Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.10.19

Orbán az EBRD paktumról

orban-es-ebrd---kep.png

 

Az MTI beszámolója:

 

MSZP: miért nem mondják fel az EBRD-megállapodást?

   

    Szakács László (MSZP) arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány miatt tavasszal elrendelt hitelmoratórium mellett sokan követelték a végrehajtások, kilakoltatások felfüggesztését is. Szerinte ezt azért nem teszi meg a kormány, mert Orbán Viktor aláírt egy szerződést az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD), és ebben vállalta: nem hoznak olyan szabályokat, amelyek a Magyarországon működő bankok jövedelmezőségét negatívan befolyásolják, és nem hoznak a kilakoltatásokat akadályozó szabályokat. Miért nem mondja fel ezt a megállapodást? - kérdezte a kormányfőt.

    Orbán Viktor miniszterelnök reagálásában azt javasolta az MSZP-s képviselőnek, tanulmányozza át újra a dokumentumot, már csak azért is, mert éppen néhány napja vetettek ki újabb bankadót, illetve emelték azt meg, és szedtek be 50 milliárd forintot válságkezelésre. Kiemelte, hogy a hitelmoratórium fennmarad: januártól a leginkább bajbajutottaknak továbbra is halasztási lehetőségük van. Szakács László valamiért elégedetlen a bankadóból befolyt 50 milliárd forinttal - fogalmazott a kormányfő, aki szerint ennek oka, hogy Szakács László a bankadóbevezetést nem szavazta meg.

    Szakács László erre úgy reagált: a bankadót jövőre visszaadja a kormány. Az EBRD-megállapodást ismét a magyar családok érdekével ellentétesnek nevezte.

    A kormányfő viszonválaszában közölte: november 15-étől újra kilakoltatási moratórium lesz egész télen. Azt is megjegyezte, Szakács László 2010 előtt megszavazta az ingatlanadót, a nyugdíjak csökkentését, illetve elvételét és a közszféra bérének csökkentését is.

 

 

A kérdés és a válasz:

 

https://www.youtube.com/watch?v=RfFW-YpLMdQ

 

 

Az EBRD paktum és információk:

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/velemenyunk--allaspontunk/ebrd-paktum-magyarul-es-hatter-informacio.html