Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.07.06

4. LAP

 

 

4.0.png

 

 

Bankkölcsön esetén a kölcsön tárgyát, a kölcsön összegét adja kölcsön a bank és ezt az összeget kell visszafizetni. Ezen kívül kell még a pénz használatáért kamatot fizetni az Adósnak. Amennyiben a felek megállapodtak egyéb pénzügyi szolgáltatásban, fizetni kell ezek díját is. Ezeket az Adós a törlesztő részletekben fizeti havonta a tőketörlesztéssel együtt. Amennyiben más pénznemben fizet havonta az adós a törlesztő részletet, mint a kölcsön pénzneme, akkor beszélhetünk konverziós díjról.

 

Ezek mind olyan költségek, melyek megjelennek a törlesztő részletben, végig a kölcsön futamideje alatt.

 

Jelentkeznek még költségek a szerződéskötéskor is. A Bankok a legkülönbözőbb címen számolnak fel költségeket.

 

A költségek megismerését, a szerződések összehasonlítását  a Teljes Hiteldíj Mutató (THM) teszi lehetővé.  Rendelet írja elő, hogyan kell  számolni a THM-t a Bankoknak.

 

A rendelet alapján minden költségnek számít, amit a törlesztő részletben az adós a banknak fizet a tőketörlesztésen kívül.

 

A szerződéskötés költségeit is figyelembe kell venni  a THM  kiszámolásánál(a H értékénél).

 

A THM kiszámításához csak három pénzmennyiség adat szükséges:

 

Deviza kölcsönöknél: kölcsön összege devizában, szerződéskötésnél jelentkező költség devizában, havi törlesztő részlet devizában

 

 Kitér a THM rendelet arra is, ha a kezdeti költséget a hazai bank forintban számolja fel, akkor milyen árfolyammal kell átszámolni, hogy a költséget devizában be tudjuk írni a THM képletébe. A rendelet szerint deviza eladási árfolyammal.

 

Deviza alapú kölcsönöknél és forint kölcsönöknél minden pénzmennyiséget forintban kell megadni a THM számítása során.

 

Jogszabályi előírás, hogy minden kölcsönszerződésnek tartalmaznia kell azt, hogy a THM forint adatokkal vagy deviza adatokkal lett kiszámolva.

 

A THM olyan fontos mutató, hogy amennyiben nincs feltüntetve a kölcsönszerződésben az értéke két tizedes pontossággal, akkor a szerződés semmis, a szerződés érvénytelen.

 

Teljesen alaptalanok azok a vélekedések, hogy a vételi és eladási árfolyam (rövidebb elnevezése: árfolyamrés) alkalmazása a törlesztő részletek számolásánál nem okoz költséget.

 

Alaptalan az a vélekedés, hogy ugyan az árfolyamrés hatással van a THM-re, de nem jelent költséget az adósnak.

 

Teljesen egyértelmű, hogy amit az Adós fizet a kölcsönszerződéssel kapcsolatban a Banknak a tőketörlesztésen kívül, az mind költség.