Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.08.28

konzultáció az MSZP-vel

1. Állami támogatás

 
Kevés hír szól arról, hogy a lakásépítés, vásárlás támogatása mindig is állami feladat volt. Különböző formái léteztek, Áfa visszatérítés, SZJA kedvezmény, szocpol, kamattámogatás stb.
 
Jelenleg is kapnak állami támogatást azok, akik „kamattámogatású hitelt” vettek fel.
 
 
 
„Meghatározó volt a kamattámogatások (jelzálog és kiegészítő kamattámogatás) alakulása, amelyek a 2000. évi                             1,4 Mrd Ft-ról
2005. év végére                               151,8 Mrd Ft-ra
emelkedtek.”
 
„2000-2008 között a költségvetés lakáscélú kiadása összesen 1.469 Mrd Ft volt.”
 
 
 
Az összeg az elmúlt 10 évben összesen 2.000 milliárd Ft körül lehet.
 
A deviza elszámolású hitelesek nem részesültek támogatásban. A kormány nem is tervez segítséget.
 
 
 
2. A kormány vitára bocsátotta az Otthonteremtési stratégia – szakmai vitairatot.
 
 
 
„A banki adóstámogató un. átstrukturálási programok szükséges, de – az eddigi tapasztalatok alapján – nem elégséges feltételei annak, hogy az immár társadalmi szintű probléma megfelelő kezelését biztosítsuk. A 2008-ban megkezdett átütemezések és egyéb fizetéskönnyítő lépések mára már újabb szakaszukba léptek, hiszen a fizetési moratóriumok fokozatosan lejárnak, a nyújtott áthidaló hitelek pedig visszafizetési szakaszba lépnek.”
 
 
Semmi hír a vitáról.
 
A Hiteles Mozgalom elküldte a véleményét, semmilyen visszajelzést sem kaptunk.
 
 
 
3. Áthidaló kölcsön.
 
A mostani „árfolyamgát” sokkal kedvezőtlenebb feltételeket tartalmaz a bajban lévők számára, mint a 2009 évi állami kezességvállalású Áthidaló Kölcsön. Vagyis a mostani megoldás a bankokat nagy haszonhoz juttatja. Ezt a hasznot a bajban lévők fizetik meg.
 
 
4. Perköltség mentesség.
 
Jogszabály változással tegyék lehetővé, hogy a jelzálog valamint a deviza elszámolású hitelt felvevők perköltségmentesen indíthassanak pert a pénzintézetükkel szemben.