Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.08.14

Z. Kárpát – Út szélén hagyott százezrek

 

z.---ut-szelen---kep.png

 

 

236. ülésnap (2017.06.23.)

 

 

 

Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A devizahitel-károsultak, de nemcsak a devizások, hanem általában a hitelkárosultak nevében kell feltennem azt a kérdést, amely álláspontom szerint nem lehet pártpolitikai hátterű, és minden politikai formáció elemi érdeke, hogy megoldjuk.

 

Azon végrehajtók által szorongatott honfitársainkról van szó, akiket szó szerint tízezrével lehetetlenítenek el azok a szabálytalanságok, amelyeket, úgy vélem, minden politikai oldal felismert, hiszen a jelenlegi kormányzat is próbált odahatni a területre, bár igen csonka módon, igen elégtelen módon, de továbbra is jellemző az, hogy szabálytalanságokkal tarkítva vonják el honfitársaink fizetésének, adott esetben kisnyugdíjának a 33, szélsőséges esetben az 50 százalékát, ha többféle tartozás rakódik egymásra.

 

A szabálytalanságok tekintetében azt is tapasztaljuk, hogy mindez nagyon sokszor előzetes értesítés nélkül következik be. Szeretném hangsúlyozni, hogy a károsultak jó részének a létminimumhoz szükséges alapvető források kielégítésére fordítandó bevétele is áldozatul esik mindennek, és el kell hogy mondjuk, hogy sok esetben a végrehajtóval, a foganatosítóval való párhuzamos kommunikáció során nem derül ki, hogy meddig, milyen tartozástömegre vonatkozik az egész folyamat, és egyáltalán egy kimutatást sem kapnak a károsultak arról, hogy milyen alapon veszik el az alapvető megélhetési szükségletek kielégítésére szolgáló forrásaikat.

 

Azt látjuk tehát, hogy amikor a Jobbik benyújt egy módosító javaslatot, és mi ezt megtettük egy törvényjavaslat formájában, azt illetően, hogy enyhüljenek a károsultak terhei, a kormányzattól egyértelmű választ várunk arra vonatkozóan, hogy észlelik-e ezeket a szabálytalanságokat, illetve partnerek‑e a Jobbik azon javaslatában, hogy jellemzően 20 százalékban próbáljuk meg maximálni az így elvonható kereseti százalék arányát, és csak nagyon szélsőséges esetben, fizetőképesség esetén mehessen fel ez 33 százalékig. De amíg azt látjuk, hogy honfitársaink (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) tízezreit lehetetlenítik el hasonló módon, úgy látom, a beavatkozás szükséges és azonnal szükséges. Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

VARGA MIHÁLY nemzetgazdasági miniszter: Köszönöm a lehetőséget, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Mindenekelőtt köszönöm a felvetését, mert lehetőséget ad arra, hogy néhány adattal kiegészítsem az ön által felvetett problémát.

 

Először is rögzítsük vagy szögezzük le, hogy sem a Fidesz, sem a Jobbik nem tehet arról, hogy 2004 és 2008 között tömegessé vált a devizahiteleknek a konstrukciója. Az akkori MSZP-SZDSZ-kormányok voltak azok, amelyek a gazdaság gyenge helyzetében úgy gondolták, hogy ha már ők nem tudnak semmiféle támogatást adni az embereknek, akkor adjanak a bankok, és lehetővé tették azt, hogy szinte minden komolyabb ellenőrzés és tájékoztatás nélkül ez bekövetkezzék.

