Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.08.18

MTI - devizahiteles rendkívüli ülés

rendk---aug----kep-01.png

 

 

OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt, ülés bezárása)

 

Budapest, 2018. augusztus 17., péntek (MTI) - A Fidesz-KDNP frakciószövetség távolmaradása miatt nem volt határozatképes az ellenzéki pártok kezdeményezésére összehívott pénteki rendkívüli parlamenti ülés, amely így a napirend előtti felszólalásokat követően véget ért.

 

 

Jobbik: a kormány nem tett semmit a devizahitelesekért

    Varga-Damm Andrea (Jobbik) bírálta, hogy a Fidesz-KDNP képviselői nem vesznek részt az ülésen. Emlékeztetett arra, hogy
2010 nyarán Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy a kilakoltatások és azok következményei nagyobb terhet jelentenek az államnak, mintha időben beavatkoznának. 
    Azóta a kormánypártok ebben a kérdésben semmit nem tettek  - fogalmazott.
    A politikus közölte, hogy a KDNP alapelvei szerint olyan társadalmi és gazdasági szerkezet létrehozásáért küzdenek, amely kizárja a társadalmi méretű igazságtalanságokat.     
    Az elmúlt nyolc évben a kereszténydemokrata képviselők közül senki nem állt ki ezen elvek mellett. 2
010-ben a Fidesz-KDNP azzal nyert választást, hogy meg fogja oldani a devizahitelezés kérdését, de azóta a "mélybe taszították" ezeket az embereket - jelentette ki Varga-Damm Andrea.
    Azt is bírálta, hogy Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke nem próbálta meg betiltatni a devizahitelezést.

     Párbeszéd: az ápolási díjat is ötszörösére kell emelni!

    Szabó Tímea (Párbeszéd) szintén felhívta a figyelmet a fideszes és kereszténydemokrata képviselők távolmaradására. A frakcióvezető azt mondta, hogy miközben a kormánypártok a keresztény értékek megvédéséről beszélnek, a devizahitelek miatt sorra lakoltatnak ki kisgyermekes családokat, rokkantakat és idős embereket. 
    
A miniszterelnök úgy mentette meg a devizahiteleseket, hogy a korábbi egymillió helyett már kétmillió ember retteg a kilakoltatástól - fogalmazott. Hozzátette: ezalatt a magyarországi bankok rekordnyereséggel zárták a 2017-es évet.
    A 2010-es Fidesz győzelem után Orbán Viktor azt mondta, hogy számukra a szerénység és az alázat lesz a legfontosabb, de jelenlegi kabinetje két tagjának havi egymillióról ötmillióra emelik a fizetését - emelte ki Szabó Tímea. Közölte, reméli, hogy a miniszterek fizetéséhez hasonlóan az otthoni ápolási díjat is ötszörösére emelik majd. 

     LMP: a kormány számára láthatatlanok a kiszolgáltatott társadalmi csoportok
        
    Csárdi Antal, az LMP képviselője azt mondta: a kormány és a kormánypártok megjelenése az ülésen az elegancia és a tisztelet jele lett volna az otthonápolást végzők és devizahitelesek iránt, azonban most jól látható, hogy ezek a társadalmi csoportok láthatatlanok a kormányzat számára. 
    
2018-ban családok, gyerekek, idősek tízezrei vannak olyan helyzetben, hogy bármelyik pillanatban elveszíthetik a lakásukat - tette hozzá.  
    Hangsúlyozta: az ellenzék javaslatai jelentősen emelnék az otthonápolási díjat, valamint megállítanák a kilakoltatásokat.
Az LMP politikusa külön köszöntötte az Adóskamara és más civil szervezetek képviselőit, akik az ülésterem karzatán foglaltak helyet, és úgy vélte, így kormányzat sem tehet úgy, mintha nem venné őket észre. 


    
    DK: a hatalmat nem érdekli, mi történik az emberekkel
    
    Arató Gergely, a DK képviselője arról beszélt, hogy a kormány havi 30 ezer, kivételes esetben 58 ezer forinttal díjazza a családtagjukat ápoló embereket, ami annyi pénz, amit Mészáros Lőrinc 12 másodperc alatt keres meg. Hangsúlyozta: bár a Fidesz-KDNP most ígérget az ápolási díjjal kapcsolatban, de valójában szó sincs arról, hogy megértse ezeknek az emberek a problémáját, ahogyan nem érti a devizahitelesek helyzetét sem. 
    
