Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.08.18

Rendkívüli parlamenti ülésnap – a program

17.08.21---program---kep.png

 

 

Előzmény

 

Az LMP majd a Párbeszéd is, pár napon belül, egymástól függetlenül törvényjavaslatot nyújtott be a kilakoltatások, illetve a végrehajtások felfüggesztésére.

Az LMP kiegészítve az MSZP rendkívüli ülésnapra vonatkozó CEU-s kezdeményezését, napirendi pontként bevitte témának a kilakoltatások felfüggesztését is. Itt olvashatók a kezdeményezők:

 

http://www.parlament.hu/documents/10181/56621/2017.08.21-i+rendk%C3%ADv%C3%BCli+%C3%BCl%C3%A9s+kezdem%C3%A9nyez%C3%A9se.pdf/8c3515ab-143e-4edf-aa6d-2e55c893d8c9

 

 

Kövér László, a Parlament elnöke augusztus 21.-én hétfő 13 órára összehívta az Országgyűlést.

 

http://www.parlament.hu/documents/10181/56621/NR20170821_HB_utan_linkes%C3%ADtett.pdf/19509807-74c2-48ce-bcc4-87970c0eec41

 

 

Akció

 

A rendkívüli ülés alatt ott leszünk a Parlament előtt, flasmobot szervezünk. Gyere oda, kövessük a fejleményeket a helyszínről. Támogassuk így is azokat, akik az érdekünkben a Házban vitáznak.

 

Talán nem kell ecsetelnem, hogy lényeges, hogy hányan leszünk ott hétfő délután!

 

 

Az ülés a Parlamentben

 

Az ülés 13 órakor interpellációkkal kezdődik a napirend szerint.

http://www.parlament.hu/documents/10181/56621/NR20170821_HB_utan.pdf/5b3aaab1-4c2c-463c-a3c7-6ece16fda91b

 

Két interpelláció érint bennünket:

 

http://www.parlament.hu/a-kovetkezo-ulesen-elhangzasra-tervezett-interpellaciok

 

 

1.

SZABÓ SÁNDOR (MSZP)

" A kilakoltatási moratórium lejártával milyen segítséget kíván biztosítani a kormány az otthonukat elveszítő családoknak? " címmel (I/14262 szám)

- emberi erőforrások minisztere

 

 

 

 

 

5.

Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik)

" Hány család maradhat az út szélén? " címmel (I/16860 szám)

- nemzetgazdasági miniszter

 

 

Ezt követik a kérdések (ezek között egyik sem devizahiteles).

 

http://www.parlament.hu/a-kovetkezo-ulesen-elhangzasra-tervezett-kerdesek

 

 

A kormánypárti frakciók jelezték, hogy nem vesznek részt a rendkívüli ülésnapon. Így nem tudják elfogadni a napirendi pontokat. Ennek hiányában tárgyalni sem fognak a devizahiteles törvény előterjesztésről.

 

Ezzel azonban nincs vége a törvényjavaslatoknak!

 

 

 

Akció

 

A következő napokban keresd meg saját parlamenti képviselődet, ha nem volt jelen a rendkívüli ülésnapon, akkor kérd számon, hogy miért nem végzi el a munkáját, miért nem áll ki a banki károsult fogyasztók mellett? Ha jelen volt, köszönd meg neki, és közöld vele, hogy továbbra is számítunk a támogatására.

 

 

 

Törvényjavaslatok sorsa

 

A benyújtott törvényjavaslatokat elsőként egy (vagy több) parlamenti bizottságnak kiadják véleményezésre. Ha a bizottság a törvényjavaslattal egyetért, akkor megy a plenáris ülésre, vagyis az összes képviselő elé. Ott aztán általános és részletes vita után döntenek a javaslatról és az esetleges módosító javaslatokról.

 

Ha nem lesz most részünkről érdemi rendkívüli ülésnap, akkor is legalább egy alkalommal mindkét javaslatról (LMP és Párbeszéd) dönteni fog parlamenti bizottság.

 

 

 

T/16750 A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvénynek a kilakoltatási moratórium megújításához szükséges módosításáról

Kijelölt bizottság: Igazságügyi Bizottság

A bizottság még nem tárgyalta a törvényjavaslatot.

 

T/16758 A hiteladósok kilakoltatásának felfüggesztésének céljából a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény módosítása

Még nincs kijelölve tárgyaló bizottság

 

 

 

Akció

 

Szervezzetek akciókat a helyi parlamenti képviselő hivatali helyénél, irodájánál – hívjátok fel a figyelmét a problémáinkra. Nagyon fontos lenne, hogy mindkét javaslat túl jutna a bizottsági szakaszon és így tényleges parlamenti vita jöhetne létre.

 

 

Terv

 

Volt már egy devizahiteles parlamenti bizottság 2011 végén. Azóta eltelt közel 6 év. Több,  már 2011-ben is létező dokumentummal nem ismerkedtek meg a képviselők. Az elmúlt évek alatt nagyon fontos elemzések, tanulmányok születtek. Sajnos ismerjük már, hogy miként érvényesülnek a bíróságokon az uniós fogyasztóvédelmi elvek. Szükséges tehát, hogy újra jöjjön létre devizahiteles parlamenti bizottság, azonban most már a civilek érdemi bevonásával végezze a munkáját.

 

 

Akció

 

Minden választási gyűlésen, rendezvényen követeljétek a képviselő jelölttől, a jelen lévő pártvezetőktől a devizahiteles parlamenti bizottság felállítását!

 

Egy kis ösztönző: