Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.11.28

Legyenek költségmentesek a devizahiteles perek !!!

ktg-mentes---kep.png

 

Indokolás

 

Az Európai Unió Bírósága (EUB) szeptemberben hozott döntést egy 2013-as magyar devizahiteles per kapcsán, melyben a Fővárosi Ítélőtábla azzal a kérdéssel fordult az uniós bírósághoz, hogy a nemzeti bíróság értékelheti-e tisztességtelennek az árfolyamkockázatot a kölcsönt felvevőre terhelő feltételét annak ellenére, hogy a feltétel a magyar jogszabályok szerint érvényes.

 

Az EUB szeptemberi döntése értelmében a magyar bíróságok megvizsgálhatják a devizahitelek árfolyamkockázatának ügyfélre való terhelését, és tisztességtelennek nyilváníthatják az ezzel kapcsolatos szerződési feltételeket, ha azok a hitelfelvevő számára nem voltak világosan megfogalmazva.

 

Mindezekre való tekintettel a hitelkárosultak érdekérvényesítését az MSZP úgy kívánja elősegíteni, hogy kezdeményezi az adósok által a bankok ellen indított perek költségmentes eljárásokká válását. Mindez különösen indokolt annak fényében, hogy a hitelösszeg, a törlesztőrészletek megtöbbszöröződése, az eljárási költségek után a károsultak számára anyagilag különösen megterhelő, sőt, valós akadályt jelentene egy újabb perköltség viselése.

 

A magyar Országgyűlésnek mindenképpen elő kell segíteni az igazságukat évek óta mindhiába kereső hitelkárosultak keresetindítását, hiszen a közelmúltban a horvátországi igazságszolgáltatás is kimondta: az árfolyamkockázat egyoldalú, adósra való telepítése tisztességtelen, ezért semmis!

 

A Javaslat tárgyi költségmentes eljárások közé sorolja az adós, illetve adóstárs által a pénzintézet ellen indított pereket, amennyiben a kötelem magyarországi lakóingatlanon alapított jelzálogjoggal érintett.

 

http://www.parlament.hu/irom41/03667/03667.pdf

 

 

 

Irományszám: T/3667

 

A törvényjavaslat megvitatására az Igazságügyi bizottság lett kijelölve.

 

http://www.parlament.hu/irom41/03667/03667-0001.pdf

 

igazsagugyi-bizottsag---album.png

 

 

 

Szerdán sajtótájékoztató (majd csütörtökön benyújtva a törvényjavaslat):

MSZP | Legyenek költségmentesek a devizahiteles perek