Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.10.07

2014 (is) a remény éve volt...

masodik-hitegetes---kep.png

 

 

A Fidesz 2014-ben a „devizahitelesek megmentésével” kampányolt. Ígérték a devizás kölcsönök forintosítását. No nem piaci árfolyamon, mint ahogy történt végül.

 

Ha legalább ekkor a fogyasztók érdekében lépnek úgy, ahogy ígérték, akkor most nincs annyi végrehajtás, nincs annyi kilakoltatás. Nincs olyan súlyos társadalmi katasztrófa!

 

A forintosítást (és az elszámolást) egyből, közvetlenül követte az EBRD paktum!

Lásd:

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/velemenyunk--allaspontunk/azonnal-fel-kell-mondani-az-ebrd-paktumot--.html

 

 

Ugyan úgy, mint 2011 végén az egész ország azt várta, hogy a kormány az Ő és nem a bankok érdekében fog lépni.

2011 ősze is a remény időszaka volt. Lásd:

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/alap-informaciok/2011-osze-a-remeny-idoszaka-volt.html

 

 

Nézzük azokat az ígéreteket, amikkel Orbán és csapata átvágta az egész országot:

 

 

 

Rogán Antal az árfolyamkockázatról:

„ha ép ésszel csak a felét beláthatták volna annak, amivel ma számolniuk kell, akkor nyilvánvalóan nem döntöttek volna ilyen hitel mellett” (12:20 - 10:28)

Mindez „lehetővé teszi a kormánynak és a Parlamentnek, hogy olyan törvényt hozzon, amelyik azt mondja, az árfolyamkockázaton igenis osztozni kell, a Fidesz országgyűlési képviselő csoportja ma ezt kéri a kormánytól” (10:30 – 10:42)

 A készülő törvényjavaslat „tegyen javaslatot az árfolyamkockázat megosztására a forintosításnál (10:48 – 10:52)

„az a meggyőződésem, hogy a piaci áron történő forintosítás, amit ma a Bankrendszer kér, az méltánytalan lenne a devizahitelesekkel szemben (11:29 – 11:37)

arra a kérdésre, hogy miért nem felvételi árfolyamon lesz a forintosítás, a válasza: „én szerintem még akár ez a kérdés is szóba jöhet, … valamennyi kockázatot az ügyfélnek is kell vállalni” (12:56 – 13:04)

„korábban is mindig ezt mondtuk, ezt mondtuk a végtörlesztésnél, ezt mondtuk az árfolyamgátnál, minden alkalommal azt mondtuk az árfolyamkockázaton osztozni kell az ügyfélnek és a banknak, ezt mondtuk következetesen 2010 és 2014 között” (13:08 – 13:22)

„a devizahitelesek számára hozzunk egy számukra egyébként bátor döntést (13:27 – 13:32)

kérdésre válasz a 180 forint „ez nyilvánvalóan egy kézenfekvő megoldás” (13:38 – 13:41)

Rogán Antal 2014.07.01 Hír Tv

 

 

Rogán Antal:

„A Fidesz országgyűlési frakciócsoportjának egyértelműen az az álláspontja, hogy meg kell osztani az árfolyamkockázatot, ami azt jelenti hogy, nem vállalhat minden árfolyam kockázatot az ügyfél (2:36 – 2:47)

„A frakció ragaszkodni fog ahhoz, hogy a forintosításra ne az aktuális piaci árfolyamon hanem kockázatmegosztásával kerüljön sor” (2:54 – 3:02)

 

Kósa Lajos:

„Hogy ha segíteni akarunk a devizahitel csapdába becsalt embereken, a piaci árfolyam a devizahiteleseket olyan mértékben hozná lehetetlen helyzetbe, amit adtunk eddig segítséget ellehetelenítené őket. Tehát ennek semmi értelme nem lenne, nem is ez a szándék.”  (3:17 – 3:21)

 

A DEVIZA ALAPÚ FORINTHITELEK FORINTOSÍTÁSA – válogatás (eredeti forrást és dátumot nem tudok)

 

 

Kósa Lajos:

Például az adós „felvett 5 millió forint hitelt, visszafizetett 4-et, közben a törlesztő részlete felment duplájára, és értesíti a bank, hogy még tartozik 6-tal. Na ilyenkor nehéz mértéktartónak lenni, nem?  Mert azt érzi, olyan csapdába került, hogy őt kifosztják, tönkreteszik… (2:41 – 3:00)

Hír Tv – 2014.01.11

 

 

 

"Mi egy dolgot kértünk a kormánytól, hogy ne azon pironkodjunk, hogy a piaci árfolyamon forintosítsuk a hiteleket, mert azt gondolom, hogy ez méltánytalan lenne az emberekkel szemben, hiszen ők nem tudták, hogy mekkora árfolyamkockázatot vállaltak, ennek megfelelően az árfolyamkockázat egy részét mindenféleképpen a banknak kell állnia, és ebben adhat neki segítséget a kormány, ha erre a költségvetésnek van elegendő forrása" - mondta.

 

A forintosítás valahol a felvételkori és a mostani árfolyam között lesz, a konkrét számításokat várják a kormánytól.

 

Szeptemberben, a Fidesz őszi kihelyezett frakcióülésén dől majd el, hogy milyen feltételek mellett végzik el a deviza alapú jelzáloghitelek forintosítását.

 

"Én azt gondolom, és itt nem árulok zsákbamacskát... hogy egyértelműen az az álláspontunk, hogy az árfolyamkockázat ügyében is osztozzanak a bankok és az ügyfelek egymással" - tette hozzá. "

 

https://www.portfolio.hu/finanszirozas/bankok/rogan-kedvezobb-arfolyamon-valthatjak-at-a-devizahiteleket--3.200762.html

 

 

 

 

 

Pár évvel korábban – 2012 márciusában:

 

Rogán Antal:

„… a devizahitelesek mindegyikének megpróbáljon valamilyen megoldást kínálnia a problémájára. Nem csak azoknak, akik nem tudják fizetni és már 90 napon túli tartozással rendelkeznek, hanem akik sokszor vért izzadva óriási nehézségek árán, de többé kevésbé pontosan fizették eddig még a hiteleiket. Az Ő problémáik sem sokkal kisebbek. (0:56 – 1:20)

„Mind a három fél vállal terheket. Vállal a kormány, vállalnak a bankok és vállalnak értelemszerűen a hitelfelvevők is” (2:10 – 2:17)

Parlament 2012.03.19

 

 

Most, az 51-es Curiai ítélet után újra elkezdünk reménykedni. Annyi most a különbség, hogy Orbán és csapata egyáltalán nem biztat bennünket…

 

Talán ha meg sem próbálnak minket „megmenteni”, több az esélyünk a végső sikerre!