Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.07.06

Devizahitelesek az LMP-nél - utána MTI közlemény

Az LMP meghívására, több szervezetet képviselve, nagyjából 15-en vettünk részt egy devizahiteles megbeszélésen. Közülünk, civilek közül az első felszólaló Polgár Zoltán volt, aki határozottan kérte, hogy a fel kell függeszteni a kilakoltatásokat, tekintettel az Európai Bíróság előtt lévő devizahiteles perekre. Szükségesnek ítélte, hogy a Parlament is foglalkozzon a devizahitelesek ügyével.

Az LMP egyből megértette azt, amit a közel három órás ismerkedő beszélgetésen elmondtunk nekik, mivel ma MTI közleményt adtak ki:

 

 

Budapest, 2017. július 6., csütörtök (OS) - Állítsa le a kormány a devizahitel-károsultak kilakoltatását! -


    Tízezrek lakhatása került újra veszélybe, miközben az Európai Bíróság még vizsgálja a vonatkozó törvényeket. Az LMP felszólítja a kormányt, hogy hozza meg a szükséges intézkedéseket, hogy egyetlen család se kerüljön az utcára, amíg a devizahitelesek ügye nincs jogilag rendezve. 

A kormány a mai napig nem rendezte az összes devizahiteles ügyét, ezért félhetnek még ma, 2017 nyarán is tízezrek attól, hogy elveszítik házukat, otthonukat. Rétvári Bence ugyan lezártnak tekinti a devizahitelesek ügyét, ám az utcán tiltakozók egyértelmű bizonyíték: csak elfelejtkeztek róluk, de megoldást nem kaptak. 

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy azonnal hozzon rendeletet arról, hogy a bírósági folyamat végéig egyelten családot se lakoltassanak ki. Ha pedig szükséges, hívják össze a parlament rendkívüli ülését, és mentsék meg a devizahitel-károsultak otthonait!

Schmuck Erzsébet,
az LMP frakcióvezető-helyettese

Hadházy Ákos,
az LMP társelnöke 
     Kiadó: LMP parlamenti frakciója

 

 

http://os.mti.hu/hirek/128434/az_lmp_parlamenti_frakciojanak_kozlemenye

 

http://lehetmas.hu/hirek/236725/allitsa-le-kormany-devizahitel-karosultak-kilakoltatasat/

 

 

lmp-hir---jul-6.---kep.png

 

Parlamenti vizsgálóbizottságra szerintünk is mindenképpen szükség van. Ugyan volt már 2011 végén egy devizahiteles albizottság, azonban egyrészt nem vettek figyelembe minden akkor már ismert dokumentumot, másrészt újabb tanulmányok, elemzések születtek. Például olyanok melyek bizonyítják, hogy a bankrendszer számára ismert volt az elejétől fogva, hogy a forint gyengülni fog. Az ezzel ellentétes banki tájékoztatás megtévesztés volt.

 

A Hiteles Mozgalom már hónapokkal ezelőtt elkezdett felkészülni a 2018-as kampányra és egy olyan kéziköny összeállításába kezdett, mely segít a képviselő jelölteknek felkészülni a legjelentősebb devizahiteles problémákból. Ez a kézikönyv, nekünk devizahiteleseknek is fontos, mert így tudjuk lemérni, hogy a kormánypárti, az ellenzéki illetve a parlamentbe készülő képviselő jelöltek mennyire vannak tisztában a jelenlegi keserves helyzettel.

 

Mivel a kézikönyv már majdnem nyomdai előkészítés előtt áll, egy „munkapéldányt” kinyomtattam és átadtam Hadházy Ákosnak az LMP társelnökének. Ez a kézikönyv hamarosan minden érdeklődő számára elérhető lesz.

 

Többen kérdezték már, hogy miért tartom fontosnak azt, hogy devizahiteles bizottság foglalkozzon ismét a problémáinkkal?

Egyetlen egy lehetőség van arra, hogy a tudásunkat, információinkat ütköztetni tudjuk a "hivatalos állami állásponttal" - ez egy parlamenti bizottság.

Egyetlen egy lehetőség van arra, hogy a semmis szerződések fogyasztó ellenes "meggyógyítását" konkrét példákkal ismertetni tudjuk a megválasztott képviselőinkkel - ez egy parlamenti bizottság.

Egyetlen egy lehetőség van arra, hogy elmondhassuk, mennyit érnek a hazai és uniós fogyasztóvédelmi törvények, elvek, előírások - ez egy parlamenti bizottság.

Egyetlen egy lehetőség van arra, hogy a kidolgozott „kegyelemdöfés” kegyetlenségét ismertetni tudjuk a fogyasztóvédelemmel foglalkozó képviselőkkel - ez egy parlamenti bizottság.

Egyetlen egy lehetőség van arra, hogy a bankok érdekeit védő mítoszokat végérvényesen nagy nyilvánosság előtt szétzúzzuk - ez egy parlamenti bizottság.

Egyetlen egy mód van arra, hogy minden elmondott mondatnak nyoma és így súlya legyen - ez egy parlamenti bizottság.

 

Akkor fog a magyar társadalom megismerkedni mindazzal, amit még csak pár százan tudunk, ha a sajtó ismertetni fogja álláspontjainkat. Akkor fog a sajtó érdemben foglalkozni a problémáinkkal, akkor lesz széleskörű társadalmi vita a minket ért csalás sorozatról, ha a parlament foglalkozik érdemben az ügyeinkkel.

 

A jelenlegi devizahiteles törvények a Kúria megkérdőjelezhető megállapításain alapulnak. Az új törvényeknek az új devizahiteles parlamenti bizottság megállapításain kell alapulniuk.

 

Ezért kell szerintem devizahiteles parlamenti bizottság. Természetesen mindenképpen az érintett devizahiteles civilek bevonásával.

 

Visszatérve az LMP-s megbeszélésre, minden jelen lévőnek lehetősége volt néhány percben bemutatkoznia és beszélni a számára legfontosabbakról. Első alkalommal nem történt más, mint egy kicsit ismerkedtünk egymással (bár mi civilek mind ismertük már egymást régről…) és ismertettük nagyon röviden a jelenlegi helyzetet. A Hiteles Mozgalom részéről heten vettünk részt a megbeszélésen. Felkészülve várjuk a folytatást….