Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.04.04

KÖZJÁTÉK -- 2012.02.28.

.....

MÁGORI JÓZSEFNÉ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Először is köszönöm Papcsák úrnak, hogy megkaptuk ezt a jelentést, és tisztázza a helyzetet, de úgy tűnik nekem, hogy ez a bizottsági ülés egy időutazás.

Itt megjelentek civil szervezetek, akiknek különböző kifogásai vannak a mostani kormány működésével szemben.

Próbáltam utánanézni, hogy mikor is alakultak ők: a Hiteles Mozgalom 2011. február 19-én alakult, a Barabás Gyula által képviselt Széchenyi Hitelszövetség 2012-ben, és itt van Galcsikné Erdősi Éva közhasznú társasága, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete, amely 2004-ben alakult.

Nem tudom megkérdezni az első két társaságtól, hogy miért nem dolgoztak 2011 előtt, viszont meg tudom kérdezni Erdősi Évát, hogy ugyan árulja már el nekünk, hogy ha ennyire tisztán lát, és ilyen

megfogalmazást enged meg magának, amit mindenki hallott, és a mostani kormányt támadja a 2004-es, 2005-ös és 2008-as és 2009-es elhalasztott cselekvések miatt, önök mit tettek abban az időben. Önök már 2004-től léteznek, és soha nem hallottam sem ezen a bizottsági ülésen, sem korábban, hogy mi volt az önök feladata korábban.

Nagyon könnyű most a kétéves kínlódásban – mert ezt másnak nem lehet nevezni –, a megfelelésnek a vágyában, mert mindent elkövet ez a kormány, örökké hibát találni, sőt a kákán is csomót keresni.

Vissza szeretnék még térni a legelejére, amikor a Papcsák úr beszélt az alkalmazottak alkalmatlanságáról.

Elmondok önöknek egy történetet. Eljöttek hozzám fogadóórára, egy 70 év körüli idős néni, akinek 50 ezer forint a nyugdíja, felvett a házára hitelt, 70 ezer forint volt a törlesztő részlet 2006-ban, 2009-ben már 140 ezer forint, és nem érti, hogy hogyan történt. Ő ezt nem érti, én meg azt nem értem, hogy valakinek, aki egyedül él, és 50 ezer forint a nyugdíja, hogyan lehet kihelyezni 7 millió forint hitelt egy banknak, aminek 70 ezer forint a törlesztő részlete. Valahol a kutya ott van elásva, hogy olyan fedezetlen hiteleket helyeztek ki, amelynek se a törlesztő részletét, se az egész értékét nem fedte az ingatlan, mert ez a ház Makón most nem ér többet 3 millió forintnál.

Nem a mostani kormányban kell itt a hibát keresni, hanem az akkori rendszerben, és itt jön az alelnök úr mondása, hogy akkor ezzel generálták a gazdaságot. Az ilyen fedezetlen kihelyezésekkel is azt érték el, hogy ez a néni beindította a piacot, mert ebből a 7 millió forintból újrarakatta a fürdőszobát meg a tetőt, tehát abból az építőiparnak lett dolga. Most itt van ez a kormányzat, akinek ezt a nénit is meg kell védeni, vagy valahogy megóvni, hogy ne a híd alatt kössön ki, és itt van egyébként más jövedelmi képességű és más ugyanilyen kihelyezett hitel, ami 30 év, 50 millió, amely problémákat szintén meg kell valahogy oldani.

Arra szeretném kérni legelőször is, és bizottsági elnök úrnak is kérném az engedélyét, hogy a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete képviselője mondja már el, hogy 2010 előtt milyen működésük volt. Köszönöm szépen.

 

GALCSIKNÉ ERDŐSI ÉVA reflexiói (Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete):

Köszönöm a szót. Azzal kezdeném, hogy amikor 2004-ben létrejött az egyesület, főtitkár asszony Svájcban tanult. Ez most egy kicsit összehangzik itt a svájci frank alapú hitelekkel, de tulajdonképpen ő azt látta, hogy ebben az országban a civil érdekképviselet és érdekérvényesítő képesség lényegesen nagyobb, mint Magyarországon.

Tulajdonképpen a problémát senki nem látta előre, mi sem, tehát nem ezért jött létre az egyesület, hanem azért, mivel abban az időszakban már látszott, hogy a hitelekkel probléma lesz.

