Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.05.11

2007-ben már 42%-kal túlértékelt volt a forint

goldman---2007.png

 

Mielőtt megismerkednénk a 2007 novemberi Origó cikkel, egy kis bevezetés.

 

A Kúria azt a valótlanságot állítja mind a mai napig, hogy a deviza árfolyamának a várható változása előre nem határozható meg. Sem az iránya, sem a mértéke. Vagyis nem lehetett tudni 10-15 évvel ezelőtt, hogy a CHF árfolyama emelkedni fog és azt sem, hogy mennyivel fog emelkedni.

 

A valóság viszont az, hogy az árfolyamváltozás iránya és mértéke számolható!

 

A gazdasági elv rendkívül egyszerű: annak az országnak a pénze leértékelődik, amelyikben magasabb az infláció, magasabb a kamatszint.

 

A pénzintézetek, az elemzők nem csak azt számolják ki, hogy mennyi lesz várhatóan az árfolyam 1-5-10 év múlva, hanem azt is nézik, hogy a korábbi (1-5-10 éve elvégzett számolás) előrejelzés mennyiben valósult meg. Túlértékeltnek hívják azt, ha pl. a forint nem vagy kevésbé romlott, mint azt számolták korábban.

 

Egy hasonlattal élek. Mindenki érteni fogja.

 

Ma május 11.-e van. Ha ma havas eső esne és csak 5-6 fokra melegedne fel a levegő, akkor hüvősebb lenne, mint számítunk arra május közepén. Amennyiben 30-35 fok lenne, akkor melegebb lenne a vártnál. Mindenki könnyen beláthatja, hogy az átlagtól való eltérés nem lehet nagyon tartós (kivéve klíma változás…).

 

A lényeg: számolják a bankjaink a várható árfolyamot és nézik, hogy miként alakul. Ha jelentős az eltérés, akkor lehetőség nyílik kiváló üzletekre!

 

Ezért reklámozták eszeveszett módon a devizahiteleket a bankjaink nem csak 2007 végén, hanem még 2008-ban is. Tudták, hogy a forint felülértékelt és tudták, hogy ez nem marad „örökké”. Gyorsan kell szerződéseket kötni, amíg nincsenek a veszéllyel tisztában az emberek!

 

Mindezt összegeztem 2015 januárjában egy devizahiteles konferencián:

A bankok tudták már 2006 elején, hogy a forint gyengülni fog!

 

 

 

Ennyi bevezető után részletek az Origó 2007 novemberi cikkéből:

 

 

„Profitkivételt tanácsol felzárkózó piaci pozíciókat tartó ügyfeleinek a Goldman Sachs, arra hivatkozva, hogy a globális hitelpiaci sokk "fájdalmas" korrekciót indíthat el az eddig szárnyaló latin-amerikai, kelet-európai és egyes ázsiai befektetési termékek árfolyamában. A cég szerint a forint is jelentősen túlértékelt.”

„A Goldman Sachs Londonban idézett belső ügyfélértesítői szerint az amerikai székhelyű pénzügyi szolgáltató cég "rövid távú elővigyázatossági intézkedésként" javasolja a profitkivételt a felzárkózó piacokon.”

 

(magyarázat: ha a helyi pénz gyengül, akkor az árfolyamváltozás elviszi az elért haszon nagy részét. Pl. 600 Ft 150-es árfolyammal 4 dollár, viszont ha a forint gyengül 200-ra akkor már csak 3 dollár. Így időben kell kiszállni a befektetőknek a „felzárkozó piacokról”. Még árfolyam gyengülés ellőtt. Még az előtt, hogy a túlértékeltség megszűnne.)

 

„A Goldman Sachs a felzárkózó piaci valutákat is túlértékeltnek tartja; a forintot például 42 százalékkal…”

 

„A túlfűtöttségtől fenyegetett Kelet- és Közép-Európa jelentős részén "forró pénzek" finanszíroznak hatalmas folyómérleg-hiányokat…”

 

(magyarázat: a „forró pénzt” a legkönyebb kivinni az adott országból)

 

https://www.origo.hu/gazdasag/hirek/20071112-goldman-sachs-ideje-a-profitkivetelnek-tulertekelt-a-forint-is.html

 

 

Másfél évvel korábban a Napi.hu számolt be a Goldman Sachs figyelmeztetéséről:

 

„Ha a választások után nem kezdődik meg a költségvetési konszolidáció, akkor nem zárható ki egy forintválság kialakulása.”

 

„A világ egyik vezető pénzügyi szolgáltató csoportja szerint a forinttal kapcsolatos borúlátás eddig idő előttinek bizonyult, ám "a helyzet azonban a következő 12-18 hónapban jó eséllyel megváltozik". A szakértők szerint nem valószínű, hogy a jelenlegi "egyensúlyozó mutatvány" tovább folytatható, s ha a választások után az derül ki, hogy nincs javulás a költségvetésben, előbb-utóbb valutaválságra lehet számítani.”

„A devizahitelek jelenlegi magas és növekvő arányát tekintve valószínűleg a forint gyengülése lenne szükséges ahhoz, hogy "a választók is ráébredjenek arra, hogy nincs minden rendben". Ameddig azonban ez meg nem történik, éppen a devizakölcsönök kiáramlása az, ami alátámasztja a forint árfolyamát - írja az elemzés.”

 

(magyarázat: éppen az egyre növekvő devizahitelezés volt az oka, hogy nem kezdett el csökkenni a forint árfolyama)

 

https://www.napi.hu/redirectedbyprint/titleunknown.283434.htm

 

Nos, kedves sorstársam így lettél te is alaposan „megtévesztve és becsapva” a bankod által. „Csupán” két lényeges információt nem közölt Veled a bankod:

  1. a deviza árfolyama biztosan emelkedni fog
  2. most éppen túlértékelt a forint, előbb utóbb ez megszűnik és hirtelen nagy deviza árfolyam emelkedés lesz

 

Aztán csak „ráébredtünk”…

 

Köszönöm a tippet Fehér Nándinak !!!