Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.02.07

Lázár János 2011 szeptemberében a devizahitelről

Országgyűlés 2011.09.19.

LÁZÁR JÁNOS (Fidesz)

 

lazar-janos---foto.jpg

 

2004. október 5-én a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete fölhívja a devizahitelek kockázatára a figyelmet.

 

2004 őszén és 2006 áprilisában a Magyar Nemzeti Bank, 2006 júniusában az IMF figyelmezteti a magyar kormányt a devizahitelek kockázatára és arra, hogy emberek milliói mehetnek csődbe.

 

2006 júliusában az Európai Központi Bank figyelmeztette az akkori szocialista kormányt, hogy emberek milliói vannak veszélyben.

 

2006 augusztusában hitelminősítő intézetek figyelmeztetik a kormányt, hogy mi lesz a devizahitelesekkel, és ösztönzik arra az akkori kormányt, hogy tegyen lépéseket.

 

2006. szeptember 7-én jött az IMF figyelmeztetése, és

 

még 2006-ban megérkezik a Világbank figyelmeztetése is, amely arról szól, hogy a kormánynak lépéseket kell tennie a devizakitettség csökkentése és a devizahitelesek védelme érdekében.

 

 

Szeretném felhívni a figyelmüket arra, hogy ma az 1,3 millió devizahitelesnek átlagosan 6-7 millió forintos hitele van, és e mögött a 6-7 millió forintos hitel mögött egy 15-20 millió forintos ingatlan áll.

 

Ez egy vidéki városban, így az én városomban sem a gazdagság jele.

 

A kimutatások szerint 38 ezer olyan hiteles van, akiknek 30 millió forintot meghaladó összegű hitelük van, a többieknek jóval kevesebb.

 

Általában olyan fiatal házaspárokról van szó, akik gyereket nevelnek, és akiknek a megváltozott devizaösszeg, a 230, 240 vagy 250 forint tíz vagy húsz éven keresztül aránytalan nagy terhet jelentene. 

http://www.parlament.hu/naplo39/111/n111_016.htm

 

 

Pár nappal később elfogadta a Parlament a kedvező árfolyamú végtörlesztés lehetőségét tartalmazó törvényt, mellyel a „gazdagok” élhettek leginkább.

A folytatást ismerjük: a „fiatal házaspárnak, aki gyerekeket nevel” a szerződését 256-os CHF árfolyammal forintosították.

A bankok, a PSZÁF és az MNB felelősségre vonása pedig elmaradt. Csányi Sándor OTP elnök és Szász Károly PSZÁF elnök magas állami kitüntetést kapott, mert kiváló munkát végeztek.

 

Kedves sorstársam, hogy tetszik ez a színjáték?

 

„Az ország első számú uzsorásának” nevezte Csányi Sándort tegnap Lázár János egy sajtótájékoztatón reagálva az OTP elnök-vezérigazgatójának néhány héttel ezelőtti, rá nézve - szerinte - „lesajnáló” megjegyzésére. A miniszterelnökségi államtitkár szerint Csányi Sándor bárhogy is „páváskodik a devizahitelesektől szerzett milliárdjaival”, természetesen „meghunyászkodom, és tudomásul veszem, hogy ilyen-olyan jelzőkkel illet”.

 

http://nol.hu/gazdasag/lazar__csanyi_az_orszag_legnagyobb_uzsorasa-1406061