Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.10.24

PSZÁF - sikertörté​net - óvatosság

DR. SZÁSZ KÁROLY elnök (részletek):
Mielőtt a 2011. évi tevékenységünkről beszámolnék, megpróbálom tágabb körben értelmezni és elhelyezni a Felügyelet fogyasztóvédelmi tevékenységét, mégpedig azért, hogy jobban megértsék azt és értékelni tudják.
 
A szolgáltató, a pénzügyi intézmény számára is fontos, hogy a vele kapcsolatba került fogyasztó elégedett legyen a termékével. Neki is fontos, hogy ne az ügyfele megtévesztésével javítsa a pozícióját, hiszen az egész közvetítő rendszer lényegét a szolgáltató és az ügyfél közötti bizalmi viszony alapozza meg. De természetesen az ügyfél számára is ugyanilyen fontos a szolgáltató helyzete, ő sem abban érdekelt, hogy a fogyasztóvédelmi problémáit túlértelmezve rombolja a szolgáltató prudenciális pozícióját, sőt épp ellenkezőleg, a fogyasztóvédelem az ügyfél számára is stabil, biztonságos és tőkeerős intézmények jelenlétét és működését teszi szükségessé a piacon.
 
Én nem merek itt következtetéseket levonni, de azt azért el lehet mondani, hogy a Felügyelet pénzügyi fogyasztóvédelmi tevékenysége egyfajta sikertörténetnek értékelhető.
 
Azokra a kérdésekre, amelyeke a hatóság értelemszerűen nem tudott megfelelő választ adni, most a Pénzügyi Békéltető Testületen keresztül ezt a problémát hatékonyan meg tudjuk oldani.
 
Több mint 277 ezer panaszt kezelt a rendszer. Ez óriási eredmény, hiszen amíg ez 2010-ben 231 ezer volt, addig 2011-ben több mint 40 ezerrel megemelkedett. 2012 első félévében – noha ez nem tárgya a beszámolónak – több mint 170 ezer panaszt kezelt a rendszer.
 
A Felügyelet 2010 előtt egyedi kérdésekkel is foglalkozott, de azóta látjuk, hogy az egyedi kérdéseket nem tudjuk érdemben megválaszolni, ezért az egyedi beadványokat szűrjük, és az ügyfelet, ha még nem járt a szolgáltatónál, arra ösztönözzük, hogy panaszával a szolgáltatóhoz forduljon, de ha ezután sem oldódik meg a problémája, akkor a bíróság mellett felkínáljuk számára a Pénzügyi Békéltető Testület jogorvoslati lehetőségét is.
 
A Felügyeletnek azért is óvatosan kell az egyedi kérelmekkel kapcsolatban eljárnia, mert ezek elemzése során egyértelművé válhatnak olyan rendszerszintű problémák, amelyek általában a fogyasztónak a szolgáltatóval való kapcsolatát érintik, és ha ezek már nem egyedi, hanem általános problémát vetnek fel, akkor a Felügyeletnek megfelelően kell tudnia válaszolni, adott esetben fogyasztóvédelmi vizsgálatot is kell tudnia kezdeményezni. Tehát nagyon óvatosan kell a kérdéssel foglalkozni, az egyedi kérdéseket nem lehet érdemben egyedi úton megoldani.
 
Mindig nagy gond az, amikor az egyedi kérdésekkel nem tudunk foglalkozni, de 2011 júniusától kezdve erre is lehetőségünk van a Pénzügyi Békéltető Testületnél.
 
A fogyasztóvédelmi tevékenységünk abszolút nyitott, a nyilvánosság számára hozzáférhető, és nagyon aktív kommunikáció keretében történik.
 
Semmiképpen nem tartom magunkat egy passzívan szemlélődő, beletörődő hatóságnak, hanem alapvetően egy aktív, az ügyek mélyéig lenyúló hatóság vagyunk, nem tolerálunk olyan félmegoldásokat vagy látszatmegoldásokat, amelyek nem az ügyek érdemi, lényegi elintézését jelentik.
 
http://www.parlament.hu/biz39/bizjkv39/FVB/1210081.pdf
 
 
A Parlament Fogyasztóvédelmi bizottságágának ülésére egy civil szervezetet sem hívtak meg...

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének éves jelentése 2011. (J/7192. szám) (Általános vita)
Előadó: Dr. Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke