Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.05.13

Lakáshitelesek válságban - parlamenti vitanap – KDNP

Azokban az időkben, az Orbán-kormányt követően 2002 után elengedték a devizahiteleket Magyarországon, egy viszonylagos gazdasági stabilitást sugalltak mind a médiák, mind pedig a kormány. A bankok felhasználták a stabilitást arra, hogy marketingjükkel rábeszéljék a hiteligénylőket arra, hogy ezzel a hitelformával éljenek. Mivel a deviza stabil, kiszámítható, garantált, kicsi a kockázata - ilyen szavakat használtak.

azt lehet mondani, hogy már a Bajnai-kormány alatt észlelték a problémát, egy-két intézkedést tettek, de ezek az intézkedések, nyugodtan mondhatjuk, inkább csak látszatjellegűek voltak, nem adtak konkrét megoldást a problémára.
A nemzeti eszközkezelővel kapcsolatban mindenképpen egy pillanatra ki kell térni: ennek az intézménynek a működtetésével, tulajdonképpen azt tudjuk mondani, hogy adósok vagyunk, hiszen a szándék elhangzott, de maga a működtetés még várat magára.
egy három pillérből álló segítési lehetőséget vázol a hitelesek számára.
Az első lépés az lenne, hogy a bankok, bővítve a portfóliójukat, olyan új átstrukturálását végeznék el a hiteleknek, amely szélesebb palettát kínálna a még éppen fizetőképes hitelesek számára
Ha ezzel nem tud élni az adott eladósodott magyar polgár, akkor állami garanciáért folyamodhat a bank az új átstrukturálás költségeinek fedezéséért, a kormány garanciadíjból fedezhetné ezt.
Ha ez sem sikerül, és ez várható, a helyi önkormányzat vagy a nemzeti eszközkezelő szerezné meg az ingatlan tulajdonát, és adná bérbe az adósnak újra, hogy ne maradjon végérvényesen fedél nélkül.
Az utóbbi két pillér működtetése természetesen a nemzeti eszközkezelő feladata lenne.
 
Valószínű, hogy gyorsan kerülnének a családok a harmadik pillérbe, így nyilván azt kellene erősíteni elsősorban, várhatólag az eszközkezelőnek így jelentős mértékben megnő a szerepvállalása. A kormánynak ezért 2011-12-ben körülbelül 10-10 milliárd forintos nagyságrenddel kellene hozzájárulnia ehhez a rendszerhez, majd pedig az ezt követő két évben egy 120-130 milliárd forintos hozzájárulással tudná kezelni a hitelesek ügyét.
 
ha lehetőségünk van rá, akkor ezt a fajta csődvédelmet fel fogjuk éleszteni, és megpróbáljuk valamilyen olyan működő formában bevezetni, amellyel mód és lehetőség lesz segíteni a rászoruló embereken.
Ha csak arra gondolunk, hogy milyen példát mutatnánk azzal, ha most helytállnánk a hitelesek helyett, akkor mindenki azt gondolná az országban, hogy lehet felvenni hitelt szinte átgondolatlanul, bármilyen mennyiségben, és aztán, ha elegen vagyunk, jó sok embert érint ez a problémakör, akkor majd az állam beavatkozik…. akik abszolút nem tehetnek arról, hogy mások eladósodnak, az ő pénzükből történik ezeknek a hiteleknek a kiegyenlítése.
Egyelőre úgy néz ki a helyzet, hogy ma Magyarországnak kell keresni a hiteleket, és nem Magyarországot keresik föl hitelekkel, hogy vegyék föl a különböző hiteleket, legalábbis a jó feltételű hiteleket nem nagyon ajánlgatják nekünk. Minősítgetnek különböző minősítő intézetek rosszabbnál rosszabb helyzetbe. Ezekkel a bankokkal kellene most nekünk megegyezni, akik felé úgymond ebből azt szűröm le, hogy kiszolgáltatott helyzetben vagyunk, tehát nem úgy egyezkedünk, mint két egyenrangú partner, hanem úgy egyezkedünk, hogy igenis figyelembe kell venni, hogy a bankok mit akarnak
SÁRINGER-KENYERES TAMÁS, KDNP
 