Eddig 50 ezer ember veszítette el a lakását, és most is 120 ezer családot fenyeget közvetlenül a kilakoltatás - mondta Arató Gegely.     
    Kijelentette: annyira nem érdekli a mai hatalmat, hogy mi történik az emberekkel, hogy szóba állni sem hajlandó a szakemberekkel, az ellenzékkel, a civil szervezetekkel, ami szégyen, az ország és a választók elárulása. 

  
        
    MSZP: a Fideszt csak a gazdagok érdeklik
         
    Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője azt mondta: számítottak arra, hogy a kormánypárti képviselők nem jönnek el a rendkívüli ülésre, azt azonban cinikusnak és felháborítónak tartják, hogy a kormány sem képviseltette magát. 
    Hangsúlyozta:
a Fideszt csak a gazdagok érdeklik, a kormány arányaiban kevesebbet költ jóléti és a szociális kiadásokra mint 2010-ben, hiszen azóta nem emelkedett az ápolási díj, a nyugdíjminimum és a családi pótlék. 
    Szerinte
miközben a bankok kiemelkedően nyereségesek voltak idén, 110 ezer családot fenyeget kilakoltatás.    

 Elfogadhatatlan, hogy a Fidesz a bankok oldalára állt - tette hozzá Tóth Bertalan.
    Közölte:
az MSZP, együttműködésben az Adóskamarával, azt követeli, hogy a hitelek felvételkori árfolyamon való forintosításáig függesszék fel a kilakoltatásokat.


    
    Az elnöklő Latorcai János az első napirend előtti felszólalást követően jelezte, hogy a kormány nem kíván reagálni a felszólalásokra. Latorcai János bejelentette azt is, hogy Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló indítvány érkezett magánvádas ügyben, amit vizsgálatra kiadott az Országgyűlés mentelmi bizottságának. 

 


    A levezető elnök a napirendről történő szavazáskor megállapította, hogy 38 képviselő van jelen, így az Országgyűlés nem határozatképes, ezért bezárta az ülést. Közölte: a Ház várhatóan szeptemberben ül össze.


    A rendkívüli ülésen, amelyet jobbikos, LMP-s, DK-s és független képviselők kezdeményeztek, két, jobbikos és LMP-s képviselők által benyújtott javaslatról tárgyaltak volna: az egyik az ápolási díj emeléséről szól, a másik a devizahitel-károsultak segítését célozza. A Fidesz-frakció ugyanakkor csütörtökön jelezte, hogy a Fidesz-KDNP és a kormány nem vesz részt az ülésen.

 

 

bnd \ bGD \ bpt

MTI 2018. augusztus 17., péntek 11:59

 

 

2018. augusztus 16., csütörtök 18:20

A Fidesz-frakció közleménye

 

    Budapest, 2018. augusztus 16., csütörtök (OS) - A Fidesz-KDNP és a kormány nem vesz részt az ellenzéki pártok által kezdeményezett parlamenti ülésen


    A Fidesz-KDNP és a kormány nem vesz részt az ellenzéki pártok által péntekre összehívott parlamenti ülésen. Egyértelmű, hogy a devizahitelezési válságért felelős baloldali pártok egy öncélú politikai akcióhoz akarják felhasználni a devizahiteleseket.

Fellépésük rendkívül hiteltelen, hiszen amikor az Országgyűlésben csökkenthették volna a bajba jutott családok terheit, akkor nem tették. Hozzáállásukról sokat elárul, hogy a szocialisták, a Jobbik és az LMP politikusai még a forintosítást sem szavazták meg. A kormány számos intézkedést hozott a devizahiteles családok megsegítésére: bevezette az árfolyamgátat, forintosította a devizahiteleket, lehetővé tette a végtörlesztést, és elszámoltatta a bankokat.


Az ápolási díj emelésével kapcsolatban már zajlanak az egyeztetések a szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel. Ennek eredményeként ősszel megszülethet a kormánydöntés az emelésekről. Közös érdek, hogy a nehéz helyzetben lévő családok szociális biztonságát erősítsük. Ezt az elkötelezettséget mutatja az is, hogy a legsúlyosabb állapotú hozzátartozót gondozók ellátása (a kiemelt ápolási díj) 2010 óta 63 százalékkal nőtt.

     Kiadó: Fidesz-frakció