Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.04.06

1,7 millió elszámolás és 1.000 milliárd forint visszatérítés

Elértünk a devizahitelezés történetének egy újabb szakaszához. Nézzük, mekkora összegről van szó és hány szerződést érint.

A még élő szerződések, az MNB 2015.február 15.-i adatai milliárd forintban:

 

Személyi hitel

26

Gépjármű hitel

143

Szabad felhasználású jelzáloghitel

1 663

A lakáscélú jelzáloghitel

1 844

Összes devizahitel

3 675

 

Mint látható, az MNB még mindig hitelnek hívja a kölcsönt.

 

 

„A miniszter szerint a devizaalapú fogyasztói jelzáloghitelek kivezetésével mintegy 3.600 milliárd forint hitelt forintosítottak.

A deviza- és forinthitelekkel kapcsolatos elszámolás a hitelintézeteknél 2,4 millió, a pénzügyi vállalkozások ügyfeleivel együtt 3 millió szerződést is érinthet. 

A lezárt hitelek esetében a visszafizetést pénzben, a még élő szerződések esetében pedig a törlesztőrészletek csökkentésével kell teljesíteni.

A szaktárca számításai szerint a visszatérítés átlagos mértéke 25 százalék lesz, a gyakorlatban 10-40 százalék között alakulhat attól függően, hogy mikor, milyen árfolyamon vették fel a hitelt, illetve a pénzügyi szolgáltató hányszor emelt kamatot és milyen árfolyamon számolt.”

 

http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/a-jovo-hettol-megkezdodik-a-devizahiteles-ugyfelekkel-valo-elszamolas

 

Amennyiben igaz a 25%-os átlag visszatérítés, akkor közel 1.000 milliárd forintot fognak a bankok és más pénzintézetek visszatéríteni.

 

Pár hónap múlva, az MNB adataiban már látni fogjuk, hogy valójában mekkora lesz az adósság csökkenés.

 

A jegybank által a piaci szereplőktől bekért adatok szerint a pénzügyi intézmények áprilisig mintegy 1,703 millió - élő vagy már megszűnt - ügyfélszerződésnél küldenek ügyfélértesítőt és számolnak el. E szám nem tartalmazza a korábban kedvezményesen végtörlesztett mintegy 170 ezer hitelt, amelynél az elszámolás nem automatikus.

(MTI – MNB 2015. március 18.)

 

 

Lényegesen több jár vissza a becsapott és megtévesztett adósoknak, mivel a bankok tudták, hogy a forint gyengülni fog.... A bankok csaltak a kamatláb emeléssel,  bankok csaltak az árfolyamréssel , a bankok csaltak a kockázatok elhallgatásával, a bankok csaltak még egy tucat további más módon is.

 

Ez a mostani összeg csak aprópénz!

 

apropenz.jpg

 

 

 

10 év adatai:

 

 

vi-01.png

 

vi-02.png

 

 

vi-03.png

 

vi-04.png