Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.05.05

Makkos Albert hozzászólása a Fogyasztóvédelmi Bizottságban

 ELNÖK:

…Még egy információt is szeretnék megosztani a bizottsággal. Előzetesen írásban eljuttatta a bizottságnak a maga álláspontját Szabó József úr a Hiteles Mozgalom nevében, azt - ahogy azt az ügyrendünk taglalja - a bizottság tagjainak írásban átadtam. Ebben a javaslatban Szabó úr egy érdemi javaslatot is tesz, amely úgy szól, hogy azt kéri, hogy a parlamenti bizottságok mindaddig ne zárják le a vitát, az alkotmányügyi bizottság pedig addig folytassa a munkát, amíg nem hallgatták meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosát.

Átvágva a gordiuszi csomót szeretném tájékoztatni a bizottságot, hogy levélben fordulok az alkotmányügyi bizottság elnökéhez, Salamon László elnök úrhoz, és azt kérem, hogy ezen érvek megismerése alapján az alkotmányügyi bizottság hozza meg a maga álláspontját ebben a kérdésben. Ezt nem bizottsági álláspontként teszem meg, hanem a bizottság elnökeként egy hozzám eljutott civil vélemény ilyen módon való továbbítását fogom megtenni, így a bizottságot nem hozom olyan helyzetbe, ami esetleg egy nem szerencsés politikai vitát eredményezne, hanem az előterjesztőnek továbbítottam ezt a kérést. 

Mindezeket követően akkor szeretném megadni a szólási lehetőséget Makkos Albert úrnak három percben, azt követően pedig a két módosítóról fogunk állást foglalni.  Tessék parancsolni! A mikrofon gombját legyen szíves benyomni!

 

MAKKOS ALBERT (Szociális Kerekasztal): Tisztelt Bizottság! Nagyon szépen köszönöm a meghallgatási lehetőséget. Három dolgot szeretnék felvetni.

Az első az volt, hogy gyakorlatilag azt kellmondjam, hogy az öncsőd intézményével kapcsolatban már civil szervezetek szintén önálló kezdeményezést indítottak, komoly előkészület van ezzel kapcsolatban, ha tudok és tudunk segíteni, akkor nagyon szívesen továbbítjuk az eddigi anyagokat, hiszen megfogalmazások, sőt különböző variációk is szóba jöttek, például az amerikai, német modell változatai, és sorolhatnám.

A másik, ami lényeges kérdés, hogy az iskolai oktatásban a civil szervezetek már bekapcsolódtak, tudok olyan társaságról, amely rendszeresen jár iskolákba, teljesen önkéntes alapon, ingyenesen végzik, amit tenni tudnak ennek érdekében. 

A harmadik pedig, ami lényeges, hogy az előterjesztés 2. pontjával kapcsolatban azt szeretném elmondani, hogy az árazási elvekkel kapcsolatban problémát érzünk, ez pedig az,

hogy önmagában a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete kifejezésében benne van a „felügyelet” szó, tehát a felügyelet ellátása mint kötelezettség, ezt gyakorlatilag a hitelpiaci törvény 210. § (5) bekezdése elő is írja a szervezetnek. Ennek ellenére az a benyomásunk - részemről legalábbis több tucat hitelszerződést olvastam végig -, hogy több területen vannak problémák. Az első az, hogy a hitelemelések, gyakorlatilag a kamatemelések oly módon történtek, hogy azok nem felelnek meg a hitelpiaci törvénynek, másrészt pedig nem felelnek meg az azt részletező Partiscum XI. Szövetkezettel kapcsolatos ítéletnek, amit a Legfelsőbb Bíróság hozott, itt tehát komoly eltérés van a helyzet és a körülmények, a kialakult körülmények között.

A következő, amit szintén megemlítenék, az árazás kérdése. Sajnos ugyanaz a tapasztalat, én még nem találtam - mondom, több tucat szerződést átnéztem, és nem találtam - egyetlen olyan szerződést sem, ahol szabályos lett volna a számítás. Úgy érezzük, valahol nem várható el minden állampolgártól, hogy beperelje adott esetben a pénzintézetet, azért, mert el van árazva, időnként nagyon durva elárazások is vannak. Tulajdonképpen az lenne a kérdésünk vagy kérésünk, hogy ez irányba próbáljunk meg lépni, hiszen 5 ezer kilakoltatás van jelenleg folyamatban, és ezek az emberek komolyan érintettek mindkét témakörben, ami az ő sorsukat befolyásolja. 

Köszönöm szépen, részemről ennyit kívántam mondani.

 

ELNÖK: Köszönöm szépen Makkos Albert úrnak. Az elhangzottakhoz kíván-e bárki megjegyzést fűzni, véleményt formálni vagy akár kérdést feltenni? (Senki nem jelentkezik.)

Azt javaslom, Makkos úr, hogy ha van ehhez kapcsolódóan írásban szakmai észrevétel, azt legyen szíves ide, a bizottsághoz elküldeni, a bizottsági tagok azt megismerhetik, és annak figyelembevételével is tudják meghozni a saját döntésüket. (Z. Kárpát Dániel jelentkezik.)

Z. Kárpát Dániel képviselő úr, parancsoljon!

 

Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Egy félig-meddig ügyrendi javaslatom lenne. Mivel a most elhangzottak, amikkel maximálisan azonosulni tudok, nem igazán tartoznak a jelenlegi napirendi ponthoz, tehát ahhoz a két módosítóhoz, amely előttünk fekszik, emellett azt is figyelembe kell vennünk, hogy ezen vitapontok tárgyalását sajnálatos módon már lényegében lezárta a Tisztelt Ház. Ezért bizottsági jogkörben javasolnám azt, hogy a Fogyasztóvédelmi bizottság igenis foglalkozzon ezzel a kérdéssel, ne csak egyszer, hanem rendszeresen, és az említett kérdéskörben, tehát az öncsőd, magáncsőd kérdéskörében a saját ajánlásait minden további nélkül megfogalmazhatja, ezt semmi nem zárja ki.

Azt szeretném tehát javasolni, hogy a bizottság napirendjén, ügyrendjén ez folyamatosan szerepeljen. Tehát ha már a parlament elkövette - véleményem szerint - azt a hibát, hogy egy félkész megoldással kívánja lezárni az egész kérdéskört, akkor legalább ez a bizottság tegyen le valamit az asztalra állásfoglalási szinten! Köszönöm. 

 

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kíván-e valaki további megjegyzéssel élni? (Senki nem jelentkezik.) A munkatervünkben benne van, az a szándék, hogy vissza-visszatérünk a devizahitelezés problémakörére, ebben egyetértés volt a bizottságban dolgozó frakciók között.

Ennek figyelembevételével tudomásul veszem Z. Kárpát Dániel képviselőtársam javaslatát, vissza fogunk térni erre egy bizottsági napirendi pont keretében, amikor majd újra áttekintjük az ügyeket. 

Továbbra is azt kérem Makkos úrtól, hogy ha van szakmai, érdemi észrevétele, javaslata, ossza meg a bizottsággal, azt megismerjük, és az segíteni fog az egyéni álláspontok kialakításában. Köszönöm szépen, hogy megtisztelte a bizottságot. 

 

http://www.parlament.hu/biz39/bizjkv39/FVB/1203191.pdf

ui: ezen az ülésen sajnos a Hiteles Mozgalom nem tudta személyesen képviseltetni magát, mint olvasható írásos anyagot küldtünk...