Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.11.05

Parlamenti képviselőknek is titkos a Kormány deviza hiteles álláspontja

17754-valasz---kep-02.png

 

-----------------------------------------------------------

 

A kérdés lényege:

 

17754-valasz---kep-01.png

 

 

A feltett teljes kérdés:

 

http://www.parlament.hu/irom40/17754/17754.pdf

 

 

 

Részletek a válaszból:

 

Az Európai Unió Bírósága (a továbbiakban: Bíróság) előtt jelenleg nyolc, magyar bíróságok által kezdeményezett olyan előzetes döntéshozatali eljárás van folyamatban, amely valamilyen formában kapcsolódik a deviza alapú kölcsönszerződésekhez vagy az azokra vonatkozó jogi szabályozáshoz . Ezek a legkülönbözőbb eljárásjogi és anyagi jogi kérdéseke t érintik. Mivel korántsem egyértelmű, hogy e magyar előzetes döntéshozatali eljárásokban hozott ítéletek a folyamatban lévő bírósági vagy végrehajtási eljárásokra kihatással lesznek- e egyáltalán, és ha igen, milyen tartalommal, ezért nem indokolt valamennyi folyamatban lévő devizahiteles bírósági vagy végrehajtási eljárás törvényi felfüggesztése .

 

 

A Magyar Kormány – ritka kivételektől eltekintve – minden esetben nyújt be észrevételeket. A Bíróság előtti eljárásokban képviselt kormányzati álláspont a folyamatban lévő eljárás alatt - a képviselet hatékony, külső befolyástól mentes ellátásának igénye miatt - nem nyilvános . Az előzetes döntéshozatali eljárásokban felvetett kérdések ugyanakkor elérhetőek a Bíróság honlapján, illetve a magyar előzetes döntéshozatali eljárásokról az Igazságügyi Minisztérium is közzétesz rövid összefoglalót honlapjának az európai bírósági ügyekkel kapcsolatos tájékoztató oldalán, ahol az eljárásban képviselt kormányzati álláspont rövid összefoglalója i s szerepel.

 

Az Igazságügyi Minisztérium nem vezet, nem is vezethet nyilvántartást a bíróságok előtt folyamatban lévő peres ügyekről . A fenti jogszabályokra is tekintettel, az Igazságügyi Minisztériumnak nincs hatásköre, ezáltal nem is feladata OBH honlapján közzétett adatok vizsgálata. Semmilyen körülmények között nem határozhatja meg azok tartalmát, nem vizsgálhatja azok helyességét, és nem dönthet felel ősségre vonás kérdésében sem. A hatalommegosztás elve és hatályos jogszabályaink alapján mindezekre az Országos Bírósági Hivatal elnöke rendelkezik hatáskörrel . A témával kapcsolatban feltett kérdéseire az OBH elnöke jogosult válaszadásra, javaslom , hogy forduljon hozzá bizalommal.

 

 

A teljes válasz:

 

http://www.parlament.hu/irom40/17754/17754-0001.pdf

 

 

Völner Pál

 

a válaszában csúsztat!

 

 

…kormányzati álláspont a folyamatban lévő eljárás alatt - a képviselet hatékony, külső befolyástól mentes ellátásának igénye miatt - nem nyilvános

 

 

Mi van az EDE per befejezése után? Megismerhető akkor a Kormány hivatalos álláspontja?

 

Amennyiben az igazságnak megfelelő, adósoknak kedvező döntések születnek az Európai Unió Bíróságán, akkor fizet kártérítést a végrehajtás alatt okozott kár miatt a Magyar Állam, azért mert elmulasztotta a végrehajtások felfüggesztését?