Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.12.29

Orbánék nem akarják, hogy költségmentesek legyenek a devizahiteles perek

ig-biz---nem---kep.png

 

A hitelkárosultak igényérvényesítésének támogatása érdekében a költségmentesség és a költségfeljegyzési jog polgári és közigazgatási bírósági eljárásban történő alkalmazásáról szóló 2017. évi CXXVIII. törvény módosításáról szóló T/3667. számú törvényjavaslat (Döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba vételéről)

 

ELNÖK: Soron következik 11. napirendi pontunk: a hitelkárosultak igényérvényesítésének támogatása érdekében a költségmentesség és a költségfeljegyzési jog polgári és közigazgatási bírósági eljárásban történő alkalmazásáról szóló 2017. évi CXXVIII. törvény módosításáról címmel T/3667. számon Tóth Bertalan és Mesterházy Attila, MSZP, képviselő urak által benyújtott törvényjavaslat tárgysorozatba vételéről való döntés. Az előterjesztő képviselő urak nincsenek jelen. Az előterjesztő képviselők előzetesen nem kérték, hogy a mai napon indítványuk tárgysorozatba vételéről a bizottság ne döntsön, ezért a határozati házszabály… (Jelzésre:) Igen? Akkor pontosítom annyiban, hogy időközben Varga László is előterjesztőként csatlakozott a T/3667. számú indítványhoz. Megadom a szót előterjesztőként.

 

Dr. Varga László szóbeli kiegészítése DR. VARGA LÁSZLÓ (MSZP) előterjesztő: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Már akkor látható a rendszeren is, igen, hogy csatlakoztam.

 

Azt kérem önöktől itt ádvent idején, karácsony közeledtével, hogy lepjenek meg minket. Nagyon intenzív szakaszában van most az Országgyűlés, rengeteg indítvány jön be, és tulajdonképpen nagyon sok olyan is, ami, azt gondolom, az állampolgárok számára tetten érhető hátrányokkal is jár. Ez nyilván egyfajta szokás itt az elmúlt években, hogy ebben az időszakban pörög föl a törvényhozás munkája. Én szeretném, ha nagyon sok olyan indítványra is lehetőséget biztosítana a kormánytöbbség, amely az állampolgárok számára régen megoldatlan, az ő számukra kedvezőtlen kérdések megoldását szolgálná. Ebben nyilván egyfajta lépésváltással üde színfolt lenne egy-egy ellenzéki indítvány tárgysorozatba vétele. Szerintem az előző is alkalmas volt erre, amelynek kapcsán Varga-Damm Andrea szólt, és azt gondolom, ez is alkalmas erre.

 

Nyilván ismert önök előtt az a tény, hogy az Európai Unió Bírósága szeptemberben hozott egy döntést egy 2013-as devizahiteles per kapcsán, melyben a Fővárosi Ítélőtábla azzal a kérdéssel fordult az uniós bírósághoz, hogy a nemzeti bíróság értékelheti-e tisztességtelennek az árfolyamkockázatot a kölcsönt felvevőre terhelő feltételt annak ellenére, hogy a feltétel a magyar jogszabályok szerint érvényes. Az EUB szeptemberi döntése értelmében a magyar bíróságok megvizsgálhatják a devizahitelek árfolyamkockázatának ügyfélre való terhelését, és tisztességtelennek nyilváníthatják az ezzel kapcsolatos szerződési feltételeket, ha azok a hitelt felvevők számára nem voltak világosan megfogalmazva.

 

Nyilván ezekre való tekintettel nyújtották be eredetileg képviselőtársaim ezt az indítványt, ehhez csatlakoztam én. Az indítványunk azt kívánja elősegíteni, azt kezdeményezi, hogy az adósok által a bankok ellen indított perek költségmentes eljárásokká váljanak.

 

Azt gondolom, ez egyértelműen adósbarát, devizahiteles-barát javaslat. Szerintem ennyi felelőssége kell hogy legyen a kormánynak, a magyar államnak velük szemben és az Európai Unió bírósága vonatkozó döntése, azt gondolom, ezt meg is alapozza. Tehát azt kérem önöktől, hogy sok százezer magyar ember érdekében ezt a kaput nyissák ki, teremtsék meg a költségmentesség lehetőségét, támogassák a tárgysorozatba vételt. Köszönöm.

