Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.04.04

devizahitel - MTI - 4 párt – április 2-3.

mti-4-part.png

 

 

Pártok-LMP 
Az LMP minden devizahitelt újraszámoltatna

 

Budapest, 2019. április 2., kedd (MTI) - Az LMP az összes devizahitel újraszámolását kezdeményezi rögzített, 180 forintos svájci frank árfolyamon. Az erről szóló törvénymódosító javaslatukat Csárdi Antal frakcióvezető-helyettes ismertette keddi sajtótájékoztatóján.

 

A politikus kijelentette: előterjesztésük, amelynek kidolgozásakor figyelembe vették az Európai Unió Bíróságának szeptemberi és márciusi döntését, igazságosan rendezné a devizahitelesek ügyét. Emlékeztetett: előbbi a bankok szigorú tájékoztatási kötelezettségét mondta ki az árfolyamváltozást érintően, míg utóbbi szerint a hatályos magyar törvények az európai szabályokba ütköznek. 
    Kifogásolta, hogy zajlanak a kilakoltatások, miközben a kormány megoldottnak tekinti a kérdést. 
    Az LMP kezdeményezése először a felmondott és végrehajtás alatt álló hiteleket érintené, majd azok kerülnének sorra, akiknek 30 napot meghaladó tartozásuk van. Az újraszámolás a folyó szerződésekre, de a már lezártakra is vonatkozna. Csárdi Antal kijelentette: a magyar társadalom minden érintett tagja joggal kaphat vissza forintmilliókat.
    Kérdésre elmondta: a bankrendszer stabilitását nem veszélyeztetné a kifizetés, azt ugyanis a pénzintézetek jövedelmezőségét figyelembe véve 4-6 év alatt bonyolítanák le. 
    A politikus kijelentette: a Fidesz-KDNP-nek el kell döntenie, hogy az emberek mellé áll, vagy az úgynevezett EBRD-paktum melle. Eszerint a kormány nem hoz olyan döntés, amely veszélybe sodorja a bankrendszer profitabilitását - idézte fel. 
    Csárdi Antal kérdésre válaszolva megkésettnek ítélte a Liberálisok kezdeményezését a közös ellenzéki európai parlamenti lista állítására, hiszen számos párt már az első pillanatban deklarálta az önálló indulását. Hozzátette ugyanakkor: az LMP minden olyan kezdeményezést érdemben megfontol, amely hatékonyabbá teheti Magyarország képviseletét az unióban.

 

bet \ bzt \ bpt \ gry

MTI 2019. április 2., kedd 14:41

 

 

 

 

 

 

Pártok-Jobbik 
Jobbik: álljanak a parlamenti pártok a bankokat elszámoltató csomagja mellé

 

Budapest, 2019. április 3., szerda (MTI) - A többi ellenzéki erő mellett a kormánypártokat is felszólította a Jobbik alelnöke, hogy álljanak az általuk kidolgozott hatpontos banki elszámoltatási csomag mellé.

 

Z. Kárpát Dániel azt hangsúlyozta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján: az általuk szorgalmazott intézkedések jelentős hányada kormányhatározatként is meghozható, így akár az európai parlamenti választási kampány idején, a parlamenti ülésszak szünetében is bevezethető.


    Arra emlékeztetett: hatpontos - évente százmilliárdos nagyságrendű költségvetési bevételt generáló - csomagjuk megszüntetné a tranzakciós illeték ügyfelekre hárítását, emellett korábbi szintjére emelnék a bankadót, visszavezetnék a hitelintézeti járulékot.


    Az elemek között említette a kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött megállapodás felbontását, mert abban a kabinet vállalta, hogy nem ró újabb terheket az érintett bankokra, valamint kilakoltatási és részleges végrehajtási moratórium bevezetését, utalva arra, hogy három év alatt tízezernél több családot tettek ki otthonából, "jórészt indokolatlan módon".


    Elengedhetetlennek nevezte, hogy piaci helyett a felvételkori árfolyamon forintosítsák az egykori devizahiteleket, hangsúlyozva, hogy a két összeg közötti különbséget pártja visszaadná a magyar embereknek, a jegybank osztalékát pedig  kötelezően befizettetnék a költségvetésbe.


    Az így befolyt százmilliárdokból egy kártérítési alap felállítását tervezzük - közölte Z. Kárpát Dániel, aki szerint ebből a pénzből segítenék a nehéz helyzetbe került emberek lakhatását, aminek része egy állami bérlakás-program és az épített lakások számának megduplázása is, utóbbi azért, hogy megfékezhetővé váljanak az elszabadult ingatlan- és albérletárak.