 

Másodsorban: talán abban is egyet tudunk érteni közösen, hogy Magyarország egy jogállam, tehát alapvetően a devizahitelek szabályozása tekintetében is a fennálló, meglévő, hatályos jogszabályok alapján kell eljárnunk, és ha a bíróság egy döntést hoz, akkor azt a bírósági döntést be kell tartani, végre kell hajtani. A kormány ez alapján járt el, azokat a szükséges jogszabály-módosításokat megléptük az elmúlt években, amelyek lehetővé tett azt, hogy egyrészt kártalanítsák az embereket ‑ szeretném elmondani, hogy 750 milliárd forintot írtak jóvá az ügyfelek számláin az elmúlt években ‑, jelentősen csökkent a fennálló tőketartozásuk az adósoknak ‑ átlagosan 25 százalékos csökkenésről beszélhetünk ‑, és ez jelentősen könnyítette egyébként az adósok helyzetét. Azt is hozzá kell tennem, hogy az árfolyamgátba belépő ügyfelek számára most járt le az az időszak, amikor ennek a gyűjtőszámlának a lehetősége megszűnt. Napjainkban a 170 ezer gyűjtőszámlából 15 ezernél kevesebb maradt meg.

Tehát azt gondolom, hogy jelentős mértékben tudtuk csökkenteni a problémát, jelentős mértékben tudtunk segíteni, és természetesen ‑ hogy válaszoljak a kérdésére is ‑ készen állunk arra, hogy akinél még ez problémát jelent, további, akár jogszabály-módosítással is segítséget tudjunk biztosítani. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

 

Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Igen, szükség lesz nemcsak jogszabály-módosításokra, de ezek sorozatára, hiszen azok a szabálytalanságok, amelyek a lakosság intézményesített kifosztásához vezettek és vezetnek, továbbra is fennállnak.

 

S miniszter úr, azt kell lássuk, hogy ha ennyit spóroltak meg a piaci árfolyamon történő forintosítással, gondoljuk végig, hogy mekkora ezermilliárdos nagyságrend lehetne az, amit egy felvételkori árfolyamon történő forintosítással ‑ amit a Jobbik szorgalmaz ‑ visszaadhattunk volna, és még most is visszaadhatnánk a jogos tulajdonosoknak, a károsultaknak, csak az a probléma, hogy ez a jelenlegi kormány a bankok számláján jóváírta ezeket az összeget. Azt látjuk ebben a percben is, hogy miközben még a banki ágazati különadó is csökken, a bankok rekordnyereséget produkálnak, a károsultak viszont ott sínylődnek az út szélén. Ez a kormány pedig sajnálatos módon még az óriásplakátoktól is fél, nemhogy a bankrendszertől.

 

Tehát egy kicsit több lélekbátorságot kívánva önöknek, mindenképp arra szólítom fel a kormányt, hogy a végrehajtói túlkapásoknak vessen véget (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), vegyük elejét ennek a folyamatnak. A Jobbik benyújtotta az erre irányuló javaslatát. Adódik a kérdés: mikor hajlandó tárgyalni erről a kormányzat? Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

VARGA MIHÁLY nemzetgazdasági miniszter: Képviselő úr, nem az óriásplakátoktól félünk, hanem attól félünk, hogy önök egy milliárdos oligarcha zsebébe kerülve esetleg olyan döntéseket hoznak, amelyek rosszak az ország számára. Úgyhogy szeretném afelől megnyugtatni, hogy a devizahitelesek megmentése érdekében ennél a kormánynál senki nem tett többet. Tehát szögezzük le, hogy az árfolyamgátasok ügyében is a törvényben meghatározott korlátok biztosítják, hogy egy volt árfolyamgátas ügyfélnél a törlesztőrészlet ne emelkedjen 15 százaléknál nagyobb mértékben.

 

Kissé sajnálom, képviselő úr, hogy nem tért ki arra, hogy az elmúlt években milyen alkotmánybírósági és Kúria-döntések voltak, mert akkor valószínűleg nem vetné fel azokat a felvetéseit, amelyeket már évek óta mond. Én azt gondolom, hogy ezt a problémát sikeresen tudtuk kezelni, más országok ‑ Len­gyelország, Horvátország vagy Románia ‑ számára mintát tudtunk adni, hogyan lehet a devizahiteleseket kiszabadítani ebből a körből, és nagyon bízom benne, hogy azt a hátramaradt 15 ezres állományt, ami még van, sikeresen tudjuk még támogatni és segíteni abban, hogy ebből a csapdából ők is ki tudjanak keveredni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

http://www.parlament.hu/documents/10181/56618/ny170623/48947513-eb91-414c-b39e-e9152ea1aa22