 

ELNÖK: Köszönjük. Tájékoztatom a tisztelt bizottságot, itt van a dokumentum előttem, hogy előterjesztői csatlakozás Varga László, MSZP, képviselőtársunk részéről ehhez a T/3667. számú indítványhoz 2018. december 4-én 12 óra 37 perckor történt meg, tehát egy órával ezelőtt, ezért ez nyilván a bizottságnak nem állt a rendelkezésére. Ezért tudomásunk az volt eddig, hogy Tóth Bertalan és Mesterházy Attila az indítvány jegyzői, de valóban, Varga László képviselőtársunk is csatlakozott az önálló indítványhoz. Köszönjük szépen. Kérdezem a tisztelt bizottságot, ki kíván hozzászólni. (Senki sem jelentkezik.) Jelentkezőt nem látok.

 

Határozathozatal

 

Kérdezem a bizottság tagjait, támogatják-e a törvényjavaslat tárgysorozatba vételét. Ki igen? (Szavazás.) Ki nem? (Szavazás.) Tartózkodás? (Szavazás.) Köszönöm.

Megállapítom, hogy a bizottság 3 igen, 8 nem szavazattal, tartózkodás nélkül a törvényjavaslatot nem vette tárgysorozatba. A napirendi pont tárgyalását ezzel lezárom.

 

 

NINCS SEMMILYEN VITA, NINCS ÉRVELÉS,

 

NINCS ELLENVÉLEMÉNY, NINCS INDOKLÁS

 

NEM KELL ÉRVELNIÜK,

 

MERT NINCS AKI

SZÁMONKÉRNE BÁRMIT IS RAJTUK

NINCS AMI VISSZA TARTSA ŐKET

 

 

MI VAN AKKOR?

 

 

AZ ORBÁN REZSIM

ÉVEKKEL EZELŐTT

MEGÁLLAPODOTT A BANKOKKAL,

NEM RÓNAK TOVÁBBI TERHEKET

A BANKRENDSZERRE,

 

MEGÍGÉRTE ORBÁN,

HOGY NEHEZÍTIK A BANKOK PERLÉSÉT

 

EBBEN A REZSIMBEN,

CSAK AZ A PROBLÉMA,

AMIRŐL ORBÁNÉK KIMONDJÁK,

MINDEN MÁS NEM LÉTEZIK

 

 

NINCS DEVIZAHITELES PROBLÉMA,

NINCSENEK KILAKOLTATÁSOIK SEM,

SŐT, MÉG DEVIZAHITELES PEREK SINCSENEK

 

 

 MINDEN MEGOLDVA

 LÉGY TEHÁT BOLDOG AZ ÚJ ÉVBEN,

2019-BEN

 

 

MINDEZ NEM TETSZIK?

 

 

 

Gyere akkor tüntetni  !!!

 

 

GYÜLEKEZŐ

 

a Műcsarnok előtt – 2019.01.05. 14 óra

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/rendezveny/gyulekezo-a-mucsarnok-elott-----2019.01.05..html

 

 

 

 

Az ülés résztvevői a bizottság részéről, megjelent:

Elnököl: Dr. Vejkey Imre (KDNP), a bizottság elnöke

Czunyiné dr. Bertalan Judit (Fidesz), a bizottság alelnöke

Dr. Kovács Zoltán (Fidesz), a bizottság alelnöke

Dr. Vitányi István (Fidesz), a bizottság alelnöke

Dr. Staudt Gábor (Jobbik), a bizottság alelnöke

Dr. Bajkai István (Fidesz)

Demeter Zoltán (Fidesz)

Dr. Varga-Damm Andrea (Jobbik)

Dr. Varga László (MSZP)

Arató Gergely (DK)

 

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Becsó Károly (Fidesz) dr. Vitányi Istvánnak (Fidesz)

Vigh László (Fidesz) Demeter Zoltánnak (Fidesz)

 

http://www.parlament.hu/documents/static/biz41/bizjkv41/IUB/1812041.pdf

 

 

Előzmény:

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/a-parlament-ben/legyenek-koltsegmentesek-a-devizahiteles-perek----.html