Mivel ő azt látta, hogy a kormánypárti, illetőleg az ellenőrző szervezetek, az ellenzék részéről ez a probléma még nem megfelelő súllyal kerül kezelésre, nincs a civilek részéről olyan érdekképviselet, aki ezt megtenné, ezért megalapította ezt az egyesületet.

A civilekről azt kell tudni, hogy a civilek a saját civil tagjaik támogatásaiból tartják fenn magukat. Azért lehet kevés civilnek a hangját hallani, hiszen azt merjük kimondani, hogy a támogatásokból szinte csak azok a civilek tudnak kapni, akik azt mondják, amit mások hallani szeretnének. Hozzátenném, hogy a 2004-2010-es időszakra vonatkozóan azért nem tudok konkrétumokat mondani arra vonatkozóan, hogy mit tett az egyesület, mert én akkor még nem dolgoztam ott; én 2010-ben csatlakoztam az egyesülethez, tudom, hogy miért jött létre, és ezt a célt tartotta szem előtt.

Mivel kevés pénzből kell fenntartania magát, ez nyilvánvalóan leginkább ilyen társadalmi munkának mondható még azt hiszem, a mai napig is mindnyájunk részéről, amit mi végzünk.

Hozzátenném azt is, hogy nagyon sok olyan civil szervezet jön létre, aki nem is civil szervezet, nem tudjuk, hogy be van-e jegyezve vagy nincs, a felügyeleti szervek ennek nem néznek utána – van, akinek van ilyen hátszele –, akik igen súlyos pénzeket szednek be azért, hogy segítsenek az ügyfeleknek, aztán utána ezt mégsem teszik meg.

Itt mindjárt akkor ezt is felvetném, hogy ez egy ilyen probléma, de hozzátenném, hogy amikor bármilyen probléma előkerül, a vita képességét és azt, hogy egy vitában vannakérvek és ellenérvek, nem kellene megbántásnak venni.

Igenis mi azért vagyunk itt, hogy a megszületett rendelkezésekhez elmondjunk, amit mi látunk, és azt szeretném kiemelni, hogy sajnos elmondanánk, de egyetlenegy olyan fórum sincs ezen a bizottságon kívül, ahova a civil szervezeteket meghívta a volna bárki is a képviselők közül, és ezt nagyon sajnálom.

Azt mi nem tartjuk megfelelőnek, hogy vannak email-címek, ahova mi ötletbörzét tarthatunk mindenféle kommunikáció nélkül, és nem kerül meghallgatásra, amit mondunk.

Azt tudom mondani önnek, hogy amik itt vannak, azokat most kell elmondanom, mert nincs másik olyan fórum, ahol mi ezt el tudnánk mondani.

Sajnos ez a helyzet.

Mi örülnénk a legjobban annak, ha nem egy kész tervezetet kellene véleményezni, amit itt láthatunk jelen pillanatban, hanem lett volna rá idő.

Most tegyük félre ezt a bizottságot, mert ezen kívül semmilyen más helye nincs a civileknek, ahol bármilyen devizahitellel, bármivel kapcsolatban elmondhatnánk a véleményünket; ez az egy bizottság

volt az, ahova civileket meghívtak, de ezen kívül sajnos nincs.

Kérem a képviselő asszonyt, hogy javítson ki, ha ezen a bizottságon kívül volt olyan. (Dr. Papcsák Ferenc: Az albizottságban.) Igen, az albizottságban voltak civilek, de ezen kívül mondjanak nekem bármi olyan intézkedést, amikor a civileket meghívták volna, és ténylegesen kíváncsiak lettek volna a véleményükre.

Gabriellának mondanám, hogy a reggeli interjúban arra tértem ki, hogy van egy törvény, ami idén januárban lépett életbe, és március 15-éig kell az ügyfélnek nyilatkoznia arról, hogy igénybe veheti – a devizahitelről, 90 napon túli tartozásról van szó –, hogy forintosítani tudja a hitelét. Ezt vetettem fel, és reggel hallottam az interjúban, amikor ön azt mondta, hogy folyamatban van ennek az előkészítése, és ennek azért örülök, mert akkor talán dátumokat is tud nekünk mondani, hogy ez mikorra várható.

Nem tudom, hogy kielégítő volt-e a válaszom. A vitával kapcsolatban csak azt szeretném mondani, hogy ahogy az elnök úr is elmondta, ezt nem sértésnek szánjuk, hanem szeretnénk, hogy a végleges megoldásnál tényleg olyan dolog szülessen meg, ami használni is fog.

Köszönöm. 

......