Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.09.16

jelentkeztünk a Parlamenti bizottság ülésére

 Tisztelt Törvényalkotási Bizottság

                      Tisztelt Dr. Gulyás Gergely Elnök Úr!A Parlament honlapja szerint a Törvényalkotási Bizottság van kijelölve a "devizahitel"-ezéssekkel kapcsolatos T/1272 számú törvényjavaslat (elszámoltatási törvény) bizottsági megtárgyalására.
 torvenyalkotasi-biz-09.12.--kep.png

 
 
A Hiteles Mozgalom két fővel szeretne részt venni a szeptember 22.-i ülésen, és mindketten 5-5 percben szeretnénk kifejteni véleményüket.


Korábban volt egy Parlamenti bizottság, a Fogyasztóvédelmi bizottság, melyen belül működött egy devizahiteles civil szakértői munkacsoport.


Lehetőségünk volt a Fogyasztóvédelmi bizottságban éveken keresztül kifejteni véleményünket. Olyan közismert személyek vettek rendszeren részt a bizottság munkájában mint Damm Andrea, Barabás Gyula, Simó Endre, Makkos Albert (sajnos ő nemrég elhunyt), Dr, Madari Tibor, Sudár István, Kovács László és még számos ismert devizahiteles érdekvédő személy, köztük jómagam.


Valami véletlen folytán, az új parlamenti ciklusban már nincs Fogyasztóvédelmi bizottság, igy a civileknek nem áll rendelkezésre a megszokott bizottság, hogy képviseljék sorstársaik véleményét, érdekeit.


Szeretnénk felhívni a Törvényalkotási Bizottság véleményét arra a tényre, hogy sem a 2014 évi XXXVIII. törvény, sem a most tárgyalás alatt lévő T/1272 számú törvényjavaslat elfogadása, megtárgyalása során nem volt társadalmi egyeztetés. A törvényeket előterjesztő Igazságügyi Minisztérium eddig minden megkeresésünkre mereven elutasító választ adott, nem volt köztünk semmilyen érdemi munkakapcsolat.


A társadalmi egyeztetés alatt mi, a civil érdekvédőkkel, az érintettek érdekvédelmi szervezeteivel történő egyeztetést értjük, nem pedig a Bankszövetséggel történő titkos megállapodást. Úgy véljük, a Bankszövetséggel kötött alku nem helyettesíti a társadalmi egyeztetés törvényileg előírt követelményét.


Kérjük a Törvényalkotási Bizottságot, kérjük az Elnök urat, tegyék lehetővé, hogy a törvényjavaslattal kapcsolatban  elmondhassuk a véleményünket és a többi érdekvédő szervezet is elmondhassa véleményét.


Úgy véljük, a parlamenti képviselőknek nem csak joga, hanem kötelessége is megismerni véleményeinket.


Úgy véljük, néhány 5 percben tudunk fontos tényt, adatot közölni a Törvényalkotási Bizottság tagjaival, hogy megalapozott döntést hozzanak a károsult fogyasztók érdekében.


Üdvözlettel:


Szabó József
Hiteles Mozgalom
Arany Liliom Alapítvány
 
 
 
megjegyzés, erre az alábbi e-mailre semmilyen vélasz nem jött.
 
 
feladó:  Hitelesmozgalom hitelesmozgalom@gmail.com
válaszcím:  hitelesmozgalom@gmail.com
címzett:  peter.laszlo.salgo@im.gov.hu
másolatot kap:  Lakossagi Kapcsolatok <lakossag@im.gov.hu>
dátum:  2014. szeptember 11. 11:26
 
 

Tisztelt Salgó úr!

Tisztelt kormányzati jogszabály-előkészítés összehangolásért felelős helyettes államtitkár úr!

 


Szeretnénk megismerni és véleményezni a készülő, benyújtás előtt álló devizahitteles elszámolási törvényt, melyet szerdán a hírek szerint a Kormány elfogadott.Kérjük, küldjék el részünkre a törvény tervezetét.


Üdvözletetl:


Szabó József
Hiteles Mozgalom ügyvezető
Arany Liliom Alapítvány