Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.12.30

114 ezer család veszélyben !

veszelyben.png

Részletek az MNB tanulmányából:

 

A hitelintézetek nemteljesítő hitelállománya az elmúlt években elsősorban a követelések értékesítése következtében mérséklődött. A hitelintézeti szektor portfóliótisztításának eredményeként az elmúlt években a nemteljesítő követelések túlnyomó része követeléskezeléssel foglalkozó pénzügyi vállalkozások mérlegébe került át. Megjegyzendő azonban, hogy az ilyen pénzügyi vállalkozások több esetben egy-egy bank tulajdonában állnak, melynek folytán a nemteljesítő követelésekkel járó kockázat nem kerül ki teljesen az adott bank könyveiből.

 

… 2018 első félévében már a késedelmes jelzáloghitel-követelések többsége, mintegy 64 százaléka volt a pénzügyi vállalkozások mérlegében. A késedelmes szerződések száma azonban nem csak a hitelintézetek mérlegében, de a teljes pénzügyi rendszert tekintve is mérséklődött: míg 2013 végén a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) 164 ezer késedelmes jelzáloghitel-szerződést tartottak nyilván, 2018 júniusára ez a szám 114 ezerre csökkent. A szerződésszám mintegy 50 ezerrel való csökkenése mögött megközelítőleg 80 ezer szerződés gyógyulása, és 30 ezer, zömében a válság kitörése előtt folyósított szerződés késedelembe esése áll.

 

A legjelentősebb követeléskezelők (legalább 1000 késedelmes jelzáloghitel-követeléssel rendelkező) jelzáloghitelekből származó követelésállománya 2018 második negyedév elején meghaladta a 767 milliárd forintot. A követelések zöme (az állomány 53 százaléka) már legalább 5 éve késedelmes, és az ennél rövidebb ideje késedelemben lévők nagyobb része is legalább két éve késedelmes státuszú.

 

https://www.mnb.hu/letoltes/penzugyi-stabilitasi-jelentes-2018-november.pdf

 

 

a kifosztásunk következő szakasza - KÖVETELÉS KEZELÉS

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/velemenyunk--allaspontunk/a-kifosztasunk-kovetkezo-szakasza---koveteles-kezeles.html