Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.07.06

2. LAP

 2.0.png


A forrás kifejezéssel kapcsolatban alapvető ismerettel kell rendelkezni a banki működéssel kapcsolatban.

 

A banki tevékenység legfontosabb gazdasági adatait az éves beszámoló tartalmazza. Ezen belül kiemelt szerepe van a mérlegnek.

 

A mérleg egyik oldalán szerepelnek a bank követelései, ezek közé tartozik a pénzkölcsön is. A bank ezt követelésként tartja nyilván. A pénzügyi szakmában „eszköznek” hívják ezt az oldalát a mérlegnek.

 

 

Példaként az egyik hazai bankunk adatai:

 

2.1.pngA mérleg másik oldalán vannak a bank kötelezettségei. A bank ugyanis nem csak a saját vagyonát, a saját tőkéjét adja kölcsön. A banknál pénzt helyeznek el a betétként (pl.: lakossági, vállalati, önkormányzati  megtakarítások), pénzt helyeznek el befektetésként (pl.: kötvények, jegyek), ezek a Bank Ügyfeleivel szembeni kötelezettségei. Az alperes bank kölcsön kérhet a bank más bankoktól, köztük az anyabankjától is, ezek a Hitelintézetekkel szembeni kötelezettségek. Ezeket az összegeket a banknak mindenképpen vissza kell fizetnie, Ezért hívják ezt kötelezettségnek, mert a bank kötelezettséget vállal arra, hogy ezeket az összegeket visszafizeti. A pénzügyi szakmában „forrásnak” hívják ezt az oldalát a mérlegnek.

 

A mérleget évente egyszer teszi közzé a bank, az adatok forintban szerepelnek.

 

A megtakarítást el lehet helyezni a bankban forinton kívül euróban, dollárban, svájci frankban. A bank is tud kölcsön adni forinton kívül eurót, dollárt, svájci frankot.  Van forint lakossági betét és van forint vállalati kölcsön, van CHF anyabanktól felvett kölcsön és van CHF lakossági bankkölcsön.

 

Nem lehet meghatározni egy adott kölcsönnel kapcsolatban, hogy annak mi pontosan a forrása.

 

Nincs olyan jogszabály, hogy meg kell egyeznie a különféle devizák nagyságának (pl.: CHF, EUR) az eszköz és a forrás oldalon.

 

A két oldal között mindig eltérés van, ez az úgynevezett „nyitott deviza pozíció” (szokták „deviza kitettségnek” is nevezni). Ezt a bankoknak kezelniük kell, ennek nyitott pozíció zárásának a leggyakoribb módja a deviza swap. A bankoknak nem engedik meg a jogszabályok,. hogy bizonyos értéken felül „nyitott deviza pozíciójuk” legyen.

 

Ezek a pozíció záró lépések nem jelentenek forrást (mint egy bankbetét), nem minősülnek eszköznek sem (mint egy nyújtott kölcsön) a bank számára. Nem szerepelnek így a bankok mérlegében sem, a banki beszámolókban önállóan szerepelnek. Általában mérlegen kívüli tételek néven vannak ott. A deviza swapok a származtatott ügyletek, derivatívák közé tartoznak.

 

Értelmetlen az olyan kifejezés, hogy „minden devizahitel mögött deviza van”, vagy hogy „minden devizahitel forrása deviza”.

 

 

Ha felmerül a forrás szó egy állításban, akkor egyértelműsíteni kell, hogy a banki mérlegben szereplő forrásra kell-e gondolni vagy milyen más forrásra gondol aki az állítást mondja.

 

 - akkor lépj a 3. lapra, ha az első két lap világos és érthető -