Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.10.22

Z. Kárpát Dániel az Igazságügyi Bizottság ülésén

z.karpat.png

 

 

Részletek a 2017. október 2. –i jegyzőkönyvből:

 

A Jobbik nem titkolta és nem titkolja, hogy elszánt a devizahitel-károsultak helyzetének megsegítése tekintetében. Drámai helyzeteknek vagyunk kitéve. Múlt héten is egy olyan kilakoltatásra került sor a több másik, hírekbe be nem kerülők mellett, amely legalábbis megkérdőjelezhető módon 5 milliós felvett hitelből több mint 30 milliós tartozást csinált. Nyilvánvaló módon hosszas szakjogászi viták tárgyát kellene hogy képezze minden hasonló esemény, másrészt pedig nem akarunk beleszólni független testületek, adott esetben bíróságok munkájába, de ettől függetlenül érezhető az az elképesztő és elementáris erejű társadalmi felháborodás, amelyet a politikum, a parlament, így ez a bizottság sem kerülhet meg most már. Adott tehát az igény, hogy legalább az ígéret megtörténtéig, annak beteljesüléséig, miszerint senkit nem hagynak az út szélén, kezeljük azt a tömegessé vált katasztrófahelyzetet, melynek értelmében különböző végrehajtó társaságok és végrehajtók olyan jövedelem letiltásokra ragadtatják magukat, amelyeknek a jogalapja sok esetben kétséges, kétségesnek tekinthető, adott esetben valamilyen formájú támadás alatt áll.

 

Éppen ezért a Jobbik javaslata, hogy amíg ez az elképesztően kaotikus helyzet fennáll, legalább a létminimum fedezéséhez szükséges jövedelmek, főleg nyugdíjak tekintetében, ne lehessen ész és nyakló nélkül letiltogatni.

 

A károsultak körében elképesztően feszült a hangulat. Nyilvánvalóan önök is találkoznak fogadóóráikon betérő devizakárosultakkal; egyikünk sem tudja szerencsére megkerülni ezeket a találkozásokat. De azt érezni kell, hogy ez a probléma, magának a családi csődvédelemnek a csődje mentén is beigazolódott módon megoldatlan. Önöknek tehát nem kellene átdolgozni a működésképtelen rendszerüket - ami egyébként 400-500 embernek tudott csak látszólagos segítséget nyújtani -, ha ez bármilyen fokon működött volna.

 

Ugyanakkor képviselő úr számára is és képviselőtársaink számára is akkor összegyűjtünk egy csokrot azokból a tipikus, végrehajtásokat illető visszaélési formákból, amelyek az önök hétéves regnálása után sajnálatos módon ugyanúgy fennállnak. S még egyszer mondom, a jéghegy csúcsa az, hogy 5 milliós tartozásból 30 millió fölötti követelés keletkezik. Egész egyszerűen egy őskáosz, ami ezen a területen mutatkozik.

 

Tehát el tudom fogadni a kritikát, el tudom fogadni a módosításokra való felhívást. Egy dolgot nem tudok elfogadni: ha bárki kijelenti azt, hogy ez a probléma megoldott, vagy hogy ez a probléma nem létezik.

 

A teljes jegyzőkönyv:

http://www.parlament.hu/documents/static/biz40/bizjkv40/IUB/1710021.pdf

 

 

Részletek a vitákból:

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/a-parlament-ben/az-igazsagugyi-bizottsagban-4-devizahiteles-javaslat-vitaja.html