Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.08.09

Devizahiteles ellenzéki indítványok - 2018. július

A Ház nyáron üres, azonban az ellenzéki képviselők több kezdeményezést is indítottak július végén érdekünkben!

 

inditvanyok---jul.png

 

Kigyűjtöttem az általános indoklásokat, mivel ezek szolgálnak a legtöbb ismerettel. A teljes előterjesztéseket a parlament honlapján olvashatjátok.

 

Izgalmas, mozgalmas őszre számíthatunk - KÉSZÜLJETEK

 

 

Iromány száma: T/965.

Benyújtás dátuma: 2018-07-31 15:05

Benyújtó: Dr. Varga-Damm Andrea (Jobbik), Csárdi Antal (LMP), Rig Lajos (Jobbik)

Törvényjavaslat címe: A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény egyes rendelkezéseinek felfüggesztéséről

 

Általános indokolás

Az Európai Unió Bíróságának C-26/13 számon meghozott döntése meghatározta, hogy amennyiben a deviza alapú hitel szerződések és pénzügyi lízing szerződések vonatkozásában a pénzügyi intézmény tájékoztatója az árfolyam kockázatokra nem volt valós, úgy vizsgálható a szerződések tisztességtelensége. A magyar Kúria és a kormányzat ezen szerződésfajtáról szóló döntéseikben nem vették figyelembe az Európai Unió Bíróságának fenti álláspontját. Ezért e hitelezés ügyéből származó problémák megoldásába ezt az elemet semmilyen módon a magyar döntéshozók nem vették bele. A Horvátországban meghozott bírósági ítéletben egyértelműen az volt az indoka a devizahiteles szerződések megsemmisítésének, hogy a pénzügyi intézmények a devizaárfolyamok valós kockázatára nem hívták fel az adósok figyelmét. Miután egyértelmű, hogy az árfolyam emelkedésből eredő többletkövetelésnek, mint ellenszolgáltatásnak, nincs szolgáltatása, nem is követelheti érvényesen azt az adósoktól egyetlen pénzügyi intézmény sem. Az is egyértelmű, és erre utal a Bankszövetség 2006. január 31-én kiadott tanulmánya is, hogy Magyarországon a pénzügyi intézmények nem csak hogy nem hívták fel az adósok figyelmét a valós devizakockázatokra, hanem inkább még rábeszélték őket az árfolyamkockázat bagatellizálásával.

 

Miután a korábbi kormányzati intézkedések a törvényekkel nem eredményezték azt, hogy az ezen ügytípusból származó tényleges hátrányoktól az adósokat megszabadítsák, ezért fontos újragondolni a megoldásokat, amelyhez idő kell. Százezer számra rendeltek el a közjegyzők végrehajtásokat az adósokkal szemben, 200 000 végrehajtás olyan stádiumban van, hogy az adósok otthonaikat elveszíthetik és kilakoltathatják őket. Erre tekintettel idő kell arra, hogy a végleges törvényes megoldás megszülessen. Arra az időre pedig fel kell függeszteni az ilyen jellegű jogviszonyból eredő végrehajtásokat és kilakoltatásokat. Ezt szolgálja ez a törvény.

http://www.parlament.hu/irom41/00965/00965.pdf

 

 

 

Iromány száma: T/963.

Benyújtás dátuma: 2018-07-31 13:47

Benyújtó: Dr. Tóth Bertalan (MSZP)

Törvényjavaslat címe: A tőkepiac stabilitásának erősítése érdekében tett egyes kárrendezési intézkedésekről szóló 2015. évi CCXIV. törvénynek a bankok által tisztességtelenül felszámított összeggel összefüggő módosításáról

 

Általános indokolás

A tőkepiac stabilitásának erősítése érdekében tett egyes kárrendezési intézkedésekről szóló 2015. évi CCXIV. törvénynek a bankok által tisztességtelenül felszámított összeggel összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat (a továbbiakban: Javaslat) célja, hogy az elszámolási törvény alapján a bankok által tisztességtelenül felszámított összeget azon devizahitelesek is visszakapják, akik egy felszámolás, illetve végelszámolás alatt álló pénzügyi intézménnyel szemben próbálják a jogaikat érvényesíteni.

 

A hatályos jogszabályok szerint a devizahiteles olyan kedvezőtlen helyet foglal el a kielégítési sorrendben, ami szinte lehetetlenné teszi, hogy a neki járó, a kárára tisztességtelenül felszámított, tartozással le nem fedett összeghez hozzájusson. Egy évekig elhúzódó felszámolási eljárásban való elszánt közreműködés is zárulhat úgy, hogy a hitelkárosult semmilyen pénzhez nem jut. Az elmúlt évek nem ritkán bírósági perekkel tarkított eseményei után ez rendkívül tisztességtelen és igazságtalan helyzethez vezetne.

