Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.06.17

Járai a nemzetközi figyelmeztetésekről - 2011

 

jar-dev---kep-01.png

 

 

Járai Zsigmond a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke (részlet)

 

„A nemzetközi szervezetek többször figyelmeztették a kormányt elsősorban a svájci frank, de általában a külföldi devizában való eladósodás veszélyeire.

 

Ennek legpregnánsabb példája a svájci jegybankelnök által írott levél volt, amelyben ő kifejtette, hogy több országban vezetett pénzügyi stabilitási gondokhoz a svájci frankban történő eladósodás.

 

Tőlem egy találkozó kapcsán Baselben azt kérdezte, hogy „Meg vagytok ti őrülve? Tudjátok egyáltalán, hogy mit csináltok? Tudja Magyarország, hogy milyen úton halad, hogy ez mekkora problémát fog okozni?” Ez mondjuk a levélben nem volt így benne, de le volt írva az, hogy számos országban ez komoly problémákhoz vezetett.

 

Ugyanilyen figyelmeztetések szerepeltek a Nemzetközi Valutaalap éves jelentéseiben is 2005-től kezdődően 2005-2006-2007-ben. Én magam többször megbeszéltem a Valutaalap Magyarországon lévő tisztségviselőivel ennek a problémának a nagyságát, a kialakulását és a növekedését.

 

Meggyőződésem, hogy ezt a Pénzügyminisztériumban is elmondták és megbeszélték ezeket a problémákat. Az Európai Unióban, Frankfurtban a jegybankelnökök három havonta találkoznak, ezeken a találkozókon is felmerült általában, nem konkrétan Magyarország, de általában az, hogy a gyorsan felzárkózó közép-kelet-európai országokban rendkívül gyors vagy túlzottan gyors a hitelállomány növekedése, elsősorban a lakossági hitelállomány növekedése, és ehhez a svájcifrank- vagy az euróeladósodás nagymértékben hozzájárul.

 

Kinek lett volna lehetősége megvizsgálni a bankok hitelszerződéseit és azt nehezíteni? Egyértelműen a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének. Ez az ügyfél és a bank kapcsolata, teljesen egyértelműen a PSZÁF hatáskörébe tartozik.”

 

 

Jegyzőkönyv az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottsága 2002-2010 közötti lakossági devizaeladósodás okainak feltárását, valamint az esetleges kormányzati felelősséget vizsgáló albizottságának 2011. november 3-án, csütörtökön 8 óra 3 perckor
az Országház főemelet 58. számú tanácstermében megtartott üléséről.