Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.09.20

Parlament Fogyasztóvédelmi bizottság ülése 2011.09.20.

 

Egy villámgyorsan összehívott Fogyasztóvédelmi bizottsági ülésen én voltam az egyedüli civil (az ülés elejéről lemaradtam sajnos), kevés idő volt, addig tarthatott, míg a plenáris ülés szünetelt.
 
Csak nagyon röviden szólhattam hozzá, az alábbbi észrevételeket tettem a korábban átnézett törvénytervezettel kapcsolatban:
 
- Akit kilakoltatnak, vagy kényszerből el kell adnia ingatlanát, a korábban befizetett vagyonszerzési illetékét visszakapja-e?
 
- Az előterjesztés nem gondol a kombinált hitelt felvevőkkel (lakástakarék pénztár, életbiztosítás), ők nem vehetik igénybe a végtörlesztést.
 
- Az előterjesztésben az szerepel, hogy a kezelési költség „kamat jellegű”, az általunk ismert szerződésekben a kezelési költség a hitel elbírálat díját, a hitel prolongálásának a díját és egyéb költségelemeket tartalmaz, semmi köze a CHF-hez. A kezelési költség nincs kapcsolatban tapasztalataink szerint a deviza forrás megszerzésével. Általában az anyabankok biztosították a forrást a jó hozam reményében a hazai leánybankjaiknak.
 
- Mindenképpen javasoljuk megfogadni a MNB és a PSZÁF tavalyi ajánlását, hogy referencia kamatok legyenek. Akik most a deviza elszámolású hitelt Ft hitelből fizetik ki, ne járjanak úgy, hogy a bankok önkényesen, mondvacsinált indokokkal felemelik a kamatot.
 
- Szeretnénk pontosítani, hogy a deviza elszámolású hiteleket azért vettük fel, mert a 6,5-7%-os THM-mel ajánlott törlesztő részlet megfizethető volt számunkra. A mondott és belátható 10-15% kockázat még elfogadható volt számunkra. A hitelfelvétel idején jellemző 15-17% THM-ü Ft hitelt fel sem vehettük volna, mert jövedelmi viszonyaink alapján nem voltunk fizetőképesek. Most azt állítani, hogy még így is jobban jártunk, mint a Ft hitelesek, erős csúsztatás
 
A kormánypárti képviselők és a kormány képviselője teljes elégedettek voltak ezzel a megoldással. A hitelfelvevők nyúljanak hozzá a megtakarításaikhoz, dobják össze a végtörlesztés összegét a rokonok, barátok, vegyenek fel Ft hitelt vagy adják el ingatlanukat.
Akik e végtörlesztéssel nem tudnak élni, azoknak rendelkezésre állnak a korábban kidolgozott segítő programok, Nemzeti Eszközkezelő, árfolyamgát...
 
 
Nem tudom, hogy elhangzott-e a bizottsági ülésen, hogy a végtörlesztés szinte mindenkinek adó és járulékfizetéssel jár. Ezzel kapcsolatban közlemény kiadását tervezzük az elfogadott törvény szövegének ismeretében.
 
-jozef-