 

bly \ bdó \ gry

MTI 2019. április 3., szerda 15:32

 

 

 

 

 

 

EP2019-MSZP-Párbeszéd 
MSZP-Párbeszéd: Trócsányi a devizahitelesek helyett a bankok oldalára állt

 

Budapest, 2019. április 3., szerda (MTI) - Az MSZP-Párbeszéd szerint Trócsányi László igazságügyi miniszter a nevével fémjelzett ügyvédi iroda révén a devizahitelesek helyett a bankok és a pénz oldalára állt. A két ellenzéki párt szorgalmazza a kilakoltatások leállítását.

 

Szakács László, az MSZP elnökhelyettese szerdán Budapesten, az Igazságügyi Minisztérium Kossuth téri székhelye előtt tartott sajtótájékoztatón közölte, Trócsányi László - aki a Fidesz európai parlamenti listáját vezeti - abban érdekelt, hogy minél több devizahiteles elbukja a perét, azokat a bankok nyerjék meg, ugyanis a miniszter nevét viselő ügyvédi iroda képviseli a bankokat ezekben az ügyekben.


    Szerinte ezen érdekeltség miatt nem kerül a parlament elé az új banki elszámoltatásról szóló előterjesztés, illetve ezért nem szavazzák meg a fideszesek az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött paktum felmondását sem.


    A szocialista politikus azt követelte, a kormány állítsa le a végrehajtásokat és függessze fel a kilakoltatásokat.


    Hegyesi Beáta, a Párbeszéd elnökségi tagja szerint a miniszter "áldásos tevékenysége" idején több százezer devizahiteles család veszítette el az otthonát, megélhetését. Etikátlannak minősítette, hogy miniszterhez köthető ügyvédi iroda védett három bankot is a devizahiteles perekben. 


    Emlékeztetett arra, hogy pártja korábban törvényjavaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy ne nevezhessenek el vezető politikusról gazdasági társaságot, vezető állami tisztségviselő ne vállalhasson vezető beosztást ilyen cégekben. 


    Szabó József, a Hiteles Mozgalom vezetője arról beszélt, nem tudni, hogyan tájékoztatták az Európai Bíróságot arról, hogyan "csapták be" a magyar devizahiteleseket a bankok. Hiába kérik az igazságügyi tárcától ezeket a dokumentumokat, nem adják ki azt - mondta.


    Polgár Zoltán, a Jogállamért Egyesület képviselője szerint ma Magyarországon a devizahitel a legsúlyosabb gazdasági tragédia, mert amiatt egyes adatok szerint 400 ezer ember kerülhet utcára.

 

bcl \ bhi \ kvs \ gry

MTI 2019. április 3., szerda 16:14

 

 

------------ reakció a problémákra -------------

 

           

2019. április 3., szerda 17:29

 

A Fidesz közleménye

 

Budapest, 2019. április 3., szerda (OS) - Az ellenzéknek csak kampányban jutnak eszébe a devizahitelesek, a mentőintézkedéseket nem támogatták -  Reagálás az MSZP-Párbeszéd, és a Jobbik nyilatkozatára.

 

Álságos és kétszínű, hogy az ellenzéknek mindig csak választási kampányokban jutnak eszébe az egykori devizahitelesek, de amikor a parlamentben kellett szavazni a megsegítésükről, akkor nem szavazták meg a mentőintézkedéseket. Az ellenzéki pártok nem támogatták sem a bankok elszámoltatását, sem a forintosítást, sem a végtörlesztést, sem a többi intézkedést. Gyurcsány és a szocialisták kormányzásuk alatt mindig a bankok oldalára álltak, megszüntették az első Orbán-kormány otthonteremtési programját és kockázatos devizahitelbe kényszerítette a családokat. Ha rajtuk múlna, akkor most sem lenne csok és otthonteremtési program, mert azokat sem támogatták.
Fidesz – Magyar Polgári Szövetség

 

 

 

------ Trócsányi vezeti a Fidesz EP listát ----

 

----  Te hogy látod az alábbiakat ??? -------

 

 

Aki egyetért azzal, hogy a kormánynak a bankokat kell védenie, az támogassa azt a pártlistát, amit Trócsányi vezet!

 

Aki egyet ért azzal, hogy a becsapott családokat rohamrendőrökkel kell kilakoltatni, az szavazzon a Trócsányi vezette pártlistára.

 

Aki szeretne továbbra is abban a hitben élni, hogy hazánkban jogállam van, a bíróságok függetlenül, kormány és bank befolyás nélkül végzik a munkájukat, aki szeretné a jelenlegi rendszert fenntartani, az higgyen továbbra is az Orbán – Polt – Csányi – Trócsányi uralta rendszerben.

 

A többiek szavazzanak olyan ellenzéki pártra, amelyek ismerik a devizahiteles problémahalmazt és van elképzelésük a megoldásra.