 

Erre való tekintettel a Javaslat kiterjeszti a kárrendezési törvény hatályát a devizahitelesek fenti követelésével, mivel a Kárrendezési Alap összehasonlíthatatlanul gyorsabb eljárást biztosít, ráadásul a kár teljes, egy összegben való megtérítését is lehetővé teszi. Az érintett devizahiteleseknek csupán az elszámolási értesítőt kell csatolniuk a kárrendezési kérelmükhöz, további bonyolult, költséges eljárásokra nincs szükség. Az Alap számára mindez érdemi terhet nem jelent, figyelemmel arra, hogy a brókercégek elleni felszámolási eljárásokban már egyébként is részt kell vennie, ráadásul az érintett bankok túlnyomó része egy-egy ilyen brókercég vállalatcsoportjához tartozik!

 

A fentiekre való tekintettel az MSZP azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy a Kárrendezési Alapról szóló törvény módosításával biztosítsa a devizahitelesek számára azt a jogot, hogy a nekik törvény szerint járó, tisztességtelenül elvont pénzükhöz hozzájussanak, mert a változtatás hiányában megengedhetetlenül hátrányos helyzetbe taszítaná azokat a hiteleseket, akik az elmúlt évek gazdaságpolitikai hibái miatt már épp eleget szenvedtek.

http://www.parlament.hu/irom41/00963/00963.pdf

 

 

Iromány száma: H/962.

Benyújtás dátuma: 2018-07-31 13:46

Tárgy: Határozati javaslat benyújtása

Benyújtó: Dr. Tóth Bertalan (MSZP), Bangóné Borbély Ildikó (MSZP), Dr. Harangozó Tamás (MSZP), Tóth Csaba (MSZP)

Határozati javaslat címe: Az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került devizaadósok számára valódi segítséget jelentő halaszthatatlan intézkedések megtételéről

 

Általános indokolás

2018 nyarán még mindig az egyik legsúlyosabb társadalmi problémát a korábbi devizahitelek jelentik Magyarországon. A Fidesz 8 év kormányzás után sem tudott valódi megoldást jelentő segítséget kidolgozni a károsultak számára. Annak ellenére sem, hogy Horvátországban megvalósulhat az, amiért itthon hiába küzdöttek a károsultak: a felvételi árfolyamon kell törleszteni a devizahiteleket, mert az számít tisztességesnek! A Fidesz cselekvés helyett továbbra is csak sikerpropagandát folytat arról, hogy minden adós meg lett mentve. Pedig a valóság ennek szöges ellentettét mutatja:

 

1. Az Orbán-kormány olyan gazdaságpolitikát folytatott, amelynek hatására a forint árfolyama soha nem látott mélységekbe zuhant az euróhoz és a svájci frankhoz képest, épp elég, ha a 325- 330 forintos euró-árfolyamra gondolunk. A forintot leértékelő kormányzás miatt a devizahiteles családok 70%-a pedig kilátástalan és veszélyeztetett helyzetbe került.

 

2. Mindenki emlékezhet Kósa Lajos, illetve Szijjártó Péter nyilatkozataira, amelyek miatt 2010 júniusában elszállt a forint árfolyama. A kormányzat által okozott árfolyamveszteséggel 2010- ben a devizahitelesek 974 milliárd forintos árfolyamveszteséget szenvedtek el, amely az adósságállomány 18,8 %-a.

 

3. 2011 őszén a végtörlesztés nem a bajban lévőket célozta meg, hanem a gazdagabb hiteleseknek jelentett „hatalmas nyereséget”.

 

4. Az árfolyamgát csak enyhített a feszültségen, a gondokat csak későbbi időpontra halasztva el.

 

5. A KDNP által kidolgozott és az Országgyűlés által elfogadott magáncsődtörvény kevés segítséget nyújt, miközben hosszú évekre nyomorra ítéli az adósokat. Egyáltalán nem meglepő, hogy ilyen feltételekkel alig veszik igénybe a magáncsőd intézményét. Ez nyilvánvaló kudarc.

 

6. Végül a devizahitelek forintosítását pedig borzasztóan magas, 256,5 forintos árfolyamon hajtották végre, miközben 2010 áprilisában, közvetlenül Orbán Viktor kormányalakítását megelőzően a svájci frank árfolyama 180-190 forint között mozgott!

 

Ez nem siker, ez nyilvánvaló kudarc. Kudarc, amely 900.000 ember életét sodorták válságba, emiatt az MSZP az alábbi intézkedések halaszthatatlan végrehajtását követeli:

 

I. A forintosított devizahitelek újraszámolását kell végrehajtani akként, hogy a devizakölcsönök átváltására ne 256,5 forinton, hanem a felvételkori árfolyamon kerüljön sor. Érthetetlen, hogy ha ez a horvát devizahitelesek számára lehetségessé vált, akkor a Kormány miért nem áll ki a magyar hitelkárosultak mellett.

