Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.06.08

Parlament Fogyasztóvédelmi bizottság 2011.06.07. - ELŐZETES

 

 

Tisztelt Elnök úr!

            Tisztelt Bizottság!
 
 
Köszönöm a meghívást és köszönöm, hogy itt lehetek.
 
Azért hoztuk létre pár hónappal ezelőtt a Hiteles Mozgalmat, hogy segítsük a parlamenti képviselőket megismertetni a tényekkel, és lehetővé tegyük az információ áramlást az érintett hitelesek és a döntéshozók között.
 
Úgy véljük politikai beállítottságtól függetlenül kell a tényeket, a valóságot kell megismerni. Ezt követheti a megoldáshoz vezető út kiválasztása, jobb-bal oldal, zöld, liberális, fenntarthatóság szempontjai alapján.
 
Az eddig nyilvánosságra került devizahiteles megoldások
-          vagy azt tükrözik, hogy az állampolgárok választott képviselői nincsenek tisztában a valósággal
-          vagy cinikusan, tettüket palástolva a pénztőkének kedveznek és elárulják a Magyar Köztársaság állampolgárait
 
Az írásos hozzászólásunkban részletesen leírtuk, hogy miért ez a véleményünk.

 
 
Az utókor majd eldönti ezt, megállapítja minden egyes parlamenti képviselő felelősségét.
 
Kezdeményeztünk egy parlamenti bizottság létrehozását, melynek feladata lett volna többek között megvizsgálni 20 kilakoltatással végződött (deviza)hitelt. A szerződéskötéstől kezdve a kilakoltatáson részt vevő rendőrök beavatkozásának vizsgálatáig. A hatályos jogszabályok megfelelnek-e a nemzetközi előírásoknak, a bankok megadtak-e minden információt segítséget a bajban lévő ügyfeleiknek, az állami Hatóságok Hivatalok megkeresés idején határidőre eljártak-e (stb)?
Az elnök úr a kezdeményezésünk mellé állt, megnyerte az ügyhöz a párttársai támogatását és benyújtotta kezdeményezést. Az illetékes parlamenti bizottság nem engedte a Parlament elé a bizottság létrehozásának megtárgyalását, a kormánypárti képviselők nem támogatták.
 
 
A devizahitelezés terén nem működik a fogyasztóvédelem, a PSZÁF vizsgálat nélkül dobja vissza a bejelentéseket hatáskör hiányára hivatkozva. Az Állampolgári Jogok országgyülési biztosa korábbi vizsgálatában megállapította, hogy rivalizálás folyik a PSZÁF és a GVH között, a panaszokkal nem foglalkozik senki.
 
 
A bankok megkeresés esetén nem állnak szóba az ügyfelekkel, írásos megkeresésre késve válaszolnak, akkor is legtöbbször sablonos választ adnak. Gyakran bírósági tárgyaláson sem jelennek meg.
 
 
Szabad rablás folyik! A bizottságnak korábban elküldött írásos anyagunk tartalmazza a számítást mely szerint évi 110-160 milliárd Ft az az összeg mellyel évente többet fizetünk a bankoknak a hitelfelvételi állapothoz képest. Ez az összeg 10 év alatt 1.000 -1.500 milliárd Ft. Két három MOL részvény csomag.
 
 
Most már egyre több vélemény hangzik el arról, hogy „rossz terméket” adtak el nekünk. Ezért fizetjük az eredeti törlesztőrészlet közel kétszeresét. Az írásos anyagunk tartalmazza a részletes számítást és a megemelt törlesztés hatását a családra. Aki életbiztosítással, lakáskasszával kombinált terméket vásárolt, még rosszabbul járt.
 
 
Most arról folyik az egyezkedés a bankokkal, hogy ebből az összegből a költségvetés milyen mértékben részesüljön a további bankadók formájában.
 
 
Kormányzati képviselők már többször kijelentették, hogy a bankok tisztességtelen eszközökkel megtévesztették az ügyfeleket, becsapták a hitelfelvevőket. Hol van a becsapott állampolgárok kártalanítása?
 
 
Teljesen elfogadhatatlan a hitelesek közötti különbség tétel. Egyaránt károsult a szabad-felhasználású hitelfelvevő és a lakásvásárlásra hitelt felvevő.
 
 
Nem látjuk a tervekben a szociális elemeket. Hol a magáncsőd intézménye? Felkészült a gyámhatóság, a gyermekvédelem? Kilakoltatásnál többször kellett kiragadni a gyereket a gyámhatóság embereinek a kezei közül a szülőknek.
 
 
Úgy érezzük, a kormány bünteti azokat, akik az előző szocialista kormány ideje alatt vettek fel hitelt. A korábbi Orbán kormány hitelfelvevői kamattámogatás révén évi 100-150 milliárd Ft költségvetési támogatást kapnak, még ma is. Mi eddig nem kaptunk semmilyen támogatást.
 
 
Köszönöm, hogy meghallgattak.
 
 
Nagyjából ez hangzott el, 10-15 nap múlva a hivatalos jegyzökönyv fent lesz a honlapunkon.
Kiegészítve természetesen a reagálásokkal.
 
Szabó József, a Hiteles Mozgalom egyik alapítója
 
Ui: a média híradásai szerint hiányoltam a magáncsőd intézményét, egy két helyen említették meg csak az évi 110-160 milliárd Ft tehernövekedést.
 
 
 
 A hivatalos jegyzőkönyv: