Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.11.05

Törvényjavaslat - a végrehatások felfüggesztése érdekében

t-18063---vegr.-felfugg---kep.png

 

 

Általános indokolás

 

Annak érdekében, hogy a legkiszolgáltatottabb tartozással rendelkezők helyzete minden kétséget kizáróan, a magyar és a közösségi jog alapján dőljenek el, elengedhetetlenül fontos, hogy az Európai Unió Bírósága (EUB) előtt folyó előzetes döntéshozatali eljárásokban (EDE) döntések legyenek.

 

Az előzetes döntéshozatali eljárásokban (EDE) a bírók olyan kérdéseket fogalmazhatnak meg az Európai Unió Bírósága (EUB) felé, mely az ítélkezésben való döntésüket segíti elő úgy, hogy az jogállami és európai közösségi normáknak is megfelel majd.

 

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a végrehajtási eljárások tovább folytatódjanak és kilakoltatások és árverések történjenek úgy, hogy ezek a visszafordíthatatlan folyamatok annak tudatában történnek, hogy az ezekkel kapcsolatos jogkérdésekben az Európai Unió Bírósága (EUB) még nem hozott döntést, de már tudomásunk van ezekről.

A törvényjavaslat célja a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvényben foglalt végrehajtási eljárások felfüggesztése az Európai Unió Bírósága (EUB) döntéseinek meghozatalig.

 

 

Részletes indokolás

 

1. §

 

Annak érdekében, hogy a végrehajtások tovább folytatása miatt ne legyen több visszafordíthatatlan árverés és kilakoltatás, mindenképpen szükséges ezen eljárások felfüggesztése minimálisan azon esetekben, ahol a végrehajtási eljárásban olyan követelés található, ami a 2014. évi XXXVIII. XL. és LXXVII. törvények hatálya alá tartozott és deviza vagy deviza-alapú kölcsöntartozás az alapja.

Természetesen a végrehajtási eljárás felfüggesztése nem jelenti azt, hogy ezen időszak alatt a követelés jogosultja és az adós megállapodást kössenek a fennálló tartozás kiegyenlítéséről.

 

A végrehajtás felfüggesztés elrendelésére vonatkozik a következő évben, amíg várhatóan a felsorolt ügyekben az Európai Bíróság ítéletet alkot és annak érvényesülnie kell a hazai jogalkalmazásban is.

 

 

2-3. §

 

A végrehajtó lényeges jogszabálysértő eljárásához fűződő szankció, csak akkor éri el a kívánt hatást, amennyiben annak mértéke jelentős és a további hasonló cselekmény elkövetésétől visszatartó erővel bír.

 

A végrehajtó általában a legkiszolgáltatottabb társadalmi réteggel találkozik, akik nem csak jövedelmi helyzetük, hanem jogismeretük hiányában is lényeges hátrányban vannak. Ilyen esetekben a végrehajtó által történő, lényeges jogszabálysértő eljárás a jogbiztonságot sérti.

 

Ilyen megállapított lényeges jogszabálysértéshez fűződő szankció pedig csak akkor éri el a kívánt hatást, amennyiben annak mértéke jelentős és a további hasonló cselekmény elkövetésétől visszatartó erővel bír.

 

Ezen szankció alkalmazása esetén pedig a visszafizetéshez, az általánosan elfogadott 30 napos határidőt javasoljuk, ismételt jogsértés esetén pedig hivatalvesztést.

 

 

A teljes törvényjavaslat:

 

http://www.parlament.hu/irom40/18063/18063.pdf

 

 

A törvényjavaslatot az Igazságügyi bizottság fogja majd tárgyalni

 

http://www.parlament.hu/egy-kepviselo-adatai?p_auth=GZ9eoCa5&p_p_id=pairproxy_WAR_pairproxyportlet_INSTANCE_9xd2Wc9jP4z8&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-1&p_p_col_count=1&_pairproxy_WAR_pairproxyportlet_INSTANCE_9xd2Wc9jP4z8_pairAction=%2Finternet%2Fcplsql%2Fogy_biz.biz_irom_es%3Fp_ckl%3D40%26p_izon%3D18063%26p_biz%3DA425%26p_stilus%3D%26p_biztok%3Dnh%26p_jogszabhiv%3D17

 

t-18063---vegr.-felfugg---kep-02.png