ez eddig nagyjából hasonlít a mi esetünkre.

 

Van azonban egy új elem, A bankok a „pénzeszközeit” is értékeli – ilyent mi nem csinálunk.

 

Van a banknak pénze devizában, ha felmegy az árfolyam, és ez az éves mérlegben növeli a nyereséget.  A mérlegben „nyereséget realizál”.

 

Ezt az átértékelést rendelet szabályozza.

 

Fontos, nem arról van szó, hogy az MNB eladta a devizát!

 

A deviza megvan továbbra is, ha a forint erősödni fog, akkor majd az MNB "átértékelése" veszteség lesz (hacsak nem adja el a devizát akkor az MNB amikor jó magas az ára).

 

Ez a 899 milliárd lényegesen nagyobb összeg, mint amit a bankok az "elszámolás" során a devizahiteleseknek jóváírtak.

 

 

 

Hollik István KDNP a devizahiteles vitanapon (2017.11.06):

A bankok elszámoltatásával kapcsolatban 750 milliárd forintot írtak jóvá a bankok az árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítások miatt. Az adósoknak csökkent egyrészt a fennálló tőketartozása, de az átlagos fizetendő törlesztőkötelezettségük is mintegy 25 százalékkal csökkent

 

Bánki Erik Fidesz:

Az elszámoltatás keretében a bankok által a hiteleseknek jóváírt összeg megközelítette a 750 milliárd forintot

 

Völner Pál igazságügyi minisztériumi államtitkár

A Magyar Nemzeti Bank félidős jelentése szerint a teljes elszámolási folyamat mintegy 3,6 millió fogyasztói kölcsönszerződést érintett, melynek során körülbelül 764 milliárd forintnyi fogyasztói követelést térítettek meg az arra jogosultak részére. 

 

 

Az említett rendelet:

 

A mérlegtételek értékelése

9. § (1)107 A pénzügyi intézménynek a mérlegtételek értékelésekor a Tv. 54-56. §-át és a 60. §-át a (2)-(18) bekezdésben foglalt sajátosságok figyelembevételével kell alkalmaznia.

(2) A hitelintézet a devizaeszközt, valamint a külföldi pénzértékre szóló kötelezettséget (devizakötelezettséget) annak bekerülésekor, keletkezésekor - az ügylet jellegétől függően - az MNB által közzétett hivatalos devizaárfolyamon vagy a más hitelintézet, vagy a saját maga által jegyzett, illetve meghirdetett és érvényesített árfolyamon köteles felvenni könyveibe. A kizárólag devizaeszköz-, illetve devizaforrás- változással járó ügyletek esetén a (6) bekezdés szerinti napi átértékelést végző hitelintézet dönthet úgy, hogy az ügyletet annak keletkezésekor csak az adott devizanemben rögzíti nyilvántartásában, és a napi átértékelés során átszámított forintértékben könyveli a főkönyvi számlára a devizaeszköz és a devizakötelezettség összegét.

(3) A hitelintézet a devizaeszközeit, valamint a devizakötelezettségeit érintő árfolyamváltozásokból eredő különbözetnek e devizák forgalmában realizált eredményét az egyéb pénzügyi szolgáltatások bevételei, illetve az egyéb pénzügyi szolgáltatások ráfordításai között köteles elszámolni.

(4)108 A hitelintézet a devizaeszközt és devizakötelezettséget az MNB által közzétett, a hónap utolsó napján és az év utolsó napján érvényes hivatalos devizaárfolyamon köteles értékelni minden hónap utolsó napján és a mérleg fordulónapi értékelés során. A pénzügyi vállalkozás a devizaeszközt és devizakötelezettséget az MNB által közzétett, a negyedév utolsó napján és az év utolsó napján érvényes hivatalos devizaárfolyamon köteles értékelni minden negyedév utolsó napján és a mérleg fordulónapi értékelés során.

https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=a0000250.kor

 

250/2000. (XII. 24.) Korm. rendelet a hitelintézetek és a pénzügyi vállalkozások éves beszámoló készítési és könyvvezetési  kötelezettségének sajátosságairól