 

II. Haladéktalanul be kell vezetni az „elsétálás jogát”: ha a lakáscélú hiteltartozás miatt az 3 ingatlannal szemben végrehajtás indul, és azt értékesítik, az adós szabaduljon a tartozása alól, akkor is, ha a bank követelése időközben nagyobb lett, mint az ingatlan értéke. A bankok a kölcsönszerződések megkötésekor a kifolyósított kölcsön összegének megfelelő biztosítéknak értékelték a jelzálogjoggal megterhelt ingatlanokat. Az a bankok és nem az adósok felelősségének, illetve kockázatának kell lennie, ha a változatlan állagú ingatlan pusztán pénzpiaci vagy ingatlanpiaci változások következtében már nem nyújt teljes fedezetet a fennálló tartozásra.

 

III. A MNB-től be kell szedni a forint gyengítéséből eredő minden hasznot, mert az nem Matolcsy Györgyöt, hanem a magyar embereket, a károsultakat illeti meg!

 

IV. A devizahiteles károsultakon segítő intézkedések megvalósításáig minden lakóingatlanra vezetett végrehajtást fel kell függeszteni.

 

Az MSZP fontosnak tartja, hogy végre érdemi megoldás szülessen a bajba került hitelesek – mind a deviza alapú, mind pedig a nemzetközi gazdasági válság hatására bajba került forint alapú hitellel rendelkezők – problémáira. Az MSZP a valódi segítséget jelentő megoldási javaslatait megtette, a további tétlenséggel járó felelősség a kormányt és a kormánypártokat terheli.

http://www.parlament.hu/irom41/00962/00962.pdf

 

 

Iromány száma: T/961.

Benyújtás dátuma: 2018-07-31 13:46

Benyújtó: Dr. Tóth Bertalan (MSZP), Bangóné Borbély Ildikó (MSZP), Dr. Harangozó Tamás (MSZP), Tóth Csaba (MSZP)

Törvényjavaslat címe: A pénzügyi intézmények deviza alapú és forint fogyasztói kölcsönszerződésein alapuló végrehajtási eljárásokról

 

Általános indokolás

Az Adóskamara javaslatait tartalmazó törvényjavaslat benyújtásával az MSZP célja, hogy az Országgyűlés vitát folytasson a deviza- illetve lakáshitel károsultak követeléseiről.

 

Az MSZP szerint kiemelt súlyú ügyként, megtárgyalásra alkalmas javaslatként kell kezelni az Adóskamara által megfogalmazottakat, tekintettel arra, hogy álláspontjuk szerint a deviza alapú és forint lakossági, fogyasztói hitel-, kölcsön- és lízingszerződésből eredő végrehajtások azonnali felfüggesztésére van szükség, mivel

- jelenleg az Európai Bíróságon több előzetes döntéshozatali eljárás is folyamatban van a „deviza alapú hitel” szerződések ügyében,

 - az Európai Bíróság döntéséig óriási horderejű a jogbizonytalanság,

 - az Európai Bíróság döntései okán a követelések összege jelentősen változhat az adósok javára,

- ilyen helyzetben állami kényszer alkalmazására egy európai jogállamban nem kerülhet sor, mert a családtagokkal együtt 4.000.000 magyar embernek, csaknem a lakosság felének a sorsa, élete, egészsége, munkaképessége a tét,

- 900.000 db fogyasztói hitelből eredő végrehajtás van folyamatban,

- ebből jelenleg már 140.000 db az ingatlan végrehajtás,

- az idén 30-40 ezer családot terveznek kilakoltatni,

- Magyarországon sem tiporhatja sárba semmilyen hatalmi érdek éveken keresztül a pénzügyi fogyasztókat védő európai és magyar fogyasztóvédelmi normákat, jogszabályokat,

- Magyarországon sem lehet sem az igazságszolgáltatást, sem a többi közhivatalt, az ott hivatásukat gyakorló magyar embereket a banki érdekek kiszolgálása irányába terelni, annak alárendelni.

- Magyarország nem lehetetlenítheti el sem a bírósághoz fordulás jogát, sem a tisztességes tárgyaláshoz való jogot, sem a hatékony jogorvoslathoz való jogot.

A törvényjavaslat elfogadásával a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerülnek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa, és a magyar családokat fenyegető kilakoltatás veszélyét elhárítsa.

Ha a kormány célja 2018-ban, a CSALÁDOK ÉVÉBEN a családok megóvása és a 4 gyermekvállalás segítése, akkor a családok 10, sőt végeredményben akár 100 ezreit nem tehetik ki az utcára, ahogyan ez már évek óta folyik!

http://www.parlament.hu/irom41/00961/00961.pdf