Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.02.20

két törvényjavaslat - 2012. február 20. - kiegészítés

 

 

Szóbeli kiegészítésem a 2012. február 20.-i Fogyasztóvédelmi Bizottsági ülésen

 

 Két különálló hitelterméről van szó, van "devizahitel" és van "deviza alapú hitel". Az a véleményünk, hogy a hiteleseknek káros a két hiteltermék jogszabályi összevonása.

Azt szeretnénk, ha az elkülönítés határozottabb lenne, és a bankok is így számolnának, külön-külön a két hitelformát.

 

Hiányoljuk a konkrétumokat a közszféra dolgozóival kapcsolatban a törvényjavaslatból.

 

Hiányoljuk a számításokat arról, hogy milyen törlesztő részletemelkedés várható 5 év múlva. Mekkora összeg fog felhalmozódni?

 

A hitelesek a döntéseiket a hitelük THM-je alapján hozzák. Sajnos több bank nem tünteti fel a THM értékét az élő deviza alapú hitelek esetén.

Van olyan bank, melynél CHF elszámolású hitel esetén

2008-ban a kamat 5% és a THM 7,7%

...és most

2012-ben a kamat 5% és a THM 7,7%.

Hogyan lehetséges ez? Az árfolyam négy év alatt jelentősen emelkedett!

 

Fogyasztóvédelmi kérdés, hogy a hitelesek csak önmagukra számíthatnak, még a PSZÁF is polgári peres eljárást javasol, saját maga nem végez vizsgálatokat hatáskör hiányára hivatkozva.

Egyre többen perlik e miatt a bankjukat. Bátorítom a képviselő hölgyeket és urakat, vegyék fel lakóhelyükön a kapcsolatot ezekkel a hitelesekkel. Tájékozódjanak a problémáról közvetlenül az érintettektől.

 

A végtörlesztéssel kapcsolatban szeretném megjegyezni, hogy sokan nem tudtak forinthitelt felvenni, mert a jövedelmük alapján nem voltak rá jogosultak, és még az ingatlanuk sem volt elég fedezet.

Vagyis, a magas törlesztő részletet jelentő deviza elszámolású hitelt nem tudták kiváltani egy alacsonyabb törlesztő részletű forint hitelre.

 

 

Megjegyzés:

Választ kaptam a minisztérium képviselőjétől, hogy ha nem tüntetik fel a bankok a THM-et, akkor törvényt sértenek. A PSZÁF jelenlévő képviselőjével a bizottsági ülés után beszélgettünk erről. Megegyeztünk, hogy írásban kérek a PSZÁF-től vizsgálatot. A kérésünket és kérdéseinket már elküldtem.

A közalkalmazottak kapnak majd a tervek szerint a Buborból 3% kamatkedvezményt, valamint gyermekekként még 1-1% kamatkedvezményt. Így 4 gyermekes családnak a kamat 0% lesz.

A minisztérium reméli, hogy a többi munkahely is ad majd kedvezményt a hiteles munkatársainak.

A kormányzati törvényjavaslatot a bizottsági képviselők támogatták, a Jobbik törvényjavaslatát nem támogatták. Így a Parlament csak a kormányzati előterjesztést fogja tárgyalni. Pár nap múlva szavazás...

 

 

Szabó József – Hiteles Mozgalom