Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.10.04

Matolcsy 5 válasz

matolcsy-5-valasz----kep.png

 

A Parlamentben, az MNB elnöknek írásban feltett kérdések:  

  1. K/1545. Készült-e olyan kutatás, tanulmány az elmúlt években a bankok követeléskezeléséről, a követeléskezelés folyamatáról, mint amilyen az MNB honlapján elérhető 2009-es Homolya Dániel - Szigel Gábor elemzés?
  2. K/1546. Amennyiben nem volt ilyen kutatás, tanulmány, akkor terveznek-e ilyent jelenleg, illetve a következő években?
  3. K/1547. Van-e adatuk arra vonatkozóan, hogy napjainkban jelzáloggal fedezett hitelek esetén a hitel könyv szerinti értékének hány százalékán értékesítik a bankok a követelésüket?
  4. K/1548. Jelenleg is tartózkodnak-e a bankok a jelzáloggal fedezett hitelek eladásától?
  5. K/1549. A nem teljesítő hitelek esetében jelenleg is 10-20%-on adják el a követelésüket a bankok és különböző pénzintézetek?

 

Dr. Matolcsy György MNB elnök válaszai:

  1. A válaszban ajánlott tanulmány:

https://www.mnb.hu/letoltes/mnb-tanulmanyok-kulonszam-a-nemteljesito-lakossagi-jelzaloghitel-portfolio-atfogo-elemzese.pdf

A válasz teljes egészében:

http://www.parlament.hu/irom41/01545/01545-0001.pdf

 

  1. Részlet a válaszból:

„…a nemteljesítő háztartási portfólióval portfólióval a féléves rendszerességgel megjelenő Pénzügyi stabilítási jelentés rendszeresen foglalkozik.”

„A rendszeres elemzéseken túl a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti feladatkörében kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy az adósok helyzete ne váljon terhesebbé azáltal, hogy a kötelezettségük jogosultjának személyében változás áll be.”

„… jelenleg kialakítás alatt áll egy további ajánlás, amely komplex módon kívánja szabályozni a követeléskezelőu szektort, az eddigieknél is magasabb követelményrendszert fogalmazva meg a piaci szereplők számára.”

A válasz teljes egészében:

http://www.parlament.hu/irom41/01546/01546-0001.pdf

 

  1. Részlet a válaszból:

„A nemteljesítő jelzáloghitelek bankrendszeri aránya az elmúlt években éles csökkenést mutatott, amely elsődlegesen a késedelmes portfóliók értékesítésének köszönhető”

Az ajánlott adatbázis:

https://www.mnb.hu/statisztika/statisztikai-adatok-informaciok/adatok-idosorok/iii-penzugyi-stabilitasi-statisztikak/a-haztartasi-szektor-reszere-nyujtott-hitelallomany-osszetetele

A válasz teljes egészében:

http://www.parlament.hu/irom41/01547/01547-0001.pdf

 

 

  1. Részlet a válaszból:

„Az elmúlt három évben a kedvező gazdasági környezet adta lehetőségekkel élve a kereskedelmi bankok jelentős aránya értékesített késedelmes hitelportfóliókat követeléskezelő vállalkozásoknak. E folyamat legfőbb oka, hogy a késedelmes hitelek eladási ára az ingatlanpiac élénkülése következtében érdemben javult az elmúlt években, ami a korábban megképzett értékvesztés tükrében lehetővé tette, hogy a pénzügyi intézmények további veszteségek elszámolása nélkül, vagy egyes esetekben a korábbi tartalékok visszaírásával értékesíthessék e hiteleket.”

A válasz teljes egészében:

http://www.parlament.hu/irom41/01548/01548-0001.pdf

 

 

  1. Részlet a válaszból:

„A nemteljesítő hitelek mindenkori eladási ára elsősorban a követelésekből még kinyerhető pénzáramlások függvénye.”

„Az eladási árakra és a könyv szerinti értékekre vonatkozó aggregált statisztikák tekintetében a K/1547 … válasz megtekintését javasoljuk.”

A válasz teljes egészében:

http://www.parlament.hu/irom41/01549/01549-0001.pdf