Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.11.15

Három kérdés Kövér Lászlóhoz

Kövér László                                                      kover.laszlo@parlament.hu

Országgyűlés Elnöke                                        elnoki.kabinet@parlament.hu

Országház

Budapest

1357 Kossuth tér 1-3.

 

kover-laszlo-elnok.png

 

 

Tisztelt Kövér László Elnök úr!

 

Három problémát szeretnék Önnek jelezni.

 

2014. november 14.-én meghívásom volt az Országgyűlés Irodaházába. Egy országgyűlési képviselő szervezett devizahiteles ügyben kerekasztal beszélgetést.

A beléptetésnél érdemi indoklás nélkül megtagadták hogy bejussak a rendezvényre. 2011 óta veszek részt civil szakértőként parlamenti képviselők meghívására, parlamenti bizottságok meghívására találkozókon, megbeszéléseken, bizottsági üléseken.

A mai sajtóbeszámolók szerint több személy rendbontás miatt ki van tiltva a Parlamentből és az Országgyűlés Irodaházából. Szeretnék tájékoztatást kapni arról hogy én valóban ki vagyok-e tiltva és ha igen akkor kérem közöljék, hogy mikor, hol és milyen rendbontást követtem el.

Határozottan állítom, hogy semmilyen rendbontásban sem a Magyar Köztársaság területén sem más országban nem vettem részt.

Kérem az eset kivizsgálását és kérek tájékoztatást a történtekről

 

Sajnálatos módon 2014-ben megszüntették a Fogyasztóvédelmi bizottságot, ahol éveken keresztül működött egy civil devizahiteles szakértői csoport. Most nincs olyan Bizottság az Országgyűlésben, ahol akár néma hallgatóként is részt vehetnénk a nyilvános bizottsági üléseken. A Fogyasztóvédelmi bizottság feladatkörét a  Gazdasági bizottság vette át.

A devizahiteles törvényjavaslatok bizottsági meghallgatására (pl.: T/1272) kizárólag a Törvényalkotási bizottság van kijelölve. Törvénytelen módon ez a bizottság mereven elzárkózik attól, hogy akár egy személyt is beengedjenek a bizottsági ülésre.

Kérem, hogy szervezze úgy az Országgyűlés munkáját, hogy civil szervezetek részt tudjanak venni a bizottságok munkájában, észrevételeket tudjanak tenni a készülő törvényjavaslatokról.

 

Nem csak az Országgyűlésben nincs lehetőségünk a törvényjavaslatokról elmondani a véleményünket, hanem más módon sem. Egyetlen minisztériumnál sem sikerült elérnünk azt, hogy megkapjuk a készülő javaslatokat és így véleményt sem tudunk róla mondani. A minisztériumok ezen felül minden megbeszélési, egyeztetési kezdeményezést visszautasítanak. Nincs semmilyen társadalmi egyeztetés a devizahiteles törvényjavaslatokkal kapcsolatban, a minisztériumok, kizárólag csak a bankok lobby szervezetével, a Bankszövetséggel tárgyalnak. A helyzet az, hogy a törvényalkotási folyamatba bevonják a tisztességtelen szerződéseket kidolgozó a magyar állampolgároknak több ezer milliárd forint kárt okozó bankokat és nem vonják be a károsultakat.

Kérem, vizsgálja ki, hogy a XXXVIII/2014 és a XL/2014 törvények előkészítése során folyt-e társadalmi egyeztetés, megsértették-e a jogalkotásról szóló törvényt?

 

 

Várom válaszát és intézkedéseit. Tisztelettel:

 

Szabó József

1182 Budapest,