 
amikor a probléma keletkezett, akkor a KDNP-nek volt egy olyan javaslata, ami a családi csődvédelemről szólt. Sajnos, akkor a kormánypártok ezt lesöpörték az asztalról.
Az első Orbán-kormány egy hasonló helyzetet képes volt kezelni, méghozzá jól. Azért bátorkodom elmondani, mert magam voltam az a miniszter, aki ezt intézte, éppen az OTP-vel, mint akkor azzal a pénzintézettel, amelyik a problémát kezelte, hiszen 30 ezer család került hasonló helyzetbe, mint amiben most körülbelül 100 ezer van.
Akkor egy olyan megoldást találtunk, amihez hasonlót a kormány most is szeretne. Három résztvevővel kell ezt a problémát kezelni: az államnak elengedhetetlen a segítsége; a résztvevők, tehát az érintettek jelen kell hogy legyenek ebben a megoldásban, illetve a pénzintézetnek is áldozatot kell hozni. Ez akkor egy körülbelül 10 milliárdos akció volt, amiből végül is egy jó megoldás született, de ebbe olyan részletkérdések is beletartoztak, mint az adósságkezelést segítő szociális munkások.
 HARRACH PÉTER, KDNP
 
 
 
 
felelős volt nyilván az az állam, amely engedte azt, ami megtörtént, engedte 2003-tól, 2004-től, és 2008-ban, amikor  bejött a válság, volt két évük, nem állították le
 
a bankok a maguk pénze, profitja után szaladva, azt hajhászva nagyon sok embert becsaptak, a média segítette a reklámon keresztül azt a felelőtlen hitelfelvételt, amibe nagyon sokan belefutottak. Igen, a bankok felelősségét éppúgy nem lehet megkerülni, mint az előző állam felelősségét, de nem lehet megkerülni az egyén felelősségét sem.
itt állunk mi 2011-ben, és mi, a mai államot képviselők is felelősek vagyunk, és a felelősség terhét, ha tetszik, ha nem, nekünk kell hordozni, ennek a közösségnek, a képviselőháznak, a képviselőknek.  Nyilván lehet mondani, mutogatni a túloldalról, hogy az állam csináljon valamit, de az állam mi vagyunk, nem beszélve arról, hogy az államot mi képviseljük, és a mi döntéseink határozzák meg az állam felelősségét a teendőkben előremutatva, féket vagy éppen szabad utat engedve egy-egy intézkedésnek. könnyű lenne azt mondani, hogy felvetted a hitelt, akkor fizesd, kiadtad a hitelt, akkor vállald ennek a következményét, de az emberiességet, a másik ember megértését, a szegény emberért, a bajban lévő emberért való felelősséget nem lehet megkerülni; nem lehet megkerülni a lakhatási joghoz való felelősséget, amelyet biztosítani kell mindenkinek, az új alkotmányunk is hangsúlyosan kimondja ezt.
ennek a nehéz kérdésnek a szereplője igazán az állam, egyrészt, amelyik ezt megengedte; és mi, ha tetszik, ha nem, a jogutódai vagyunk. Tehát valamit tennie kell az államnak, de nem nekünk, hanem elsősorban a bankoknak. A bankokat kell rávenni arra, hogy legyenek szívesek, az extraprofitból segítsenek, ugyanakkor az adósoknak pedig, amit felvettek, azt fizetni kell. És ismétlem: ez tanulság. Tanulság a jövőre nézve, bármelyik kormánynak, bárki lesz is majd hatalmon, figyelni kell az egyénre
 VARGA LÁSZLÓ, KDNP