Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.11.25

Darák beszámolója a Parlamentben

 

darak---ib---kep.png

 

 

Országgyűlési határozati javaslat (H/18540 – 2017.11.21.):

 

 

Az Országgyűlés a Kúria elnökének a Kúria 2016 . évi tevékenységéről a jogegység biztosítása és az önkormányzati normakontroll körében címmel benyújtott beszámolóját elfogadja.

 

 

 

INDOKOLÁS

 

 

A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011 . évi CLXI. törvény 117. § (1 ) bekezdés b) és c) pontja alapján a Kúria elnöke benyújtotta az Országgyűlésnek a Kúria 2016. évi tevékenységéről a jogegység biztosítása és az önkormányzati normakontroll körében című beszámolóját. Az Igazságügyi bizottság, mint feladat- és hatáskör szerint illetékes bizottság a beszámolót a 2017. november 21-i ülésén megtárgyalta, és támogatta annak elfogadását.

 

A bizottság megállapítja, hogy a Kúria 2016 . évre megfogalmazott szakmai célkitűzései – mint az egységes és magas színvonalú ítélkezési gyakorlat biztosítása az új jogegységi eszközökben rejlő lehetőségek kiaknázásával, az egyedi ügyekben folytatott ítélkező tevékenység időszerűségének javítása, a Kúria határozatainak közérthetőbbé tétele, a jogalkotás előkészítésének támogatása – megvalósultak. Fontosnak tartja a bizottság a magas színvonalú ítélkezés érdekében létrehozott joggyakorlat-elemző csoportok munkáját, különösen a szakértői bizonyítás vizsgálatát, illetve a főtanácsadói rendszer kiépítését , amely hatékonyan képes segíteni a bírók érdemi munkáját.

 

A bizottság üdvözli az új Polgári Törvénykönyv alkalmazásában felmerülő jogértelmezési kérdések feltárása, a civil szervezetek nyilvántartásával kapcsolatos jogalkalmazási problémák feltárása, valamint a devizakölcsön-szerződésekkel kapcsolatban felmerülő jogértelmezési problémák feltárása érdekében végzett kiemelkedő munkát. Mindezek alapján az Igazságügyi bizottság a B/16325. számú beszámolót az Országgyűlésnek elfogadásra ajánlja.

 

http://www.parlament.hu/irom40/18540/18540.pdf

 

 

Az Igazságügyi bizottság jegyzőkönyve még nem érhető el a parlament honlapján. Amint megismerhető lesz, megnézzük, hogy a Kúria devizahitelesek - mint védendő fogyasztó - érdekében végzett munkásságát egyaránt elismerték-e a kormánypárti és ellenzéki képviselők?

 

Az Igazságügyi bizottság tagjai:

 

http://www.parlament.hu/web/igazsagugyi-bizottsag/bizottsagi-arckepcsarnok

 

 

A Parlament Igazságügyi bizottsága

üdvözli a devizakölcsön-szerződésekkel

kapcsolatban felmerülő jogértelmezési problémák

feltárása érdekében végzett

kiemelkedő munkát.

 

 

Teljes mértékben érthetetlen és elfogadhatatlan ez a megállapítás!

 

Összeszedtem és tényekkel alátámasztva leírtam és elküldtem a Kúriának idén februárban, hogy milyen alaptalan, a magyar állampolgároknak káros megállapításokat tett a Kúria devizahiteles ügyekben.

 

Az egész anyagot könyvben kiadtam – ingyen elérhető:

 

 

https://drive.google.com/file/d/0B-taFPpeqhOzMVFnQWFlT3hiWWs/view

 

Ez lett a 3. könyvem:

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/konyv/a-kuria-valotlan-allitasai---a-3.-konyv.html

 

 

 

Az MTI beszámolója a bizottsági ülésről (részlet):

 

Darák Péter képviselői kérdésre beszélt a Kúria joggyakorlat-elemző munkacsoportjainak működéséről is, mint mondta, a kollégiumvezetők javaslatai alapján a Kúria vezetői értekezlete dönti el, melyik kérdésben lesz joggyakorlat-elemzés. Képviselői kérdésre válaszolva kifejtette: a Kúria jogfejlesztő jellegű iránymutatásai során önkorlátozással él, azaz nem végeznek ilyen munkát konkrét ítélet nélkül, mert "az tiszta törvényalkotás lenne". Hozzátette: a jogegységi határozatok alapja minden esetben az alsó fokú bíróságok ítélkezési gyakorlata. Darák Péter kitért arra, a jogrendszer folyamatos és jelentős mértékű változásai közepette a Kúria nem elégedhet meg a hagyományos, törvény által biztosított jogegységesítő aktusok bizonyos időközönkénti kibocsátásával. Aktív, kezdeményező szerepet kellett vállalnia olyan kötetlen konzultációs fórumok kialakításában, ahol megismerheti az ország különböző pontjain ítélkező bírákat - végső soron a bíróságokhoz forduló állampolgárokat foglalkoztató - problémákat - mondta, megjegyezve, hogy mindez hozzájárul a következetes és színvonalas ítélkezéshez.

 

A bizottság Staudt Gábor (Jobbik) alelnök tartózkodása mellett elfogadta a beszámolót. Staudt Gábor azzal indokolta döntését, hogy nem elégedett a polgári kollégium szakmaiságával. Bárándy Gergely (MSZP) alelnök szerint a Kúria magas színvonalon, jól végzi a munkáját, és úgy vélte, a bíróság a jogállamiság utolsó bástyája. A politikus szerint "nem elegáns", hogy Répássy Róbert (Fidesz) Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter felvetése alapján firtatta általános kérdésben az ügyelosztási rendet. Répássy Róbert szerint viszont az ügyelosztás fontos alkotmányossági kérdés, és a válasz meggyőzte, hogy "mindenféle összeesküvés-elmélet ellenére előre látható, kiszámítható rendben zajlik az ügyelosztás a Kúrián", nem szubjektív, hanem objektív szempontok alapján. Az ülésen frakciónként 8 perces időkeretben lehetett kérdezni a meghívottaktól és véleményeket megfogalmazni. Staudt Gábor és Bárándy Gergely ezt kifogásolta, arra hivatkozva, hogy az időkeretben nem lehet érdemi vitát folytatni, az sérti a parlament tekintélyét és a meghallgatottakat.

 

http://kuria-birosag.hu/sites/default/files/sajto/mti-a_kuria_elnokenek_beszamoloja.pdf

 

 

A Jogi Fórumban:

 

http://www.jogiforum.hu/hirek/38466